0

“فرصت اشتغال” کلید بازگشت معتادان بهبودیافته به زندگی

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، اعتیاد بلای خانمان‌سوزی است که نه‌تنها زندگی فرد معتاد را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بلکه خانواده و جامعه را نیز دچار بحران می‌کند. این معضل با تخریب روابط خانوادگی، کاهش کارایی اجتماعی و بروز مشکلات روانی، موجب رنج و سختی‌های فراوان می‌شود.

اعتیاد نه‌تنها جسم را فرسوده می‌کند، بلکه روح انسان را نیز تسلیم می‌سازد. برای مبارزه با این مشکل، نیازمند آگاهی، حمایت اجتماعی و درمان‌های مناسب هستیم.

یکی از اقدامات شهرداری تهران در دوره جدید مدیریت شهری، توجه به آسیب‌های اجتماعی بود و در این راستا، ضمن راه‌اندازی قرارگاه اجتماعی، مراکزی با عنوان “یاور شهر” ایجاد شد.

در زمان تشکیل قرارگاه اجتماعی، اعلام شد تهران 9000 ظرفیت برای جمع‌آوری معتادان متجاهر نیاز دارد تا بتوان آن‌ها را ساماندهی کرد. بر این اساس، شهرداری تهران قبول کرد به‌تنهایی 5000 ظرفیت ایجاد کند و طی کمتر از 8 ماه، این ظرفیت را در قالب 9 مرکز یاور شهر آماده و به منظور ساماندهی معتادین متجاهر ماده 16 به شهر تهران تحویل داد. همچنین مقرر شد سایر نهادهای مربوطه ظرفیت مورد نیاز باقی‌مانده را ایجاد کنند.

مددجویانی که در مراکز یاور شهر سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران جذب شده‌اند، شامل معتادین متجاهر ماده 16 و همچنین افراد منع پذیرش هستند که شامل معتادین متجاهر با زخم باز، عفونی، ایدز، هپاتیت، مشکلات روانی و افرادی با سنین پایین‌تر از 18 سال و بالای 65 سال می‌شوند.

در حال حاضر، 10 مرکز یاور شهر به منظور ساماندهی معتادان دارای زخم باز، معتادان بالای 60 سال، کودکان کمتر از 18 سال و زنان در تهران راه‌اندازی شده است که در مجموع 7750 نفر ظرفیت دارد.

نخستین مرکز یاور شهر برای پذیرش و درمان معتادان متجاهر منع پذیرش بالای 65 سال با ظرفیت 600 نفر راه‌اندازی شد.

یاور شهر 2، با هدف مددرسانی به افراد منع پذیرش زیر 18 سال، در سال 1400 با ظرفیت 150 نفر راه‌اندازی شد.

یاور شهر 3، با هدف مددرسانی به بیماران با زخم باز، بیماران عفونی و بیماران خاص در سال 1400 با ظرفیت 200 نفر راه‌اندازی شد.

یاور شهر 4، با هدف مددرسانی به معتادان متجاهر ماده 16 در سال 1401 با ظرفیت 1000 نفر بهره‌برداری شد و آماده پذیرش است.

یاور شهر 5، برای پذیرش و درمان معتادان متجاهر خانم در سال گذشته با ظرفیت 200 نفر راه‌اندازی شد.

یاور شهر 6، مرکزی برای پذیرش و درمان معتادان متجاهر ماده 16 در سال گذشته با ظرفیت 1000 نفر شروع به‌کار کرد.

یاور شهر 7، در سال 1401 با ظرفیت 100 نفر در دو ساختمان مجزا، یعنی ساختمان ویژه معتادان منع پذیرش و دارای معلولیت جسمی حرکتی و ساختمان ویژه معتادان منع پذیرش، راه‌اندازی شد.

یاور شهر 8، مرکز پذیرش و درمان معتادان متجاهر خانم در سال 1401 با ظرفیت 200 نفر راه‌اندازی شد.

یاور شهر 9، برای پذیرش و درمان معتادان متجاهر ماده 16 در سال 1401 با ظرفیت 4000 نفر در فاز اول، 1550 نفر شروع به‌کار کرد.

یاور شهر 10، برای زنان معتاد متجاهر با 200 نفر ظرفیت، در اسفند سال گذشته افتتاح شد.

افرادی که در این مراکز پذیرش می‌شوند، 9 مرحله را برای بازگشت به خانواده و جامعه طی می‌کنند که شامل سم‌زدایی، بازیابی هویت، سلامت جسمانی، معنویت‌افزایی، مهارت‌آموزی، حرفه‌آموزی تخصصی، اشتغال درآمدزا، حمایت از خانواده و صیانت پس از خروج است. اما در راستای تحقق مهارت‌آموزی و اشتغال درآمدزا، شهرداری تهران 1635 ظرفیت کارآفرینی در مراکز یاور شهر ایجاد کرده است.

سیدمحمد نقیب؛ مدیرعامل سازمان مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران، با بیان اینکه برگزاری دوره‌های مهارت‌آموزی جزء اولویت‌ها به شمار می‌رود، اظهار کرد: تمامی مددجویان باید شرایطی داشته باشند که پس از بهبود کامل بتوانند به بازار کار ورود پیدا کنند و این سیاست کلی زاکانی، شهردار تهران، پیرامون ساماندهی آسیب‌های اجتماعی است تا این مددجویان به دلیل بیکاری دوباره به چرخه آسیب بازنگردند.

وی افزود: یکی از بهترین موضوعاتی که در بحث کارآفرینی می‌شد در مراکز یاور شهر به آن پرداخت، پرورش قارچ بود که هزینه و سرمایه اولیه کمی می‌خواهد. در برخی مراکز یاور شهر نیز فضا و شرایط برای انجام این کار مهیا بود، به‌ویژه در مرکز یاور شهر 9 که پس از بازدیدهای متعدد و بررسی شرایط موجود، این امکان برای پرورش قارچ و ایجاد کارآفرینی از دو ماه پیش برای مددجویان فراهم شد. در مرکز یاور شهر 9 استارت اولیه این کار زده شده و در حال حاضر حدود یک تن قارچ خوراکی در این مرکز قابل برداشت است.

مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران ادامه داد: در همین راستا، در دو شیفت کاری، در هر شیفت 40 نفر و در مجموع 80 نفر توانستیم به آن‌ها آموزش دهیم و آن‌ها را توانمند کنیم؛ به‌طوری که این مددجویان می‌توانند پس از بازگشت به جامعه با حداقل سرمایه اقدام به پرورش قارچ کنند.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر اینکه از محصولات تولید شده در مراکز تحت پوشش سازمان استفاده خواهیم کرد، مذاکراتی نیز با مجموعه‌های تحت پوشش شهرداری تهران، از جمله سازمان میادین میوه و تره‌بار و فروشگاه‌هایی چون شهروند و برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای انجام داده‌ایم تا بتوانیم این محصولات با کیفیت تولید شده توسط آسیب‌دیدگان اجتماعی را عرضه کرده و زمینه‌ساز کسب درآمدی برای مددجویان باشیم.

به گزارش تسنیم، مدیریت شهری در این دوره با تشکیل قرارگاه اجتماعی و راه‌اندازی مراکز یاور شهر، گام بزرگی در راستای ساماندهی آسیب‌های اجتماعی به ویژه معتادان متجاهر منع پذیرش برداشت. اکنون این مراکز به پناهگاه و روزنه امیدی برای بازگشت دوباره این افراد به زندگی تبدیل شده و می‌تواند با گسترش فضای کسب و کار، نویدبخش روزهای روشنی برای معتادان بهبودیافته باشد.

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *