معاون بینالملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در گفتوگو با آنا مطرح کرد؛
معاون امور بینالملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند گفت: این دانشگاه، تنها دانشگاه علوم پزشکی پیشرو کشور در زمینه استفاده از هوش مصنوعی، تکنولوژیها و فناوریهای نوین در حیطه آموزش پزشکی، بهداشت و سلامت است.
احمد احمدی در گفتوگو با خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا در پاسخ به این سوال که دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در مقایسه با دیگر دانشگاههای هم نام خود در سطح بین المللی در چه جایگاهی قرار دارد؟ گفت: دانشگاه علوم پزشکی آموزش هوشمند که اساسنامه آن با بررسی دانشگاههای مجازی در سطح جهان تدوین شده دو رسالت اصلی بر عهده دارد. یکی از آنها راهاندازی و توسعه رشتههای اختصاصی آموزش مجازی مانند یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی، روانشناسی سلامت فضای مجازی، اخلاق پزشکی در فضای مجازی، سلامت الکترونیکی، هوش مصنوعی در علوم پزشکی در نظر گرفته شده و رسالت دیگر این دانشگاه کمک به ارائه علم آموزش مجازی در دانشگاههای علوم پزشکی و توسعه زیرساختهای لازم و ارائه محتواهای الکترونیکی استاندارد به تمام دانشگاههای کشور است.
معاون امور بینالملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند با بیان اینکه یکی از ویژگیهای منحصر به فرد دانشگاه علوم پزشکی هوشمند تمرکز آن بر روی استفاده از فناوریهای نوین برای بهبود فرآیند آموزش و پژوهش در حیطههای مرتبط به علوم پزشکی است گفت: این دانشگاه از تکنولوژیهای هوشمند مانند استفاده از شبیهسازها، واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) استفاده میکند تا برای دانشجویان تجربههای یادگیری عملی فراهم کند.
احمدی افزود: همچنین، از جمله فعالیتهای جدید در این دانشگاه میتوان به استفاده از تکنولوژیهای تلهپزشکی (پزشکی از راه دور) و نظارت از راه دور برای بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی، به ویژه در مناطق روستایی و دورافتاده اشاره کرد.
معاون امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند با اشاره به اینکه در خصوص وضعیت و جایگاه دانشگاه علوم پزشکی هوشمند میتوان گفت که برخی سازمانها مانند مرکز آموزش دیجیتال و رتبهبندی نوآوری و تأثیر آموزش عالی تایمز که در رتبهبندی دانشگاهها تخصص دارند گفت: تا کنون رتبهبندیهایی را در زمینه میزان هوشمندی دانشگاهها منتشر نموده اند. با این حال به نظر میرسد در این رتبهبندیها به جای ارزیابی بر اساس استفاده کلی آن دانشگاه از فناوریهای هوشمند در تمام جنبههای عملیاتی دانشگاه، بر پذیرش، استفاده و ادغام فناوریهای نوین در آموزش و یادگیری تمرکز دارند.
احمدی افزود: با عنایت به فعالیت ها و سابقه دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در مدت زمان اندک تاسیس خود و با توجه به تمرکز آن بر استفاده از فناوریهای هوشمند برای ارتقای آموزش پزشکی و به علاوه خدماتی که در زمینه پزشکی از راه دور و مراقبتهای بهداشتی به خصوص برای مناطق محروم ارائه میدهد، میتوان این دانشگاه را به عنوان تنها دانشگاه علوم پزشکی پیشرو کشور در زمینه استفاده از هوش مصنوعی و تکنولوژیها و فناوریهای نوین در حیطه آموزش پزشکی، بهداشت و سلامت به شمار آورد.
چهار کشور پیشرو در هوشمندسازی علوم پزشکی
معاون امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در پاسخ به این سوال که از کشورهای پیشرو در هوشمندسازی علوم پزشکی به چه کشورهایی میتوان اشاره کرد گفت: امروزه بسیاری از کشورهای جهان بر روی فناوریها و راه حلهای هوشمند به منظور بهبود مراقبتهای بهداشتی و ارائه خدمات پزشکی سرمایهگذاری کردهاند. ایالات متحده آمریکا در توسعه و پیاده سازی فناوریهای دیجیتال سلامت پیشرو بوده است. این کشور دارای صنعتی تثبیت شده استفاده از فناوری در ارائه خدمات مراقبتهای بهداشتی و سلامت است که تعداد زیادی از شرکتها بر روی توسعه و فروش راهحلهای سلامت دیجیتال متمرکز هستند.
وی افزود: همچنین، این کشور سرمایهگذاری زیادی در توسعه پرونده الکترونیک سلامت (EHRs) شهروندان خود کرده است که توسط تعداد زیادی از ارائهدهندگان مراقبت سلامت در سراسر آن کشور پذیرفته شدهاند. علاوه بر این، ایالات متحده در استفاده از تله مدیسین برای بهبود دسترسی به خدمات مراقبتهای بهداشتی، به ویژه در مناطق روستایی و محروم، پیشگام بوده است.
احمدی با اشاره به فناوریهای نوین پزشکی در کشور انگلستان افزود: کشور انگلستان در چند سال اخیر سرمایهگذاریهای قابل توجهی بر روی سلامت دیجیتال انجام داده است. این کشور با ایجاد یک سیستم ملی مراقبت سلامت در جهت استفاده از فناوریهای نوین برای بهبود مراقبت از بیمار و بررسی نتایج آن پیشرو بوده است. به علاوه انگلستان با پیادهسازی سیستم ملی پرونده الکترونیک سلامت به ارائهدهندگان مراقبتهای سلامت اجازه میدهد تا به در هر نقطه از کشور به اطلاعات بیمار دسترسی داشته باشند. همچنین انگلستان در فناوریهای پزشکی از راه دور و نظارت از راه دور سرمایهگذاری کرده است تا دسترسی به خدمات مراقبتهای سلامت را به ویژه برای بیماران در مناطق دورافتاده و روستایی بهبود بخشد.
وی از کشور چین هم به عنوان یکی از کشورهای سرآمد در حوزه پزشکی هوشمند نام برد و گفت: در کشور چین سرمایه گذاری هنگفتی در فناوریهای هوشمند، مراقبتهای بهداشتی از جمله هوش مصنوعی و روباتیک انجام داده است. این کشور دارای جمعیت زیاد و رو به رشد با تقاضای فزاینده برای دریافت خدمات مراقبت سلامت است و فناوریهای هوشمند به عنوان راه حلی برای مقابله با این چالش در نظر گرفته شده است. چین طیف وسیعی از راهحلهای سلامت هوشمند، از جمله دستگاههای پوشیدنی هوشمند، پزشکی از راه دور، و اپلیکیشنهای سلامت موبایل را توسعه داده است. این کشور همچنین در توسعه فناوریهای تصویربرداری پزشکی مبتنی بر هوش مصنوعی سرمایهگذاری کرده است که برای بهبود دقت و کارایی تشخیصهای پزشکی استفاده میشود.
وی در آخر به کره جنوبی اشاره کرد و افزود: این کشور نیز در توسعه فناوریهای هوشمند مراقبتهای سلامت پیشگام بوده است. این کشور دارای یکی از پیشرفتهترین سیستمهای مراقبتهای سلامت در جهان است و سرمایه گذاری زیادی در راه حلهای سلامت دیجیتال، از جمله دستگاههای پوشیدنی هوشمند، پزشکی از راه دور، و اپلیکیشنهای سلامت موبایل انجام داده است. کره جنوبی همچنین با توسعه یک پلت فرم داده ملی مراقبتهای سلامت، به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی اجازه میدهد تا دادههای بیمار را به طور ایمن و کارآمد به اشتراک بگذارند.
ایران از نظر هوش مصنوعی توان رقابت با کشورهای توسعه یافته را دارد؟
معاون امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در پاسخ به این سوال که در منطقه از نظر هوش مصنوعی در علوم پزشکی در چه جایگاهی قرار گرفته ایم و آیا میتوانیم در این زمینه با کشورهای توسعه یافته رقابت کنیم گفت: ایران در سالهای اخیر در فناوریهای هوش مصنوعی (AI) سرمایهگذاری کرده است و پیشرفتهایی نیز در این زمینه داشته است.
وی افزود: تا کنون چندین مرکز تحقیقاتی هوش مصنوعی با هدف استفاده از راه حلهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف از جمله مراقبت سلامت، مالی و حمل و نقل تاسیس شدهاند.
معاون امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند ادامه داد: به عنوان مثال، در حوزه بهداشت و درمان، محققان ایرانی با استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی راه حلهایی را برای تجزیه و تحلیل و تشخیص تصاویر تصویربرداری پزشکی ایجاد کردهاند. همچنین در امور مالی، راه حلهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص تقلب و مدیریت ریسک ارائه شده است و در حمل و نقل نیز میتوان به ارائه راهحلهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای کنترل و بهینه سازی ترافیک پیادهسازی شده اشاره کرد.
احمدی گفت: ایران همچنین طرح ملی توسعه هوش مصنوعی را در سالهای اخیر با هدف ترویج تحقیق و توسعه در هوش مصنوعی و حمایت از اجرای راهحلهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف ایجاد کرده است. کشور ما همچنین با کشورهای دیگر، از جمله چین و روسیه، برای همکاری دو و چند جانبه در زمینه پژوهش، تحقیق و توسعه کاربردهای هوش مصنوعی مذاکرات و توافقاتی داشته است.
معاون امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند افزود: متاسفانه در مقایسه با برخی دیگر از کشورهای خاورمیانه، سرمایهگذاری ایران در فناوریهای هوش مصنوعی نسبتاً کم است، اما با توجه به پتانسیلهایی که را در این زمینه دارد در تلاش است تا در راستای گسترش و توسعه تواناییهای خود قدم بردارد.
معاون امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در پاسخ به این سوال که استفاده از هوش مصنوعی در علوم پزشکی در میان کشورها چه میزان به اعتبار علم پزشکی ایران و جایگاه بین المللی کمک خواهد کرد گفت: استفاده از هوش مصنوعی (AI) در آموزش پزشکی و مراقبتهای بهداشتی به طور بالقوه میتواند جایگاه یک کشور را در سطح بینالمللی از چندین محور بهبود بخشد.
وی افزود: با بهبود دقت و کارایی تشخیص و درمان، هوش مصنوعی میتواند به طور بالقوه به بهبود نتایج مراقبت سلامت برای بیماران تأثیرگذار باشد. همچنین این امر میتواند در داشتن جمعیت سالمتری شود که منجر به بهبود جایگاه کشور در رتبهبندی بهداشت جهانی و درک عمومی از سیستم مراقبت سلامت کشور شود.
احمدی با بیان اینکه استفاده از هوش مصنوعی در آموزش پزشکی و مراقبت سلامت میتواند پژوهش و توسعه در این زمینه را رشد دهد گفت: استفاده از هوش مصنوعی همچنین میتواند به رشد و پیشرفت در ارائه روشهای درمانی و توسعه فناوریهای نوین در این حیطه شود و پیرو آن منجر به بهبود جایگاه کشور در رتبه بندی تحقیقات جهانی و شهرت آن به عنوان پیشرو در استفاده از نوآوریهای نوین در حیطههای مرتبط با علوم پزشکی شود.
معاون امور بینالملل دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در پایان با بیان اینکه کشورهایی که در خط مقدم استفاده و توسعه هوش مصنوعی در آموزش پزشکی و مراقبت سلامت هستند، سرمایهگذاران و پتانسیلهای بسیاری را از سراسر جهان جذب میکنند گفت: این موضوع منجر به توسعه یک اکوسیستم مراقبت سلامت پویا و نوآورانه خواهد شد که میتواند جایگاه کشور را در سطوح بینالمللی بهبود بخشد.
نظرات کاربران