0

راه‌کار‌های طلایی برای جلوگیری از گرمازدگی در فصل تابستان

یک متخصص طب اورژانس درباره روش‌های پیشگیری از گرمازدگی در فصل تابستان توضیحاتی را ارائه کرد.

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مجید شجاعی متخصص طب اورژانس، گرمازدگی را دارای چهار مرحله برشمرد و گفت: استرس گرمایی، خستگی گرمایی، گرمازدگی و سکته گرمایی از جمله مراحل گرمازدگی هستند.
 
وی با اشاره به این که هر یک از این مراحل علائمی خاصی دارند، افزود: در مرحله استرس گرمایی فرد علایمی مانند سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، تشنگی و سردرد را احساس می‌کند. در مرحله خستگی گرمایی نیز با علایمی نظیر عرق کردن شدید، خستگی، قرمز شدن پوست، گرگرفتگی یا اسپاسم عضلات به همراه درد، سردرد یا سرگیجه خفیف و حالت تهوع همراه است.
 
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: مرحله گرمازدگی با علائمی نظیر رنگ پریدگی، عرق شدید، تهوع، اسهال و استفراغ، جوش‌های ریز گرمازدگی مشخص می‌شود و از دیگر علایم گرمازدگی نیز می‌توان به سردرد، گرفتگی عضلات، خستگی، ضعف، تشنگی شدید، سرگیجه، تکرر ادرار و ادرار تیره رنگ، از دست دادن تمرکز، ادم یا تورم خفیف پا، مچ پا یا انگشتان دست و از دست دادن هوشیاری اشاره کرد.
 
به گفته  شجاعی، گاهی نیز سلول‌های سطحی پوست آسیب دیده، عرق زیر پوست جمع شده و فرد دچار جوش زیر پوستی یا به اصطلاح عرق سوز می‌شود.
 
این متخصص طب اورژانس گفت: مرحله سکته گرمایی نیز با ضربان ضعیف، تنفس سریع، کاهش تعریق، پوست داغ و خشک و قرمز، حالت تهوع، سردرد و سرگیجه، تاری دید، تحریک پذیری و یا تغییرات خلقی، عدم هماهنگی و از دست دادن هوشیاری همراه است. اگر این مرحله شدید باشد می‌تواند به نارسایی ارگان‌های بدن، کما و مرگ منجر شود. وضعیت دیگری که ممکن است با سکته گرمایی شدید رخ دهد، رابدومیولیز است، این بیماری باعث تخریب سلول‌های عضلانی و در نتیجه نارسایی کلیه می‌شود.
 
 شجاعی برای پیشگیری از بروز گرمازدگی در ایام گرم تابستان به افراد توصیه کرد مایعات زیاد (دستکم هشت لیوان آب) بنوشند.
 
به گفته این متخصص طب اورژانس بدن به ازای هر کیلوگرم وزن ۳۰ میلی‌لیتر آب در روزنیازمند است و مصرف مایعات در آب و هوای گرم باید افزایش یابد. 
 
شجاعی با تاکید براینکه افراد باید از مصرف زیاد نوشیدنی‌های کافئین دار مانند کولا، قهوه و چای اجتناب کنند، افزود: اگر نمی‌توانید مقدار زیادی آب بنوشید یک نوشیدنی بدون گاز مثل آب میوه یا دوغ جانشین مناسبی است. 
 
وی گفت: اجتناب از غذا‌های چرب و داغ، محافظت از آفتاب و نور مستقیم خورشید، استفاده از لباس‌های خنک و گشاد و پرهیز از سفر‌های غیر ضروری در آفتاب از جمله توصیه‌های دیگر برای پیشگیری از گرمازدگی است.

نظرات کاربران