0

دوسوم ایرانی‌ها کلسیم کافی از غذا دریافت نمی‌کنند/ وجود نیمی از دستگاه‌های سنجش تراکم استخوان در تهران!

افشین استوار در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم با بیان این‌که 32 درصد جامعه ایرانی که سن بالای 50 سال دارند مبتلا به پوکی استخوان هستند، اظهار کرد: پوکی استخوان یا استئوپروز با کاهش تراکم استخوان و از دست رفتن کیفیت ریزساختار استخوان، منجر به افزایش خاصیت شکنندگی استخوان و در نتیجه افزایش خطر شکستگی می‌شود.

لزوم تأمین ویتامین دی و کلسیم موردنیاز در سنین جوانی

وی درباره راه پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان گفت: مصرف کلسیم و ویتامین دی نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان دارد؛ بخش عمده‌ای از ویتامین دی با تابش آفتاب به پوست ساخته می‌شود اما به دلایل مختلف بسیاری از مردم مواجهه کافی با نور آفتاب ندارند؛ از سوی دیگر در دوران کودکی تا جوانی، تراکم استخوان تا حدود 30 سالگی افزایش پیدا می‌کند، بنابراین افراد به‌‌ویژه در این سنین باید به میزان کافی در رژیم غذایی خود از کلسیم بهره‌مند شوند که مهم‌ترین منبع آن، لبنیات است.

دوسوم مردم ایران کلسیم کافی از راه منابع غذایی دریافت نمی‌کنند

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران بیان کرد: یک مطالعه در کشور در حال انجام است تا مشخص شود دریافت کلسیم از طریق مواد غذایی در ایران، چه قدر است. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد حدود 68 درصد یا دوسوم مردم ایران کلسیم کافی را از منابع غذایی خود دریافت نمی‌کنند و منبع اصلی دریافت کلسیم نیز از طریق لبنیات است؛‌ نتایج این مطالعه مشخص خواهد کرد که عدم دریافت کافی کلسیم از طریق مواد غذایی تا چه میزان در بروز پوکی استخوان در ایران نقش دارد.

بخوانید  اجرای برنامه «نجات جان مادر» در بیمارستان‌ها

وی افزود: برای پیشگیری از پوکی استخوان در بزرگسالی باید تشکیل توده استخوانی را از کودکی تا سنین 30 سالگی جدی بگیریم که مهم‌ترین راهکار آن، اصلاح سبک زندگی، ورزش، تغذیه مناسب و کاهش مصرف سیگار و الکل است؛ همچنین دولت برای تضمین دسترسی مردم به مواد غذایی سالم و سرشار از کلسیم باید امنیت غذایی مردم را تأمین کند.

توزیع نیمی از دستگاه‌های سنجش تراکم استخوان در تهران

وی با بیان این که سنجش تراکم استخوان تنها راه تشخیص قطعی بیماری است؛ گفت: حدود دو سوم بیماران پوکی استخوان از بیماری خود در کشور ما مطلع نیستند زیرا از لزوم مراجعه به مراکز سنجش تراکم استخوان آگاهی ندارند.

وی درباره میزان دسترسی مردم به خدمات تشخیصی پوکی استخوان نیز تصریح کرد: متأسفانه در دسترسی به خدمات تشخیصی در کشورمان نیز شکاف جدی وجود دارد؛ هم ‌تعداد دستگاه‌های استاندارد سنجش تراکم استخوان در کشور کم است و هم توزیع آن به شدت ناعادلانه است این دستگاه‌ها همگی وارداتی هستند و 50 درصد دستگاه‌های سنجش تراکم استخوان در تهران متمرکز شده‌اند و 50 درصد مابقی نیز عمدتاً در مراکز استان‌ها وجود دارند که این موضوع باعث می‌شود مردم در شهرهای دور از مراکز استان‌ها، دسترسی مناسبی به مراکز سنجش تراکم استخون برای تشخیص پوکی استخوان نداشته باشند.

چه افرادی در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند؟

این پزشک درباره گروه‌های در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان افزود: زنان در سنین پس از یائسگی به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند البته مردان بالای 50 سال نیز در معرض خطر ابتلا قرار دارند اما میزان ابتلای آن‌ها کمتر از زنان است به طوری که 37 درصد زنان بالای 50 سال و 25 درصد مردان بالای 50 سال به این بیماری مبتلا می‌شوند.

بخوانید  مسئولان پول درمان را از جیب جامعه پزشکی بر می دارند

استوار ادامه داد: برخی افراد نیز دچار پوکی استخوان ثانویه هستند؛ یعنی در پی ابتلا به یک بیماری یا استفاده از برخی داروها مبتلا به این بیماری می‌شوند. ابتلا به سرطان، مصرف داروهای ضدسرطان، استفاده از داروهای کورتیکواستروئید یا کورتونی، نداشتن فعالیت بدنی کافی، ابتلا به بیماری‌های مزمن، مشکلات گوارشی و سوءجذب، باعث ابتلای فرد به پوکی استخوان می‌شوند.

هشدار به افراد دارای سابقه ژنتیکی پوکی استخوان

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران تأکید کرد: نکته بسیار مهم این است که افرادی که سابقه فامیلی ابتلا به پوکی استخوان دارند باید بدانند که این بیماری وراثت پذیری بالایی دارد بنابراین افراد دارای سابقه شکستگی قبلی در والدین و خویشاوندان درجه 1 خود باید بیشتر مراقب سلامت استخوان‌های خود باشند و در سنین بالای 50 سال سنجش تراکم استخوان را انجام دهند.

به گفته وی، مصرف دخانیات و الکل نیز از عوامل مهم ابتلا به پوکی استخوان به شمار می‌رود.

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *