به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، صابر جباری در جلسه ادغام شیوه زندگی سالم براساس آموزههای طب ایرانی در نظام سلامت کشور که با همکاری مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس و دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت برگزار شد، با بیان اینکه طب ایرانی ظرفیت جهانی شدن را دارد، درباره طرح ادغام آموزههای طب ایرانی در نظام سلامت، گفت: برنامه ادغام طب ایرانی در نظام شبکه چندسالی است که مطرح شده است و سال گذشته در 15 دانشگاه علوم پزشکی کشور آغاز شد.
وی ضمن تأکید بر گسترش و تسری این برنامه در سراسر کشور، افزود: در بند 12 سیاستهای سلامت ابلاغشده مقام معظم رهبری، بر استانداردسازی و روزآمد کردن روشهای تشخیصی و درمانی طب سنتی، تبادل تجربیات با سایر کشورها در زمینه طب سنتی، نظارت وزارت بهداشت بر ارائه خدمات طب سنتی و گیاهان دارویی، برقراری تعادل و تبادل منطقی میان طب سنتی و طب نوین و اصلاح سبک زندگی در عرصه تغذیه، تأکید شده است.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به برنامه ششم توسعه گفت: اهداف کلّی و کمّی بخش سلامت در ششمین برنامه توسعه کشور بر موضوع ادغام طب ایرانی و گیاهان دارویی تأکید دارد.
جباری گفت: ماده 5 سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی نیز بر ترویج رعایت اصول ششگانه سلامت مکتب طب سنتی میان آحاد جامعه، تأکید دارد.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت همچنین تصریح کرد: در سند تحول دولت مردمی دولت سیزدهم، اولویتهای بهداشتی وزارت بهداشت سال 1402، بند (ع) تبصره 17 قانون برنامه بودجه سال 1402 نیز بر اجرای برنامه ادغام تأکید شده است. کمیسیون اصل 90 مجلس نیز سه مرتبه برنامه ادغام طب ایرانی در نظام شبکه را مطرح کرده است.
وی گفت: برنامه ادغام طب ایرانی در نظام شبکه اولین بار بهصورت آزمایشی در اردکان یزد اجرا و سال گذشته نیز در 15 دانشگاه علوم پزشکی آغاز شد.
جباری، بررسی دستورالعمل کشوری ابلاغشده در معاونت بهداشتی دانشگاهها، تشکیل کمیتههای مربوطه در دانشگاهها، برنامهریزی و تعامل سازنده با متخصصان طب سنتی برای ارائه محتوا و تفهیم مطالب آموزشی، آموزشهای حضوری و مجازی را از جمله برنامههای پیشِروی این برنامه، عنوان کرد.
لزوم توسعه برنامه ادغام طب ایرانی در نظام سلامت در تمام دانشگاهها
حسین فرشیدی؛ معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز با بیان اینکه یکی از کمبودهای نظام شبکه بهداشت کشور که در برنامههای توسعه پنجم و ششم توسعه به آن تأکید شده، بهرهمندی از تجارب چندهزارساله طب ایرانی است، گفت: شبکه بهداشت و درمان در نظام سلامت جایگاه ویژهای دارد، اگر به تاریخ ارائه خدمات سلامت در کشورمان بنگریم، دو اقدام مهم بسیار میدرخشد که یکی راهاندازی شبکه بهداشت و درمان و دیگری ادغام آموزش پزشکی در نظام ارائه خدمات سلامت است.
وی افزود: شبکه بهداشت و درمان هنوز هم جای کار دارد و باید ارتقا یابد تا به هدف غایی خود برسیم که بهرهمندی آحاد جامعه از خدمات عادلانه سلامت است.
وی با تأکید بر اولویت بهداشت و پیشگیری بر درمان، خاطرنشان کرد: پویشی تحت عنوان پویش ملی سلامت در کشور درحال اجراست که هدف از اجرای آن شناسایی افراد پرریسک فشارخونی و دیابتی و یا شناسایی مبتلایان به پرفشاری خون و دیابت است؛ اما این اقدام حداقل کاری است که انجام میدهیم، چراکه باید قبل از آنکه فرد به دیابت مبتلا شود، از ابتلای به دیابت پیشگیری میکردیم؛ درحالی که اکنون به شناسایی بیمار بسنده کردهایم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به اسناد بالادستی در حوزه طب ایرانی، تصریح کرد: در اسناد بالادستی بر طب ایرانی و گیاهان دارویی تأکید شده است و این مبحث با همکاری و تعامل چندین معاونت میتواند به نتایج بهتری دست یابد.
فرشیدی ضمن تأکید بر سبک زندگی سالم و انجام فعالیت فیزیکی، ادامه داد: بسیاری از مشکلات و بیماریهای غیرواگیر با انجام ورزش و فعالیت بدنی کافی کاهش پیدا میکند. علاوه بر ورزش، تغذیه سالم نیز سهم بسزایی در اصلاح سبک زندگی دارد.
وی با اعلام اینکه “بهمرور شاهد گسترش برنامه ادغام طب ایرانی در سایر دانشگاهها در کشور خواهیم بود”، گفت: با اجرای این برنامه، بهسمت سبک زندگی سالمتر، پیشگیری و تقویت نظام شبکه پیش خواهیم رفت.
کسب رتبه چهارم جهانی ایران در حوزه طب مکمل و جایگزین
در ادامه نفیسه حسینییکتا؛ مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با یادآوری اقدامات صورتگرفته در راستای گسترش خدمات طب ایرانی، به ادغام این خدمات در سطح شبکه بهداشت اشاره و بیان کرد: هدف و تلاشهای دفتر طب ایرانی و مکمل در راستای تحقق اسناد بالادستی در طب ایرانی، از جمله سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی مصوب شورایعالی انقلاب و بند 12 سیاستهای ابلاغی و در دولت سیزدهم موارد مرتبط با سند تحول دولت است و همچنین سند تقویت شبکه بهداشت و نهایت همه این اسناد، موضوع ادغام خدمات طب ایرانی در نظام سلامت با طب رایج است.
وی با اظهار این که طرح ادغام با آموزش آموزههای طب سنتی در سطح شبکه بهداشت آغاز شده است، افزود: تاکنون با مساعدت معاون بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی و دانشکدههای طب ایرانی، فاز اول برنامه ادغام آموزههای طب ایرانی در نظام سلامت آغاز شده است که سال گذشته در 15 دانشگاه علوم پزشکی کشور انجام شده است و امسال هم بر اساس وظیفهای که قانون بودجه تا پایان سال 1402 بهعهده وزارت بهداشت گذاشته است، ادغام در 100 درصد شبکه بهداشتی باید انجام شود که شامل آموزش عموم جامعه برای اصلاح سبک زندگی و ورود طب سنتی به بستههای خدمت در حوزه معاونت بهداشت است.
حسینییکتا تصریح کرد: دورههای آموزشی آشنایی با اصول سبک زندگی سالم از دیدگاه طب ایرانی نیز طبق دستورالعمل اجرایی مدون در حال برگزاری است تا گامی در راستای افزایش سطح سواد سلامت مردم برداشته شود و به این واسطه، هم مانعی برای افراطیگریهای غیرمنطقی شود و هم زمینه بهرهمندی هرچه بهتر و بیشتر مردم از ظرفیت خدمات تأییدشده، دردسترس و ارزان طب سنتی ایرانی را فراهم سازند.
بهگفته وی، براساس گزارش تحلیل علمسنجی وضعیت انتشار مقالات حوزه طب مکمل و جایگزین در پایگاه اینترنتی معتبر سایمگو، ایران برای دومین سال متوالی رتبه چهارم جهان را در تولید دانش این حوزه بعداز کشورهای چین، آمریکا و هند در سال 2021 کسب کرده است.
منبع خبر : خبرگزاری تسنیم+
نظرات کاربران