0

ابلاغ اصول پوشش حرفه‌ای پزشکان در قالب “راهنمای اخلاق حرفه‌ای”

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سعید بیرودیان  در نشست خبری «دهمین کنگره سالانه اخلاق پزشکی ایران» اظهار کرد: در سال 1398، کمیسیون اخلاق پزشکی تشکیل شده است. پس از تصویب این کمیسیون، شکایاتی که از طرف هیئت انتظامی ارجاع داده می‌شود مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره تعداد پرونده‌های مرتبط با اخلاق حرفه‌ای پزشکان گفت: به طور متوسط حدود 30 تا 40 پرونده در استان تهران در ارتباط با اخلاق پزشکی مطرح می‌شود. در حال حاضر حدود 4 پرونده درباره اخلاق پزشکی در جریان است.

رئیس هیئت‌مدیره انجمن علمی اخلاق پزشکی ایران با اشاره به موضوع تاثیر رعایت اخلاق حرفه‌ای و تاثیر آن در اعتباربخشی مراکز درمانی گفت: این موضوع در بخش دولتی به راه افتاده است به نحوی که فعالیت‌های ترویجی اخلاق حرفه‌ای در میان متخصصان از وضعیت مناسبی برخوردار است.

بیرودیان با اشاره به ابلاغیه وزارت بهداشت در خصوص رعایت پوشش حرفه‌ای زنان کادر درمان گفت: موضوع پوشش حرفه‌ای نیز در راهنمای اخلاق حرفه‌ای لحاظ شده است. تمام مسائلی که می‌تواند موجب زیان برای بیماران شود در مصوبه پوشش حرفه‌ای لحاظ شده است. همچنین مسائلی مانند حجاب نیز در مصوبه پوشش حرفه‌ای لحاظ شده است.

وی از تدوین «سوگندنامه پزشک ایرانی» خبر داد و گفت: سوگندنامه پزشک ایرانی تکمیل شده است و مورد تایید شورای عالی سازمان نظام پزشکی قرار گرفته است. مکاتباتی به منظور جایگزینی این سوگندنامه با سوگندنامه فعلی یعنی سوگندنامه بقراط انجام شده است.

رئیس هیئت‌مدیره انجمن اخلاق پزشکی ایران گفت: در سال‌های اخیر بیش از 40 پرونده شکایت در زمینه اخلاق پزشکی تشکیل شده که به بحث انتظامی باز می گردد و به روابط بین پزشک و بیمار مربوط می‌شود.

تضمینی برای حفظ اطلاعات بیماران در فروش اینترنتی دارو وجود ندارد!

در ادامه محمد رئیس‌زاده؛ رئیس کل سازمان نظام پزشکی در نشست  خبری دهمین کنگره اخلاق پزشکی گفت: وظیفه وزارت بهداشت تربیت نیروی تخصصی پاسخگو است و این مطلب به صراحت در سیاست‌های کلان حوزه سلامت که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده، بیان شده است.

وی افزود: بی توجهی به مبانی قانونی، آموزش پزشکی کشور را زیر سوال می‌برد. آموزش علم و فن و همچنین ارتباط دو سویه میان پزشک و بیمار وظیفه جامعه پزشکی کشور است و نهادینه کردن و رعایت اخلاق پزشکی و تعهد حرفه‌ای به عهده مسئولان و سیاستگذاران است که دغدغه‌های آنها را کاهش دهند و ضرورت دارد در این راستا تعرفه‌های پزشکی واقعی شود.

وی با انتقاد از اینکه حداقل‌های درآمدی در مورد دستیاران و نیروهای طرحی رعایت نمی‌شود، تاکید کرد: ضرورت دارد در جهت کیفیت ارائه خدمات، به دغدغه‌های آنها توجه اساسی شود.

رییس‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به بحث فروش اینترنتی دارو تاکید کرد: در مبحث پلتفرم‌ها یکی از موضوعات مهمی که باید مدنظر قرار گیرد، مسائل مربوط به حریم شخصی و حفظ اطلاعات بیماران است. اطلاعات شخصی بیماران در نظام توزیع دارو باید محفوظ بماند و سکوهای فروش دارو به هر شکل نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

رئیس سازمان نظام پزشکی ایران ادامه داد: در حال حاضر و با مکانیسم کنونی فروش دارو در پلتفرم‌ها تضمینی برای حفظ این اطلاعات وجود ندارد که این موضوع در تضاد با اخلاق پزشکی و اخلاق دارویی است و از نگرانی های جدی ماست‌.

رئیس‌زاده گفت: ما از ابتدا مخالفت خود را با این نحوه فروش دارو اعلام کرده‌ایم، در عرضه و فروش دارو، سوءاستفاده از اطلاعات بیماران به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست.

وی ادامه داد: آموزش و اخلاق حرفه‌ای از مهمترین مؤلفه‌هایی است که باید جامعه پزشکی از آن‌ها برخوردار باشند و به عنوان دو بال مهم پیشرفت و اعتلای جامعه پزشکی و عرضه خدمات درست به بیماران است.

رئیس‌زاده در پاسخ به سؤالی درباره نقش تعرفه‌های پزشکی در حفظ اخلاق پزشکی گفت: شرایط و سیاستگذاری‌ها باید به نحوی باشد که ارائه‌دهنده خدمات پزشکی فقط به فکر ارائه خدمات باشد و تنها دغدغه‌اش ارائه خدمات باشد. شرایط باید به نحوی باشد که ارائه دهنده خدمات با حداکثر توان تخصصی و رعایت تعهد حرفه‌ای فقط به موضوع ارائه خدمات فکر کند.

وی با اشاره به ضرورت حفظ حقوق پزشکان گفت: اگر موضوع اخلاق در پزشکی فقط به پزشکان محدود شود اما حداقل حقوق این گروه رعایت نشود، نمی‌توانند در خدمت جامعه باشند.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه موضوع اخلاق در پزشکی را نباید فقط از پزشکان انتظار داشت، افزود: سیاستگذاران حوزه درمان و مسئولان کشور را باید گام اول موضوع اخلاق در پزشکی برشمرد. سیاستگذاران حوزه بهداشت و درمان کشور می‌بایست بر اساس قوانین بالادستی و اسناد کشوری در خصوص حقوق پزشکان گام بردارند به نحوی که آنها فقط دغدغه ارائه خدمات به بیماران را داشته باشند.

وی ادامه داد: تعرفه‌های پزشکی از اهمیت فراوانی برخوردار است. تعریف تعرفه‌های پزشکی به صورت منطقی و منطبق بر نیاز پزشکان سبب می‌شود که تمام دغدغه‌ها از ذهن‌های پزشکان حذف شود و آنها فقط به ارائه خدمات بیندیشند.

وی با انتقاد از مصوبه افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی گفت: اخلاق پزشکی و تعهد حرفه‌ای در خصوص کسی مصداق دارد که از حداقل کیفیت آموزشی برخوردار باشد. اخلاق حرفه‌ای زمانی مفهوم دارد که یک دانشجو از حداقل استانداردهای آموزشی لازم برخوردار باشد. فدراسیون جهانی آموزش پزشکی، آموزش پزشکی عمومی ایران را تایید کرده است و از اعتبار 10 ساله برخوردار است. گاهی اوقات یک تصمیم اشتباه سبب می‌شود که مسائل مختلفی تحت‌الشعاع قرار گیرد. کیفیت آموزش و ساختار آموزشی با یکدیگر ارتباط دارد و زیربنای اخلاق پزشکی را تشکیل می‌دهند.

رئیس‌زاده ادامه داد: هنگامی که آموزش از کیفیت چندانی برخوردار نباشد و حداقل معیشت مورد نیاز پزشکان تامین نشود، نمی‌توان از یک دانش آموخته رشته پزشکی انتظار حکیم بودن داشت.

رئیس کل سازمان نظام پزشکی گفت: اگرچه چالش‌های فراوانی برای پزشکان وجود دارد اما ما از موضوع حفظ اخلاق در پزشکی کوتاه نمی‌آییم. اگر یک پزشک دچار قصور تکنیکی شده باشد بر اساس منشور پزشکی به آن رسیدگی می‌شود. همچنین اگر پزشکان دچار قصور اخلاقی شوند در هیئت‌های انتظامی مورد بررسی قرار می‌گیرند.

وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر آن که چگونه افزایش ظرفیت پزشکی می‌تواند اخلاق حرفه‌ای را تحت تاثیر قرار دهد؟ خاطرنشان کرد: به گفته یکی از رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، 280 دانشجو در مرحله بالینی در این مرکز آموزشی حضور دارند اما این دانشگاه فقط 150 تخت فعال آموزشی دارد. هنگامی که تعداد زیادی دانشجوی پزشکی بالای تخت بیمار حاضر می‌شوند، شان بیمار خدشه‌دار می‌شود. شرایط به نحوی است که تعداد زیادی از دانشجویان در بیرون از اتاق بیمار حضور دارند و حتی قادر به شنیدن صدای استاد نیستند.

رئیس‌کل سازمان نظام پزشکی گفت: من از سیاستگذاران حوزه سلامت درخواست می‌کنم که نظرات تخصصی دلسوزان حوزه سلامت را در کانون توجه قرار دهند. سیاستگذاران حوزه سلامت فقط به نظر اساتید حوزه پزشکی توجه نکنند بلکه اسناد بالادستی کشور مانند سند ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت را نیز در کانون توجه قرار دهند. به طور قطع، عدم توجه به مبانی کارشناسی و اسناد بالادستی می‌تواند اخلاق پزشکی را تحت تاثیر قرار دهد.

وی با بیان اینکه ما از منظر پزشکی و تعهد اخلاق حرفه‌ای در اوج قله قرار داریم، گفت: ما نباید با اقداماتی که انجام می‌دهیم این مسائل را خدشه‌دار کنیم.

رئیس‌زاده گفت: پزشکی ما از پویایی کاملی برخوردار است و مسائل ناپدیدی که در عرصه پزشکی مطرح می‌شود و با اخلاق حرفه‌ای در ارتباط دارد با مسائل فقهی قابل برطرف شدن است.

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *