به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علی فتحی آشتیانی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت روز ملی روانشناس و مشاور در سازمان نظام روانشناسی برگزار شد، اظهار کرد: قانون سازمان نظام روانشناسی در سال 1382 به تصویب مجلس رسیده است نهم اردیبهشت ماه به عنوان روز روانشناسی و مشاوره نامگذاری شده است. تصویب این روز به عنوان روز روانشناس از این جهت اهمیت دارد که نشاندهنده این است که نظام جمهوری اسلامی به علم روانشناسی و مشاوره ارج مینهد و از سوی دیگر فرصتی برای تقدیر از افراد برجسته در این حوزه و ارتقای هویت شغلی است.
وی افزود: تصویب روز روانشناس و مشاور فرصتی را برای فرهنگسازی و گفتمانسازی روانشناسان با جامعه فراهم کرده و فرصتی است برای تغییر نگرش در مردم و اصلاح برخی از نکاتی که در گذشته برای مراجعه به روانشناسان محدودیت ایجاد میکرد. روانشناسی نه تنها به رفع مشکلات مردم میپردازد بلکه فرصتی برای سبک زندگی سالم و ارتقای کیفیت زندگی افراد فراهم میکند. روز روانشناس و مشاور فرصتی برای ما ایجاد کرده که بتوانیم از مراجعه به روانشناسان در کشور انگزدایی کنیم.
فتحی با بیان اینکه سازمان نظام روانشناسی بیش از 72 هزار عضو کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی دارد، بیان کرد: از این تعداد 24 درصد آقا و 76 درصد خانم هستند 10 درصد از اعضا دارای مدرک دکترای تخصصی و 90 درصد کارشناسی ارشد هستند.
وی در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر تعداد روانشناسان فعال در کشور گفت: حدود 33 هزار پروانه اشتغال ملی و تخصصی به مشاوران ارائه شده و سایر افراد دارای مدرک روانشناسی براساس قانون امکان ارائه خدمت بدون پروانه در مراکز را ندارند. البته از این 33 هزار نفر که پروانه فعالیت دارند نیز ممکن است تعدادی از افراد فعالیت نداشته باشند که آمار دقیقی از افراد غیرفعال نمیتوان ارائه کرد.
وی ادامه داد: فرایند اعطای پروانه اشتغال به این شکل است که افراد باید در آزمون صلاحیت حرفهای شرکت کنند و پس از کسب نمره در این آزمون برگه تایید سلامت روانی بگیرند و با داشتن مدرک کارشناسی ارشد و عضویت در سازمان پروانه دریافت کنند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره تصریح کرد: 10500 مورد از پروانههای صادر شده مربوط به درگاه ملی مجوزهاست و 23000 مورد آن توسط نظام روانشناسی ارائه شده است و در سال 1403 رشد 156 درصدی نسبت به 20 سال گذشته در صدور پروانه داشتهایم.
وی اعلام کرد که آزمون صلاحیت حرفهای 27 تیرماه سال جاری برگزار میشود که برای دریافت پروانه اشتغال برای 40 هزار عضوی که هنوز این پروانه را دریافت نکردهاند، امکان دریافت این مدرک را فراهم میکند.
وی با اشاره به اینکه در بسیاری از کشورها به ازای هر هزار نفر بیش از 7 روانشناس وجود دارد و در برخی کشورها مانند چین به ازای هر 2000 نفر یک روانشناس وجود دارد، تصریح کرد: برآورد ما این است که به ازای هر هزار نفر در کشور باید یک روانشناس داشته باشیم که با احتساب این آمار حداقل به 85000 روانشناس پروانهدار فعال در کشور نیاز داریم. در استان تهران به ازای هر هزار نفر یک روانشناس را داریم اما در برخی استانها مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد و… به ازای هر 10 هزار نفر یک روانشناس وجود دارد که نشانگر تعداد بسیار کم این روانشناسان است.
وی تاکید کرد: خدمات روانشناختی فقط مربوط به کسانی نیست که دچار مشکلات روانشناسی هستند بلکه تمام جمعیت کشور، مخاطب خدمات روانشناسی است زیرا از زمانی که فرد تصمیم ازدواج کردن میگیرد نیاز به مشاوره پیش از ازدواج دارد و در مراحل تولد فرزند تا نوجوانی و جوانی و سالمندی، نیاز به این خدمات روانشناسی و مشاوره پیدا میکند.
بر اساس این گزارش، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در پاسخ به سؤال تسنیم درباره پوشش بیمهای خدمات روانشناسی بیان کرد: بیشترین مسائل و مشکلات حوزه روانشناسی مربوط به بیمه خدمات مشاوره و روانشناسی است و درخواست ما از وزارت بهداشت و دولت، پوشش بیمهای این خدمات است. در حال حاضر صرفاً خدماتی که توسط روانشناسان دارای دکترای روانشناسی بالینی و روانشناسی سلامت ارائه میشود، تحت پوشش بیمه قرار دارد و 70 درصد تعرفه توسط بیمه پرداخت میشود، اما سایر خدمات روانشناسی در دیگر گرایشها تحت پوشش بیمه قرار نگرفته است.
فتحی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه براساس اطلاعات کسبشده از وزارت بهداشت، افسردگی و اضطراب شایعترین مشکلات روانشناختی جامعه هستند، اظهار کرد: رویکرد سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، تحقق بند سوم از سیاستهای سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری است که در آن بر ارتقای سلامت روانی با ترویج سبک زندگی اسلامی-ایرانی، تحکیم بنیان خانواده، رفع عوامل تنشآفرین در زندگی فردی، اجتماعی و خانوادگی، ترویج آموزشهای اخلاقی و معنوی و ارتقای شاخصهای سلامت روانی تأکید شده است. رویکرد ما سلامتمحوری به جای بیمارمحوری است و اعتقاد داریم باید بر پیشگیری از مشکلات روانی و کاهش نیاز به مراجعه به روانشناس تمرکز کنیم. علاوه بر این، در زمینه ارتقای سواد سلامت روان باید فعالیت گستردهای انجام شود تا مردم بدانند در چه شرایطی و به کدام مراکز مراجعه کنند.
وی ضمن تأیید این موضوع که اضطراب و افسردگی از شایعترین مشکلات روانی در کشور هستند، ادامه داد: مشکلات روانشناختی در جامعه ما، بهویژه افسردگی و اضطراب، بسیار رایج است و این موضوع فقط به کشور ما محدود نمیشود؛ در سراسر جهان، اضطراب و افسردگی بالاترین میزان شیوع را دارند، بهگونهای که آمارهای سازمان جهانی بهداشت در این زمینه بسیار قابل توجه است. اضطراب و افسردگی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر کارایی افراد جامعه تأثیر میگذارند. مطالعات نشان میدهد اضطراب و افسردگی میتواند منجر به افت عملکرد افراد به میزان حدود 20 روز کاری شود. این تأثیرات میتواند در عملکرد فرد در خانواده، محل کار، تحصیل و اجتماع مشکل ایجاد کند.
وی افزود: در همین راستا، یکی از اقدامات ما افزایش میزان دسترسی به خدمات روانشناسی از طریق رشد 156 درصدی در صدور پروانه برای روانشناسان بوده است تا مردم بتوانند راحتتر به روانشناسان دسترسی داشته باشند. معتقدیم خدمات روانشناسی باید در دسترس و مقرونبهصرفه باشد تا همه مردم بتوانند از آن بهرهمند شوند، بهویژه در استانهایی که تعداد روانشناسان کمتر است. در عین حال، تلاش داریم همه اقدامات را بر پایه اعتقادات دینی و رویکرد بومی پیش ببریم تا اثربخشی این خدمات افزایش یابد.
وی همچنین گفت: در راستای کاهش مشکلات خانوادگی، یکی از درخواستهای ما قانونیشدن مشاوره پیش از ازدواج توسط روانشناسان خبره است تا به کاهش آمار طلاق در کشور کمک شود.
فتحی خاطرنشان کرد: اعتقاد داریم دو شاخص عمده باید مورد توجه قرار گیرد: یکی سرمایه اجتماعی و دیگری سرمایه روانشناختی. همچنین باید روانشناسی خانواده را مشابه پزشکی خانواده راهاندازی کنیم تا هر فرد در صورت بروز مشکل بتواند به افراد متخصص مراجعه کند.
وی با اشاره به اهداف سازمان نظام روانشناسی و مشاوره افزود: آنچه در دستور کار داریم، بازنگری و یکپارچهسازی اهداف و سیاستهای برنامههای سلامت روانی است. همچنین راهاندازی مدرسه مهارتآموزی برای روانشناسان را در برنامه داریم که در بهار 1404 اجرایی خواهد شد و کارگاههای آموزشی با هزینههای بسیار پایین برای روانشناسان برگزار خواهیم کرد. امیدواریم با همکاری وزارت علوم و وزارت بهداشت بتوانیم بازنگری در سرفصلهای دورههای کارشناسی، ارشد و دکتری روانشناسی را نیز عملی کنیم تا فارغالتحصیلان نیازی به شرکت در کارگاههای آموزشی تکمیلی نداشته باشند.
وی یادآور شد: به دلیل پذیرش دانشجو در دانشگاههای آزاد و پیام نور، تعداد واحدهای دانشگاهی دارای رشته روانشناسی بسیار زیاد شده و تعداد پذیرش در مقطع کارشناسی روانشناسی بیش از نیاز کشور است، در حالی که در مقاطع بالاتر تعداد کمتری از دانشجویان ادامه تحصیل میدهند.
منبع : تسنیم
نظرات کاربران