0

۲.۵ درصد کودکان تهرانی چاق هستند/توصیه‌هایی به والدین

– اخبار اجتماعی –

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بیست و نهم آبان به نام روز جهانی کودک نامگذاری شده است. نامگذاری این روز تاکیدی بر مراقبت ویژه از آینده‌سازان کشور است، چراکه تبدیل این کودکان به یک فرد بزرگسال سالم می‌تواند بر پیشرفت و توسعه کشور تاثیر بسزایی داشته باشد بنابراین حفظ سلامت آنها یکی از تکالیف مهم والدین است. در جامعه امروزی یکی از تهدید کننده‌های سلامت کودکان چاقی و اضافه وزن است. امروزه چاقی در دوران کودکی و نوجوانی به صورت یک مشکل همگانی درآمده و به سرعت در حال افزایش است. چاقی در سنین کودکی می‌تواند منجر به چاقی در بزرگسالی شود به طوری که 40 تا 90 درصد کودکان چاق در بزرگسالی از چاقی رنج خواهند برد.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال 2022، 37 میلیون کودک زیر 5 سال در دنیا دارای اضافه وزن بودند. بیش از 390 میلیون کودک و نوجوان 5 تا 19 ساله در سال 2022 دارای اضافه وزن بودند. در مجموع 14.6 درصد از کودکان پیش دبستانی در کشورهای کم درآمد در سال 2008 چاق بودند و شیوع چاقی در کل جمعیت 12.4 درصد در همان گروه سنی بود.

براساس اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، مطالعات مختلف در ایران میزان شیوع متفاوتی را نشان داده است که شامل 2.5 درصد در تهران ، 1.14 درصد در گلستان ، 6.7 درصد در بیرجند و 2.17 درصد در رشت است.

نوع زندگی امروز، کودکان را از جنب و جوش و بازی‌های دوران کودکی دور کرده است که نتیجه این بی تحرکی شیوع چاقی و اضافه وزن در آن‌ها شده است به طوری که این دو عامل میتواند خطر ابتلا به دیابت ، بیماری‌های قلبی و عروقی ، کبد چرب ، فشار خون و سرطان را در بزرگسالی چند برابر کند.

همچنین از جمله عوارض وزن زیاد می‌توان به دیابت، فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی، بلوغ زودرس در دختران و تاخیر در بلوغ در پسران، ابتلا به برخی از سرطان‌ها (سرطان روده، معده و سایر سرطانها)، مشکلات تنفسی و مشکلات روحی مانند، افسردگی و کاهش اعتماد به نفس اشاره کرد.

به موازات اپیدمی شدن چاقی، شیوع کبد چرب به طور نگران کننده‌ای در دوران کودکی و بزرگسالی در حال افزایش است. در سال‌های اخیر تغییرات در سبک زندگی باعث افزایش میزان اضافه وزن و چاقی در کل جمعیت شده است که کودکان و نوجوانان نیز از این تغییر مستنثی نبوده‌اند.

کودکان چاق بیشتر از سایر کودکان در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. شیوع کبد چرب در کودکان چاق در کشورهای مختلف از 42.6 درصد تا 77.1 درصد گزارش شده است. در کشور ما نیز مطالعاتی جهت بررسی شیوع کبد چرب در کودکان انجام شده است که شیوع این بیماری را در سنین پایین گزارش کرده‌اند. تشخیص زود هنگام بیماری کبد چرب در کودکان ضروری است. اگرچه اثربخشی چندین دارو، آنتی اکسیدان‌ها، مکمل‌های اسید چرب و پروبیوتیک‌ها در کودکان بررسی شده است، اما تغذیه سالم و فعالیت بدنی تنها راهبردهای پیشگیری و درمان برای بیماری کبد چرب در کودکان است.

بُکُش و لاغرم کن!/ بازار داغ درمان چاقی با روش‌های خطرناک

برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و کبد چرب در کودکان و نوجوانان نکات زیر کمک‌کننده است:

  1. برای غذا میل کردن قانون بگذارید. بهتر است وعده های اصلی و میان وعده ها هر روز در ساعت مشخصی مصرف شوند.
  2. کودک را شب به موقع بخوابانید تا صبح زود بیدار شده و فرصت کافی برای صرف صبحانه داشته باشد. حتماً صبحانه بخورید تا کودک این کار را از شما یاد بگیرد.
  3. چیپس و سیب زمینی سرخ کرده حاوی مقدار زیاد چربی هستند. سعی کنید به جای آن‌ها از سیب زمینی پخته یا تنوری استفاده کنید.
  4. میان وعده‌های سالم مانند میوه و سبزی برای مصرف فرزندتان در خانه و مدرسه تهیه نمایید.
  5. با تزئین متنوع میوه‌ها و سبزیجات کودکان را به خوردن آن‌ها ترغیب کنید.به جای سس‌های کم چرب مثل مایونز می توانید در منزل با استفاده از ماست و سبزی های خشک شده معطر، روغن زیتون، آب لیموی تازه یک سس خوشمزه برای کودکان تهیه کنید.
  6. مصرف نوشابه ها و آبمیوه‌های صنعتی را کم کنید و به جای آن آب، دوغ کم نمک، یا عرقیات سنتی به کودک بدهید.
  7. بستنی سرشار از مواد قندی است و کالری بالایی دارد. پس بهتر است کمتر مصرف شود. می‌توانید با آبمیوه های طبیعی در منزل بستنی یخی درست کنید و به کودک بدهید.
  8. به هیچ عنوان از شیرینی، شکلات، پیتزا و سایر فست فودها به عنوان پاداش و جایزه برای کودکان و نوجوانان استفاده نکنید، زیرا کودکان گمان می‌کنند این خوراکی‌ها بهتر از سایر غذاها هستند.
  9. حتی‌الامکان کیک و شیرینی را خودتان به صورت خانگی تهیه کنید. در غیر این صورت کیک‌ها و بیسکویت‌های ساده را برای خرید انتخاب کنید، زیرا انواع خامه‌ای و کرمدار و یا با روکش شکلاتی، چربی زیادی دارند.
  10. به کودکان خود یاد دهید چگونه می‌توانند از مقدار قند موجود در محصولات غذایی آگاه شوند. آن‌ها را به رقابت وا دارید که از بین محصولاتی که دوست دارند نوعی که میزان قند کمتری دارد را انتخاب کنند. سعی کنید مقدار روغن و شکر موجود در غذاهای مصرفی خانواده را کاهش دهید.
  11. انواع سوسیس و کالباس دارای چربی بالا هستند، مصرف آنها را برای کودکان محدود کنید.
  12. برای تماشای تلویزیون و بازی‌های یارانه‌ای قانون بگذارید. کودکان نباید بیشتر از 2 ساعت در روز را صرف سرگرمی و فعالیت‌های نشسته مثل تماشای تلوزیون، کار با کامپیوتر و تبلت کنند.
  13. میزان مطلوب فعالیت بدنی برای کودکان حداقل یک ساعت در روز است. به تدریج مدت زمان فعالیت بدنی روزانه کودک را به یک ساعت برسانید.

منبع : تسنیم

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *