سازمان جهانی بهداشت:
انگلیس با تقریبا ۳۰۰ مورد تایید شده، بزرگترین شیوع آنفلوانزای پرندگان را در تاریخ خود اعلام کرده و مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در واکنش به شیوع این بیماری در یک جلسه مجازی ضرورت آمادگی برای پاندمی آنفلوانزای مرغی را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، کارشناسان هشدار دادهاند که در بحبوحه نگرانیها نسبت به موج «بیسابقه» آنفولانزای پرندگان که سیاره زمین را فرا گرفته است، جهان برای یک بیماری همهگیر دیگر آماده نیست.
بنابر اعلام اتحادیه اروپا و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای اروپا، در فاصله اکتبر ۲۰۲۱ تا سپتامبر ۲۰۲۲، حدود ۲۵۰۰ مورد شیوع آنفلوانزای پرندگان در مزارع ۳۷ کشور اروپایی رخ داده است.
سازمان ایمنی غذایی اروپا گزارش میدهد، در این بازه زمانی صاحبان مزارع آلوده ناچار به کشتار حدود ۵۰ میلیون پرنده شدند. در هفتههای اخیر مواردی از ابتلا در راسو و سمور نیز گزارش شده و انگلیس با تقریبا ۳۰۰ مورد تایید شده، بزرگترین شیوع آنفلوانزای پرندگان را در تاریخ خود داشته است.
کارشناسان نگرانیهایی را در مورد آمادگی جهانی در صورت وقوع همه گیری مطرح کردند و این در حالی است که مواردی از سویه H۵N۱ قبلاً از پرندگان به پستانداران رسیده و این نگرانی بزرگی را در میان ویروس شناسان ارشد برانگیخته است که این پاتوژن کشنده اکنون یک قدم به گسترش در انسان نزدیکتر است؛ مانعی که تا کنون از ایجاد یک بیماری همه گیر محافظت کرده است.
یان براون، مدیر خدمات علمی در آژانس بهداشت حیوانات و گیاهان (APHA) ادعا میکند: وضعیت در مقیاس جهانی به سرعت در حال تغییر است و این سوال را مطرح میکند که آیا سازمانهای بهداشتی «همه درسها را از کووید آموختهاند» و آیا ساختارهای نظارتی لازم وجود دارد یا خیر.
در همین حال، دو کارشناس دیگر هشدار دادند که کشورها آنچه که باید را از همهگیری کووید آموزش ندیدند و امکان تجربههای دردناک پاندمی کرونا وجود دارد. این دو کارشناس در ژورنال علمی لنست نوشتند: «کووید نشان داد که چگونه زنجیرههای تامین جهانی و شبکههای تولیدی برای پاسخگویی به نیازهای یک واکنش طولانی مدت بیماری همه گیر آماده نبودند».
آنها کمبود زنجیره تامین، موانع لجستیکی و ظرفیت ناکافی تولید را عامل عدم پاسخگویی به موقع به تهدید میدانند. این دو کارشناس تاکید کردند که نظارت و پایش پاتوژن در حال حاضر تقویت شده است و یک سیستم نظارت جامع را پیشنهاد کردند که هشدارهای اولیه را برای پاتوژنهایی که پتانسیل همه گیری دارند و میتوانند از حیوانات به انسانها سرایت کنند را ارائه میدهد.
پروفسور دازو، رئیس آکادمی ملی پزشکی ایالات متحده و پروفسور یاداو، محقق ارشد در مرکز توسعه جهانی مستقر در واشنگتن میگویند، این گونه میتواند شامل «سویه H۵N۱ باشد که در حال حاضر در میان جمعیتهای پرندگان جهان منتشر میشود؛ همانطور که با همهگیری کووید مشاهده شد، مزایای بهدستآمده از همکاری جهانی و اشتراکگذاری دادهها پیرامون یک ویروس اضطراری باید حفظ شود. ضمن اینکه پتانسیل وقوع یک بیماری همه گیر توسط ویروس آنفلوانزای مرغی وجود دارد».
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت نیز در یک جلسه توجیهی مجازی این هفته گفت: «ما باید برای یک بیماری همه گیر بالقوه آنفلوانزای مرغی آماده شویم؛ در حال حاضر، سازمان جهانی بهداشت خطر را برای انسان کم ارزیابی میکند، اما ما نمیتوانیم فرض کنیم که این وضعیت همچنان ادامه خواهد داشت و باید برای هر تغییری در وضعیت موجود آماده شویم».
این هشدارها پس از کشف ویروس H۵N۱ در بین سمورها و روباهها در انگلیس منتشر شد. آنفلوانزای پرندگان گونهای بیماری ویروسی پرندگان است که ویروس عامل آن از خانواده Orthomyxoviridae نشات میگیرد؛ این ویروس خود دارای سه تیپ A,B، C است که تیپ A توسط تحت آنتیژنهای H و N تقسیمبندی میشود؛ ویروسهایی که در آزمایشها جداسازی میشوند از گونه A این ویروس و از زیرردههای H۵ و H۷ اند.
در ژوئیهٔ ۲۰۰۵ گزارشهای رسمی در مورد همهگیری ویروس H۵N۱ در مرز برخی کشورها داده شد. در پایان ماه روسیه و قزاقستان هم گسترش آنفلوانزای پرندگان را گزارش کردند و گفتند عامل بیماری، ویروس H۵N۱ است. در این گزارشها به مرگ چندین پرنده مهاجر هم اشاره شده بود که ارتباط میان پرندگان آبزی وحشی و پرندگان اهلی از راه منابع آبی را مشترک میدانستند. این نخستین گسترش ویروس H۵N۱ در سطح بالا در هر دو کشور بود.
منبع : خبرگزاری آنا
نظرات کاربران