بارداری همهچیز را پیچیده میکند و کارهای دندانپزشکی مانند بلیچینگ دندان هم یکی از آنهاست. اما آیا بلیچینگ در بارداری واقعاً خطرناک است؟ اگر بله، چه ریسکهایی ممکن است مادر و جنین را تهدید کند؟
با ما همراه باشید تا ضمن بررسی عوارض بلیچینگ در بارداری، روشهای رفع زردی دندان در این دوران را هم معرفی کنیم.
آیا بلیچینگ دندان در دوران بارداری ضرر دارد؟
شواهد مستقیمی وجود ندارد که نشان دهد استفاده از روش بلیچینگ دندان برای سفید و درخشان کردن دندانها در مادران باردار مضر باشد. اما تقریباً تمام منابع معتبر (از جمله انجمن دندانپزشکی ایالات متحده آمریکا) توصیه میکنند که خانمهای باردار نه تنها بلیچینگ، بلکه سایر روشهای تخصصی برای سفید کردن دندانها را به تعویق بیندازند.
نگرانی اصلی به خاطر نبود پژوهشهای قابل اتکا درباره اثرات مواد سفیدکننده شیمیایی، که عمدتاً حاوی پراکسید هستند، روی جنین است. علاوه بر این، بارداری و تغییرات هورمونی آن میتواند لثهها را حساستر کند و منجر به عارضه و ناراحتی در طول بلیچینگ شود.
7 خطر احتمالی بلیچینگ در بارداری
به خاطر اینکه مواد سفیدکننده (چه کلینیکی، چه تجاری-خانگی) با توجه به وضعیت هر بیمار سفارشیسازی نمیشوند، بلیچینگ در بارداری میتواند عوارضی که در ادامه معرفی میکنیم را داشته باشد.
1. افزایش خطر التهاب لثهها
تغییرات هورمونی میتواند لثهها را بهشدت حساس کند و منجر به التهاب، خونریزی و حتی عفونت آنها شود. این احتمال هنگام استفاده از کیتهای سفیدکننده خانگی بیشتر میشود، چون در کلینیکها حتماً از ژل محافظ روی لثهها استفاده میشود.

2. احتمال آسیب به مینای دندانها
در دوران بارداری دندانها در معرض سایش و آسیب بیشتری هستند، چون بزاق دهان در اثر تهوعهای صبحگاهی اسیدی میشود. به همین خاطر احتمال دارد که بلیچینگ در بارداری به مینای دندانها آسیب برساند و آنها را در برابر خرابی آسیبپذیرتر کند.
3. اپولیس بارداری و خطرات آن
اپولیس بارداری یا گرانولوم پیوژنیک برجستگیهای کوچک، برجسته و قرمزی هستند که ممکن است حین بارداری روی لثهها ایجاد شوند. این عارضه هم از تغییرات هورمونی ناشی میشود و ممکن است با بلیچینگ دندان تحریک و گسترده شود.
4. تشدید علائم ناخوشایند بارداری
بسیاری از محصولات سفیدکننده خانگی هم حاوی مواد شیمیایی مانند پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید هستند. استفاده از این محصولات (بهویژه آنها که غلظت بالایی دارند) و بلعیدن تصادفی آنها میتواند برخی علائم بارداری مانند حالت تهوع را تشدید کند.
5. حساسیت با علائم تشدیدشده
اگر فرد به مواد خاصی در محصولات سفیدکننده حساسیت داشته باشد، شرایط بسیار خطرناک میشود. واکنشهای آلرژیک در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی میتواند شدیدتر باشند و مشکلات بیشتری ایجاد کنند.
6. امکان خطا و استفاده نادرست
هنگام استفاده از کیتها خانگی، امکان استفاده نادرست همیشه وجود دارد. این موضوع میتواند عوارض خود را داشته باشد. از طرف دیگر، نتیجه نگرفتن میتواند منجر به سرخوردگی و استفاده بیشتر از محصولات بلیچینگ در بارداری شود؛ موضوعی که به نوبه خود میتواند ریسک آسیب به دندانها را افزایش دهد.
7. ناراحتیهای عمومی حین فرایند
گذشته از تمام عوارض بلیچینگ در بارداری، بیحرکت نشستن روی یونیت دنداپزشکی برای بیشتر مادران اصلا ساده نیست. حجیم بودن رحم و شکم هم میتواند دراز کشیدن روی یونیت را چالشبرانگیز کند.
روش های رفع زردی دندان در بارداری
بلیچینگ دندان چند جایگزین ساده و بیخطر دارد که در ادامه بررسیشان کردهایم:
خمیر توتفرنگی
چند عدد توتفرنگی را له کنید تا کاملاً خمیر شوند. حالا آن را با انگشت روی دندانهایتان بمالید. توتفرنگی اسید مالیک دارد و میتواند زردی و لکه را از بین ببرد. فقط فراموش نکنید که خمیر توتفرنگی اسیدی است و نباید بیشتر از 5 دقیقه روی دندانها بماند؛ وگرنه میتواند باعث فرسایش مینا شود.
سیب و آناناس هم اسید مالیک دارند و میتوانند تأثیری مشابه داشته باشند.
خمیر جوش شیرین
جوش شیرین یک ساینده طبیعی دیگر است که به از بین بردن زردی دندان کمک میکند. با کمی جوش شیرین و چند قطره آب یک خمیر درست کنید، و با آن دندانهایتان را (مثل همیشه) مسواک بزنید. طعم شور جوش شیرین ممکن است خوشایند نباشد، اما میتواند دندانها را درخشانتر از قبل کند.
زردچوبه
به جای بلیچینگ در بارداری میتوانید از پودر زردچوبه طبیعی هم استفاده کنید. مسواکتان را مرطوب کنید، کمی زردچوبه روی آن بریزید و مسواک بزنید. موقع مسواک زدن به شدت احتیاط کنید زیرا زردچوبه میتواند لباسها و دستها را لکهدار کند!
پیشگیری از زردی دندان ها در بارداری
همانطور که گفتیم، دندانها و لثهها در دوران بارداری حساستر و آسیبپذیرتر میشوند. برای جلوگیری از زرد شدن دندانها این دوران، این راهکارها را در ذهن داشته باشید:
- رعایت بهداشت: هیچچیز بهاندازه یک روتین همهجانبه مؤثر نیست. روزانه دستکم دوباره مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و از یک دهانشویه مناسب (معرفیشده توسط دندانپزشکتان) استفاده کنید.
- مراقبتهای پس از تهوع: اگر حالت تهوع دارید، هربار پس از استفراغ دهانتان را با محلول آب و مقداری جوش شیرین بشویید. هرگز بلافاصله مسواک نزدید تا مینای دندان آسیب نبینید (دستکم نیم ساعت صبر کنید).
- روغنکشی یا غرغره روغن: روغنکشی از تکنیکهای معروف برای از بین بردن باکتریهای سازنده پلاک زرد است. برای اینکار یک قاشق غذاخوری روغن را 20 دقیقه در دهانتان بچرخانید. میتوانید از روغن نارگیل استفاده کنید که خوشطعم است، اسید لوریک دارد و به کاهش التهاب و از بین بردن باکتریها کمک میکند.
- توجه به رژیم غذایی: مصرف سبزیجات و لبنیات در رژیمتان را افزایش دهید و تا جای ممکن از شیرینیجات دوری کنید. هر زمان هم که توانستید آدامس بدون قند بجوید.

سولات متداول
در ادامه به پرتکرارترین پرسشهای شما در مورد بلیچینگ در بارداری پاسخ میدهیم.
آیا میتوان در دوران شیردهی بلیچینگ دندان انجام داد؟
خیر. به دلیل وجود مواد شیمیایی در سفیدکنندههای تخصصی و تجاری، توصیه میشود که بلیچینگ در بارداری را به تعویق بیندازید.
آیا استفاده از سفیدکننده های دندان بدون نسخه در دوران بارداری توصیه میشود؟
خیر. این محصولات هم میتوانند حاوی مواد شیمیایی مانند پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید باشند و مادر را دچار عوارض کنند. احتمال استفاده اشتباه و مشکلات مربوط به آن هم یک فاکتور دیگر است.
آیا میتوان از خمیردندان سفید کننده در بارداری استفاده کرد؟
اگر خمیر دندان حاوی پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید نباشد، بله میتوان از آن استفاده کرد.

خطرات بلیچینگ در بارداری را که کار بگذاریم، خود این پروسه هم میتواند خطرناک باشد و منجر به عوارض گوناگون شود؛ البته فقط اگر توسط افراد کمتجربه و کمتخصص با مواد بیش از حد قوی انجام شود. بنابراین، همیشه بهترین کلینیکها و متخصصها را برای اینکار انتخاب کنید.
نظرات کاربران