به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، تلسکوپ فضایی هابل، تصویری خیرهکننده از کهکشان مارپیچی IC 4709 ارائه کرده است که در فاصله 240 میلیون سال نوری از ما قرار دارد. این تصویر، هاله ضعیف و دیسک چرخان کهکشان را به همراه ستارگان و نوارهای غباری آن به زیبایی به نمایش گذاشته است اما جذابترین بخش این تصویر، هسته درخشان کهکشان است.
اگر هسته IC 4709 تنها شامل ستارگان بود، به این اندازه درخشان نمیشد. در واقع، قلب تپنده این کهکشان، یک سیاهچاله غولپیکر با جرمی 65 میلیون برابر خورشید ماست. گازی که به دور این سیاهچاله میچرخد و در نهایت به درون آن فرو میرود، با برخورد و اصطکاک به شدت داغ میشود. این گاز داغ، طیف گستردهای از تابشهای الکترومغناطیسی از جمله مادون قرمز، نور مرئی، فرابنفش و اشعه ایکس را منتشر میکند.
لایهای از غبار تاریک، هسته درخشان کهکشان را پوشانده و مانع از دیده شدن نور مرئی آن میشود. اما وضوح فوقالعاده هابل، به اخترشناسان امکان داده تا تعامل پیچیده بین این سیاهچاله کوچک و کهکشان میزبانش را با دقت بررسی کنند. این دستاورد برای مطالعه سیاهچالههای کلانجرم در کهکشانهای بسیار دورتر که جزئیات آنها قابل رویت نیست، بسیار مهم است.
همکاری تلسکوپها برای کشف اسرار کیهان
تصویر هابل، حاصل ترکیب دادههای دو بررسی مختلف از سیاهچالههای مجاور است که توسط تلسکوپ سوئیفت ناسا شناسایی شدهاند. سوئیفت نیز با سه تلسکوپ خود، دادههایی در نور مرئی، فرابنفش، اشعه ایکس و پرتو گاما جمعآوری میکند. تلسکوپ اقلیدس آژانس فضایی اروپا نیز به زودی به جمع این رصدها خواهد پیوست و با بررسی کیهان در نور مرئی و مادون قرمز، به اخترشناسان کمک خواهد کرد تا تصویری کاملتر از سیاهچالهها و تأثیر آنها بر کهکشانها به دست آورند.
این همکاری بینالمللی، گامی مهم در جهت درک بهتر سیاهچالهها و نقش آنها در تکامل کهکشانها محسوب میشود. با استفاده از تلسکوپهای مختلف و در طول موجهای گوناگون، اخترشناسان قادر خواهند بود تا اسرار پنهان کیهان را آشکار کنند.
منبع خبر : خبرگزاری تسنیم
نظرات کاربران