0

سرمایه‌گذاری بزرگ دولت سیزدهم روی سلامت کودکان ایرانی/ مزایای درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که علل اصلی مرگ و میر در میان کودکان شامل عفونت‌های تنفسی، بیماری‌های اسهالی، سرخک، سوءتغذیه و مشکلات زمان نوزادی است.

براساس اعلام این سازمان، اگر همه کشورها بتوانند با جلوگیری از این بیماری‌ها به مرگ و میر کودکان زیر 5 سال پایان بدهند، مرگ و میر کودکان در جهان به میزان 11 میلیون نفر کاهش می‌یابد. 

در عین حال این سازمان تأکید دارد که بسیاری از مرگ‌ومیرهای کودکان از طریق واکسیناسیون، مراقبت‌های خانگی کافی، دسترسی به خدمات مراقبت‌های بهداشتی و درمان مناسب بیماری‌های یادشده قابل پیشگیری است اما وضعیت هریک از این شاخص‌ها در کشور چگونه است؟ 

پوشش 99 درصدی واکسیناسیون اجباری کودکان

در ایران نرخ واکسیناسیون وضعیت بسیار مطلوبی دارد؛ در حال حاضر برنامه واکسیناسیون اجباری کودکان علیه بیماری‌های سل، هپاتیت ب، فلج اطفال، دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، هموفیلوس آنفولانزای تیپ ب، سرخک، سرخجه و اوریون انجام می‌شود و شبکه مراقبت‌های اولیه بهداشتی شامل پایگاه‌ها و خانه‌های بهداشت توانسته حدود 99 درصد گروه هدف خود را تحت پوشش واکسیناسیون همگانی قرار دهد و پوشش واکسیناسیون بالایی را در کشور ایجاد کند. 

میزان دسترسی خانواده‌ها به خدمات بهداشتی اولیه نیز در کشور مطلوب است؛ ایران با دارا بودن 18 هزار خانه و پایگاه سلامت، دسترسی مردم به مراقبت‌های بهداشتی اولیه را به طرز مطلوبی فراهم کرده است به طوری که از تمام روستاها، از جمله دورافتاده‌ترین آنها گرفته تا کلانشهرهایی مانند تهران، مراقبین سلامت و بهورزها با پیگیری بیماری‌های واگیردار، بیماریابی و واکسیناسیون به پیشگیری از بیماری‌های خانوار به ویژه کودکان، کمک می‌کنند. 

در زمینه درمان نیز اخیراً وزارت بهداشت اعلام کرده طرحی را در دست اجرا دارد که گامی بزرگ در راستای کاهش نرخ مرگ و میر کودکان است؛ طرح صفر شدن هزینه‌های درمان کودکان زیر 7 سال به‌زودی در مراکز درمانی و بیمارستان‌های دولتی کشور کلید می‌خورد تا هزینه درمان شامل خدمات سرپایی و بستری هر کودک زیر هفت سالی که بابت درمان بیماری به مراکز درمانی بخش دولتی ارجاع داده شود؛ رایگان شود.  

چرا اجرای “طرح درمان رایگان کودکان” یک سرمایه‌گذاری بزرگ است؟

با در نظر گرفتن اینکه امید به زندگی در ایران حدود 76 سال است، اگر یک کودک زیر 7 سال بیمار شود و خانواد‌ه او به دلیل مشکلات مالی نتوانند درمانش را به طور کامل انجام دهند، در صورتی که بیماری منجر به ناتوانی یا معلولیتی در کودک شود آن فرد به طور میانگین 70 سال دیگر با ناتوانی زندگی خواهد کرد.

برای همین است که معاون درمان وزیر بهداشت اجرای این طرح را یک “سرمایه گذاری بزرگ” عنوان می‌کند؛ نه صرفاًَ “هزینه”.

چند تخت برای بستری کودکان داریم؟

به گفته وزیر بهداشت، تعداد تخت‌های مختص کودکان نیز از فراوانی مطلوبی برخوردار است؛ عین اللهی در این باره گفته است که 15 هزار تخت بیمارستانی کودکان در کشور موجود است که 11 هزار تخت، آموزشی است همچنین هزار و 52 تخت پی آی سی یو و مراقبت ویژه کودکان  و 4 هزار و 25 تخت ان آی سی یو نوزادان داریم و بنابراین در کل، 20 هزار تخت بیمارستانی برای کودکان کشور فعال است. 

وضعیت مرگ و میر کودکان زیر 5 سال نسبت به کشورهای همسایه

بررسی شاخص مرگ و میر کودکان در جمهوری اسلامی ایران نسبت به کشورهای همسایه، گواه خوبی برای وضعیت مطلوب ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به کودکان است؛ آمار مرگ و میر کودکان زیر 5 سال به ازای هر 1000 تولد زنده در کشورمان، 13 نفر است؛ در حالی که تقریبا همه کشورهای همسایه نرخ مرگ و میر ثبت شده بالاتری نسبت به ایران دارند و دو کشور دیگر یعنی ارمنستان و ترکیه نیز با تفاوت بسیار اندکی در رده‌های پایین‌تر از ایران از نظر این شاخص قرار دارند.

وزارت بهداشت , بهداشت و درمان ,

لزوم تأمین به موقع منابع برای بستری رایگان کودکان

در حال حاضر عمده کودکان زیر هفت سال، تحت پوشش بیمه‌های پایه شامل تأمین اجتماعی، بیمه سلامت و نیروهای مسلح قرار دارند و در صورتی که خانواده‌ای جزو 5 دهک درآمدی پایین جامعه باشد نیز، می‌تواند به طور رایگان تمام اعضا را تحت پوشش بیمه درمانی قرار دهد.

در سایر دهک‌ها، سهم پرداختی بیماران در خدمات بستری 10 درصد و در خدمات سرپایی 30 درصد است که با رایگان شدن درمان کودکان زیر هفت سال، همین میزان نیز از بیماران اخذ نمی‌شود. 

مصوبات هیئت دولت برای درمان رایگان کودکان زیر 7 سال به‌زودی به دانشگاه‌های علوم پزشکی ابلاغ می‌شود و آن طور که اظهارات مسئولان حوزه سلامت نشان می‌دهد، رایگان شدن درمان کودکان در سنین قبل از ورود به مدرسه یکی از طرح های مترقی حوزه سلامت به شمار می‌رود اما آنچه در این میان اهمیت دارد، تأمین اعتبارات مربوط به آن است تا این طرح، بدون وقفه و مشکل، در سراسر کشور اجرایی شود. 

براساس اعلام مدیرعامل سازمان بیمه سلامت، اجرای کامل این طرح 2.5 همت اعتبار نیاز دارد که در صورت تامین آن از سوی دولت، پرداخت‌ها به بیمارستان‌ها در این طرح با مشکل مواجه نخواهد شد.

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *