0

علائم و درمان حمله قلبی

حمله قلبی زمانی اتفاق می افتد که جریان خون قلبی مسدود می شود. انسداد اغلب نتیجه تجمع چربی، کلسترول یا مواد دیگری است که در شریان های تغذیه کننده قلب یعنی عروق کرونری پلاک تشکیل می دهند.

گاهی اوقات پلاک شکسته شده و با ایجاد لخته جریان خون را مسدود می کند. قطع جریان خون می تواند به بخشی از عضله قلب آسیب برساند یا آن را از بین ببرد.

حمله قلبی که به آن انفارکتوس میوکارد هم می گویند می تواند کشنده باشد اما با گذشت زمان درمان به طور قابل توجهی بهبود می یابد. اگر به حمله قلبی مشکوک هستید، حتماً هرچه سریع تر با اورژانس تماس بگیرید.

علائم

علائم و نشانه های شایع حمله قلبی عبارتند از:

  • فشار، سفتی، درد ، احساس فشار یا درد در قفسه سینه یا بازوها که به گردن، فک یا پشت سرایت می کند.
  • تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل یا درد شکم
  • تنگی نفس
  • عرق سرد
  • خستگی
  • سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی

علائم حمله قلبی متنوع است

علائم یا شدت بیماری در همه افرادی که دچار حمله قلبی می شوند یکسان نیست. بعضی افراد درد خفیفی دارند و بعضی درد شدید را تجربه می کنند. بعضی ها هم هیچ علائمی ندارند ؛ گاهی اولین علامت ایست قلبی ناگهانی است. با این حال،  هرچه علائم و نشانه های بیشتری داشته باشید، احتمال حمله قلبی بیشتر است.

بعضی از حملات قلبی به صورت ناگهانی بروز می کنند اما خیلی از افراد ساعت ها، روزها یا حتی هفته ها قبل علائم و نشانه های هشداردهنده ای دارند. درد یا فشار مکرر در قفسه سینه(آنژین) که با فعالیت تشدید شده و ب استراحت تسکین می یابد، اولین علامت هشداردهنده است. آنژین صدری ناشی از کاهش موقتی جریان خون قلب است.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد

فوراً اقدام کنید. بعضی ها خیلی صبر می کنند چون علائم و نشانه های مهم را نمی شناسند. این اقدامات را انجام دهید:

  • با اورژانس تماس بگیرید. اگر به حمله قلبی مشکوک هستید، صبر نکنید. فوراً با 115 تماس بگیرید. در صورتی که به خدمات فوریت های پزشکی دسترسی ندارید، از شخصی بخواهید تا شما را به نزدیک ترین بیمارستان برساند.

فقط در صورتی که چاره دیگری ندارید، خودتان رانندگی کنید. چون شاید وضعیت شما بدتر شود و رانندگی خطرناک خواهد بود.

  • در صورت تجویز پزشک نیتروگلیسیرین مصرف کنید. در حالی که منتظر اورژانس هستید آن را طبق دستور مصرف کنید.
  • در صورت تجویز آسپرین مصرف کنید. مصرف آسپرین در طول حمله قلبی با جلوگیری از ایجاد لخته، خطر آسیب قلبی را کاهش می دهد.

با این حال آسپرین می تواند با سایر داروها تداخل داشته باشد پس بدون توصیه پزشک یا پرسنل اورژانس آن را مصرف نکنید. اول با 115 تماس بگیرید بعد آسپرین بخورید. تماس با اورژانس اولویت دارد.

اگر دیدید فردی دچار حمله قلبی شده باید چکار کنید؟

اگر دیدید فردی بیهوش است و فکر می کنید دچار حمله قلبی شده، اول با اورژانس تماس بگیرید وبعد تفس و نبضش را چک کنید. اگر نفس نمی کشد یا نمی تواند نبض او را پیدا کنید، آن وقت می توانید CPR را شروع کنید.

با ریتم نسبتاً سریع یعنی حدود 100 تا 120 فشار در دقیقه، به شدت و سریع ماساژ قلبی را انجام دهید. پزشکان توصیه می کنند که اگر در زمینه CPR آموزش ندیده اید، فقط ماساژ قلبی را انجام دهید. اگر آموزش CPR را دیده اید، می توانید راه هوایی را باز کرده و تنفس را برقرار سازید.

علل

حمله قلبی زمانی اتفاق می افتد که یک یا چند شریان کرونری مسدود شود. با مرور زمان، با تجمع رسوبات چربی از جمله کلسترول موادی به نام پلاک تشکیل می شود که می تواند شریان ها را تنگ و باریک کند(آترواسکلروز). این وضعیت که آن را بیماری عروق کرونری هم می نامند، شایع ترین علت حمله قلبی است. در طول حمله قلبی ممکن است پلاک تخریب شده و کلسترول و سایر مواد به جریان خون بریزند؛ در نتیجه در محل پارگی یک لخته خونی ایجاد می شود. اگر لخته بزرگ باشد، می تواند جریان خون شریان کرونری را مسدود کرده و قلب را از اکسیژن و مواد مغذی محروم کند(ایسکمی).

انسداد شریان کرونری جزئی یا کامل است.

  • انسداد کامل یعنی شما انفارکتوس میوکارد ST الویت (STEMI) داشته اید.
  • انسداد جزئی یعنی انفارکتوس میوکارد شما ST الویت نبوده است(NSTEMI).

احتمالاً تشخیص و درمان برحسب نوع بیماری شما متفاوت است.

اسپاسم شریان کرونری یکی دیگر از دلایل حمله قلبی است که خونرسانی به بخشی از عضله قلب را قطع می کند. مصرف تنباکو و مواد غیرقانونی مثل کوکائین می تواند باعث ایجاد اسپاسم مهلک شود.

عفونت ناشی از کووید 19 هم طوری به قلب آسیب می رساند که ممکن است منجر به حمله قلبی شود.

ریسک فاکتورها

عوامل خاصی به تجمع ناخواسته رسوبات چربی(آترواسکلروز) کمک کرده و شریان های سراسر بدن را تنگ و باریک می کنند. شما می توانید با بهبود یا حذف خیلی از این ریسک فاکتورها، احتمال ابتلا به حمله قلبی را کاهش دهید.

ریسک فاکتورهای حمله قلبی عبارتند از:

  • سن: مردان 45 ساله و زنان 55 ساله و بالاتر بیشتر از جوانترها مستعد ابتلا به حمله قلبی هستند.
  • تنباکو: مصرف سیگار و قرار گیری طولانی مدت در معرض دود سیگار احتمال ابتلا را افزایش می دهد.
  • فشار خون بالا:به مرور زمان، فشار خون بالا به شریان هایی که به قلب منتهی می شوند آسیب می رساند. فشار خون بالا که با بیماری هایی مثل کلسترول بالا، چاقی و دیابت همراه شود ، احتمال ابتلا را خیلی بیشتر افزایش می دهد.
  • کلسترول یا تری گلیسرید بالا: میزان زیاد کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی (LDL) یا همان کلسترول بد شایع ترین علت تنگی شریان هاست. میزان تری گلیسرید بالا  که نوعی چربی خون مرتبط با رژیم غذایی است، ریسک بروز حمله قلبی را افزایش می دهد. با اینحال بالا بودن سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول خوب این ریسک را کم می کند.
  • چاقی: چاقی با بالا بودن سطح کلسترول و تری گلیسرید خون، فشار خون بالا و دیابت ارتباط دارد. از دست دادن فقط 10% وزن بدن این ریسک را کاهش می دهد.
  • دیابت: عدم تولید کافی هورمون انسولین در پانکراس یا جواب ندادن به انسولین باعث بالا رفتن قند خون و افزایش احتمالا بروز حمله قلبی می شود.
  • سندرم متابولیک: این سندرم زمانی اتفاق می افتد که شما دچار چاقی، فشار خون و قند خون بالا هستید. سندرم متابولیک شما را دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های قلبی قرار می دهد.
  • سابقه خانوادگی : اگر وابستگان درجه اول شما سابقه حمله قلبی داشته باشند، شما بیشتر در معرض خطر هستید.
  • بی تحرکی: عدم تحرک در افزایش سطح کلسترول خون و چاقی موثر است. کسانی که منظم ورزش می کنند ، قلب سالم تر و فشار خون پایین تری دارند.
  • استرس: شاید نحوه واکنش شما به استرس خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
  • مصرف مواد غیرقانونی: مصرف داروهای محرک مثل کوکائین یا آمفتاین می تواند باعث ایجاد اسپاسم عروق کرونر و در نتیجه حمله قلبی شود.
  • سابقه پراکلامپسی: پراکلامپسی یعنی افزایش فشار خون در دوران بارداری که ریسک ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
  • ابتلا به بیماری خودایمنی: ابتلا به یک بیماری خودایمنی مثل آرتریت روماتوئید یا لوپوس خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.

عوارض

عوارض حمله قلبی بیشتر مربوط به آسیب وارده به قلب در زمان حمله قلبی است که می تواند به موارد زیر منجر شود:

  • ریتم غیرطبیعی قلب(آریتمی): شاید مدارهای الکتریکی کوتاهی ایجاد شود که منجر به ایجاد ریتم غیرطبیعی قلب شود و بعضی از آن ها جدی هستند و حتی ممکن است مرگ آور باشند.
  • نارسایی قلبی: حمله قلبی گاهی آنقدر به بافت قلب آسیب می رساند که عضله باقیمانده قادر به پمپاژ خون کافی نیست . نارسایی قلبی می تواند موقتی یا مزمن باشد که نتیجه آسیب دائم و گسترده به قلب شماست.
  • ایست قلبی ناگهانی: بدون هشدار، قلب به دلیل اختلال الکتریکی ناشی از آریتمی قلبی می ایستد. حملات قلبی ریسک ایست قلبی ناگهانی را افزایش می دهند. اگر درمان فوری انجام نشود فرد می میرد.

پیشگیری

هیچ وقت برای پیشگیری از حمله قلبی دیر نیست حتی اگر سابقه آن را دارید. در اینجا به چند روش پیشگیری از حمله قلبی اشاره می کنیم:

  • دارودرمانی: داروها می توانند خطر حمله قلبی بعدی را کاهش داده و به عملکرد بهتر قلب آسیب دیده کمک کنند. داروهای تجویزی پزشک را مصرف کرده و از او بپرسید هر چند وقت یک بار باید ویزیت شوید.
  • فاکتورهای سبک زندگی: با این عوامل آشنا هستید؛ با یک رژیم غذایی مناسب سلامت قلب، ترک سیگار، ورزش منظم، مدیریت استرس و کنترل شرایطی که می تواند منجر به حمله قلبی شود مثل فشار خون و کلسترول بالا یا دیابت  ، سلامت قلبتان را تضمین کنید.

تشخیص

در حالت ایده آل پزشک باید شما را طی معاینات فیزیکی منظم از نظر ریسک فاکتورهای حمله قلبی چک کند.

اگر وضعیت علائم حمله قلبی شما اورژانسی باشد، سوالاتی در مورد علائم می پرسد و فشار خون، نبض و دمای بدنتان را اندازه می گیرد. در نهایت هم به یک دستگاه مانیتورینگ قلب وصل می شوید و آزمایشاتی را انجام می دهید تا ببینند حمله قلبی داشتید یا نه.

تست های تشخیصی حمله قلبی

  • الکتروکاردیوگرام(ECG): اولین آزمایش تشخیص حمله قلبی ثبت سیگنال های الکتریکی عبوری از قلب است. الکترودهایی را به سینه و اندام وصل می کنند. سیگنال ها به شکل امواج نمایش داده شده روی مانیتور ثبت و سپس روی یک کاغذ چاپ می شوند. چون عضله قلبی آسیب دیده به طور معمول ایمپالس الکتریکی هدایت نمی کند، شاید ECG نشان دهد که یک حمله قلبی اتفاق افتاده یا در حال وقوع است.
  • آزمایش خون: بعد از حمله قلبی ، پروتئین های قلبی خاصی به آرامی به درون خون نشت می کنند. پزشک اورژانس نمونه گیری خون را انجام می دهد تا این پروتئین ها یا آنزیم ها را چک کند.

سایر آزمایشات

اگر حمله قلبی داشته یا دارید، دکتر برای درمان اقدامات فوری انجام می دهد. شاید لازم باشد آزمایشات دیگری هم گرفته شود.

  • پرتونگاری قفسه سینه: پرتونگاری اشعه ایکس به پزشک امکان می دهد تا اندازه قلب و عروق خونی آن را ببیند و به دنبال مایع در ریه ها باشد.
  • اکوکاردیوگرافی. امواج صوتی(التراسوند) تصاویری از قلب در حال حرکت ایجاد می کند. پزشک می تواند از این آزمایش برای مشاهده نحوه پمپاژ خون توسط حفره ها و دریچه های قلب استفاده کند. اکوکاردیوگرام در تشخیص آسیب قسمتی از قلب هم موثر است.
  • کاتتریزاسیون کرونری(آنژیوگرافی): یک مایع رنگی که به آن ماده حاجب هم می گویند از طریق یک لوله باریک و بلند(کاتتر) به داخل شریان های تغذیه کننده قلب تزریق می شود. برای این عمل از یکی از شریان های ران یا بازو استفاده می کنند. با تزریق ماده شریان ها برای عکسبرداری قابل مشاهده می شوند می توان نواحی انسداد را دید.
  • CT قلبی یا MRI: این آزمایشات تصویری از قلب و قفسه سینه ارائه می دهند. در اسکن CT قلبی از اشعه ایکس استفاده می شود.در MRI با یک میدان مغناطیسی  و امواج رادیویی، تصاویری از قلب تهیه می شود. در هر دو آزمایش شما روی یک میز دراز می کشید و این میز داخل یک دستگاه لوله مانند می رود. از این روش برای تشخیص مشکلات قلبی از جمله آسیب وسیع ناشی از حملات قلبی استفاده می کنند.

درمان

درمان حمله قلبی در بیمارستان

هر دقیقه بعد از حمله قلبی، بافت بیشتری از قلب تحلیل می رود و می میرد. بازیابی سریع گردش خون از آسیب قلبی جلوگیری می کند.

داروها

بعضی از داروهای درمان حمله قلبی عبارتند از:

  • آسپرین: شاید اپراتور اورژانس به شما بگوید آسپرین بخورید یا پرسنل فوریت های پزشکی فوراً به شما آسپرین بدهد. آسپرین لخته شدن خون را کاهش می دهد و بنابراین به حفظ جریان خون در شریان های تنگ کمک می کند.
  • ترومبولیتیک ها: این داروها که آن ها را لخته شکن هم می نامند، لخته های خونی که جریان خون به قلب را مسدود کرده اند، حل می کنند. بعد از حمله قلبی هر چه زودتر داروی ترومبولیتیک بخورید شانس زنده ماندن شما بیشتر است  و آسیب قلبی کم تری می بینید.
  • عوامل ضدپلاکتی: شاید پزشک اورژانس داروهای دیگری به نام مهارکننده های تجمع پلاکتی را به شما بدهد تا از ایجاد لخته خونی یا بزرگ تر شدن لخته های موجود در خون جلوگیری کند.
  • سایر داروهای رقیق کننده خون: ممکن است داروهای دیگری مثل آسپرین دریافت کنید تا چسبندگی خون و احتمال ایجاد لخته کم تر شود. هپارین به صورت IV یا تزریق زیرجلدی داده می شود.
  • مسکن ها: شاید مسکنی مثل مورفین به شما بدهند.
  • نیتروگلیسرین: این دارو برای درمان درد قفسه سینه یا آنژین تجویز می شود و با گشاد کردن یا دیلاتاسیون عروق خونی به بهبود جریان خون به قلب کمک می کند.
  • بتابلوکرها: این داروها در شل شدن ماهیچه قلب، کاهش ضربان قلب و کاهش فشار خون موثرند و کار قلب را آسانتر می کنند. بتابلوکرها می توانند میزان آسیب به عضله قلب را به حداقل رسانده و از حملات قلبی در آینده جلوگیری کنند.
  • مهارکننده های ACE: این داروها فشار خون را کاهش داده و استرس وارده بر قلب را کم می کنند.
  • استاتین ها: این داروها در کنترل کلسترول خون موثرند.

جراحی و سایر اقدامات

علاوه بر دارو، می توانید از پروسجرهای زیر برای درمان حمله قلبی کمک بگیرید:

آنژیوپلاستی عروق کرونر و استنت گذاری. در این پروسجر که به آن مداخله کرونری پوستی(PCI) هم گفته می شود، پزشک یک لوله باریک و بلند به اسم کاتتر را از طریق شریان کشاله ران یا مچ دست به یک شریان مسدود شده در قلب هدایت می کند. اگر حمله قلبی داشتید این روش بلافاصله بعد از کاتتریزاسیون قلبی انجام می شود تا انسداد را پیدا کنند.

کاتتر یک بالون مخصوص دارد که بعد از قرارگیری در موقعیت کمی باد می شود تا شریان کرونری مسدود شده را باز کند. تقریباً همیشه یک استنت مشبک فلزی داخل شریان قرار داده می شود تا آن را در طولانی مدت باز نگه دارد و جریان خون قلبی را برقرار کند. معمولاً استنت آغشته به داروهای آهسته رهاساز درون شریان جایگذاری می شود تا به بازنگه داشتن آن کمک کند.

جراحی بای پس عروق کرونری: در بعضی موارد، پزشک در زمان حمله قلبی جراحی اورژانسی بای پس عروق کرونری را انجام می دهد. با این حال در صورت امکان بعد از گذشت زمان- حدود 3 تا 7 روز- این جراحی انجام می شود تا قلب آمادگی لازم را داشته باشد.

جراحی بای پس شامل دوختن رگ ها و شریان ها در جایی بالاتر از شریان کرونری مسدود یا تنگ شده است تا جریان خون قلبی بتواند بخش باریک را دور بزند.

احتمالا چند روز بعد از بازیابی جریان خون قلبی و پایداری وضعیتتان، در بیمارستان خواهید ماند.

توانبخشی قلبی

بیشتر بیمارستان ها برنامه هایی ارائه می دهند که شاید وقتی در بیمارستان هستید شروع شود و تا چند هفته یا چند ماه بعد از ترخیص ادامه داشته باشد. برنامه های توانبخشی قلبی معمولاً در چهار حوزه اصلی – دارودرمانی، تغییرات سبک زندگی، مسائل عاطفی و بازگشت تدریجی به فعالیت عادی- متمرکزند.

شرکت در این برنامه خیلی مهم است. کسانی که بعد  از حمله قلبی در برنامه های بازتوانی قلب شرکت می کنند، عموماً عمر طولانی تری دارند و کم تر به حمله قلبی و عوارض ناشی از آن دچار می شوند. اگر بازتوانی در طول بستری در بیمارستان توصیه نمی شود ، در این مورد با پزشکتان صحبت کنید.

سبک زندگی و درمان خانگی

برای بهبود سلامت قلب اقدامات زیر را انجام دهید:

  • سیگار نکشید: مهم ترین کاری که می توانید برای بهبود سلامت قبلتان انجام دهید ترک سیگار است. به علاوه از دود سیگار دور بمانید. برای ترک سیگار از پزشک کمک بگیرید.
  • فشار خون  و کلسترول تان را کنترل کنید: اگر فشارخون وچربی خون بالایی دارید، باید رژیم غذایی تان را تغییر دهید. از پزشک بپرسید هر چند وقت یک بار باید فشار خون و کلسترول را چک کنید.
  • چکاپ منظم را فراموش نکنید: بعضی از ریسک فاکتورهای اصلی حمله قلبی یعنی کلسترول بالا، فشار خون بالا  و دیابت در اوایل هیچ علائمی ایجاد نمی کنند. پزشک می تواند این بیماری ها را بررسی کردده و در صورت لزوم به شما در مدیریت علائم کمک کند.
  • ورزش: ورزش منظم در بهبود عملکرد عضله قلب بعد از حمله قلبی موثر بوده و از آن پیشگیری می کند. هر هفته حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی متوسط یا 75 دقیقه فعالیت هوازی شدید یا ترکیبی از تمرینات شدید و متوسط را انجام دهید.
  • وزن تان را کنترل کنید. اضافه وزن به قلب فشار می آورد و یکی از دلایل کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت است.
  • رژیم غذایی سالمی داشته باشید: چربی های اشباع، چربی های ترانس و کلسترول شریان های قلب را باریک و تنگ می کنندو مصرف زیاد نمک فشار خونتان را بالا می برد. رژیم غذایی سالم برای قلب سرشار از پروتئین های بدون چربی مثل ماهی و حبوبات ، سبزیجات، میوه ها و غلات کامل است.
  • دیابت را کنترل کنید. ورزش منظم، تغذیه صحیح و کاهش وزن همگی در کاهش قند خون موثرند. خیلی از افراد مجبورند برای کنترل دیابت دارو هم مصرف کنند.
  • استرس را کنترل کنید. استرستان را در فعالیت های روزانه کاهش دهید. اعتیاد به کار را کنار بگذارید و برای به حداقل رساندن استرس های زندگی روش های سالم تری پیدا کنید.
  • مصرف الکل را کم یا قطع کنید. اگر می خواهید الکل مصرف کنید ، میانه رو باشید. زنان بزرگسالان سالم هر روز می توانند حداکثر یک بار در روز الکل بنوشند و مردان دو بار!

مقابله و حمایت

حمله قلبی وحشتناک است و شاید از اثرات احتمالی آن بر خودتان یا دیگران متعجب شوید.

ترس، عصبانیت، احساس گناه و افسردگی بعد از حمله قلبی شایع است. در این مورد با پزشک، یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان صحبت کنید ، با یک ارائه دهنده سلامت روان مشورت کنید یا به یک گروه حمایتی بپیوندید.

درمیان گذاشتن علائم و نشانه های افسردگی با پزشک مهم است. برنامه های توانبخشی قلبی می توانند در پیشگیری یا درمان افسردگی بعد از حمله قلبی موثر باشند.

رابطه جنسی بعد از حمله قلبی

بعضی افراد در مورد برقراری رابطه جنسی بعد از حمله قلبی نگرانند اما بیشتر آن ها می تواند بعد از ریکاوری فعالیت جنسی شان را از سر بگیرند. زمان شروع مجدد فعالیت جنسی به آسایش جسمانی، آمادگی عاطفی و فعالیت جنسی قبلی تان بستگی دارد. از پزشک بپرسید که چه زمانی رابطه جنسی بی خطر است.

بعضی از داروهای قلبی می توانند بر عملکرد جنسی تاثیر بگذارند. اگر در این زمینه مشکلی دارید با پزشک صحبت کنید.

آمادگی برای ویزیت پزشک

معمولاً حمله قلبی در شرایط اورژانسی تشخیص داده می شود با اینحال اگر نگران هستید که در معرض خطر قرار دارید، برای بررسی ریسک فاکتورها به پزشک مراجعه کرده و در مورد اصول پیشگیری صحبت کنید. اگر احتمال ابتلا زیاد باشد احتمالاً به متخصص قلب ارجاع داده می شوید.

اطلاعات زیر به شما کمک می کند تا برای ویزیت آماده شوید.

چه کارهایی می توانید انجام دهید:

زمانی که وقت ویزیت گرفتید از منشی بپرسید که آیا لازم است کاری بکنید مثلاً رژیم غذایی تان را محدود کنید یا برای آزمایش کلسترول ناشتا باشید.

یک لیست تهیه کنید:

  • علائم از جمله علائم ظاهراً غیرمرتبط با بیماری عروق کرونری و زمان شروع آن ها را بنویسید.
  • اطلاعات شخصی کلیدی شامل سابقه خانوادگی بیماری قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا یا دیابت و استرس یا تغییر اخیر در زندگی
  • تمام داروها، مکمل ها و ویتامین های مصرفی

سوالاتی که باید از پزشک بپرسید:

در صورت امکان یکی از دوستان یا اعضای خانواده تان را با خود ببرید تا در به یادآوری اطلاعات کمکتان کند.

در زیر به بعضی از سوالاتی که باید در مورد پیشگیری از حمله قلبی بپرسید اشاره می کنیم:

  • برای تعیین سلامت فعلی قلبم باید چه آزمایشاتی بدهم؟
  • چه غذاهایی بخورم و از چه غذاهایی پرهیز کنم؟
  • سطح فعالیت بدنی مناسب من چیست؟
  • چند وقت یک بار باید از نظر بیماری قلبی آزمایش بدهم؟
  • من بیماری های دیگری هم دارم .چطور باید همه آن ها را با هم مدیریت کنم؟
  • آیا بروشور یا مطلب چاپی وجود دارد که بتوانم با خودم ببرم؟ چه وبسایت هایی را پیشنهاد می کنید؟

هر سوالی که دارید بپرسید.

از پزشک چه انتظاری دارید؟

احتمالاً پزشک سوالات زیر را می پرسد:

  • شدت علائم چقدر است؟
  • علائم موقتی هستند یا دائم؟
  • به نظر می رسد چه چیزهایی علائم شما را بهتر می کند؟ آیا درد قفسه سینه تان با استراحت بهتر می شود؟
  • به نظر می رسد چه چیزهایی علائم شما را بدتر می کند؟ آیا درد قفسه سینه تان با فعالیت شدید بدتر می شود؟
  • آیا سابقه فشار خون بالا، دیابت یا چربی خون دارید؟

در خلال این مدت اقدامات زیر را انجام دهید:

هیچ وقت برای ایجاد تغییرات سالم مثل ترک سیگار، مصرف غذاهای سالم و تحرک بیشتر دیر نیست. این ها خطوط دفاعی اصلی در برابر حمله قلبی هستند.

منبع : دکتر یونس قادری متخصص قلب و عروق

بخوانید  علائم بالینی چربی خون بالا

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *