به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری روز ملی پیشگیری از سوختگی با حضور محمدجواد فاطمی رئیس بیمارستان سوانح سوختگی حضرت فاطمه (س) و مؤسس انجمن سوختگی، مصطفی ده مرده رئیس بیمارستان شهید مطهری و جلالی مدیر عامل ققنوس برگزار شد.
فاطمی در ابتدای این نشست گفت: در زمینه سوختگی مشکلات فراوانی وجود دارد. اگر بخواهیم مشکل سوختگی ایران حل شود باید مشکلات پیشگیری از سوختگی حل شود. در تمامی کشورهایی که به موفقیت در این زمینه رسیدهاند پیشگیری صورت گرفته است.
وی ادامه داد: قدم اول در پیشگیری از سوانح سوختگی، آموزش است تا مردم بفهمند راه حلهای سادهای برای پیشگیری از سوختگیوجود دارد، سوختگی به همه ما نزدیک است، همچنین به مسئولین باید آموزش داد که سوختگی جز دغدغههایشان باشد.
قوانین اصلاح شوند
فاطمی گفت: قدم دوم قانون گذاری است، باید از مسئولین ایمنی کارگاهها و کارخانهها، وزارت کار و رفاه اجتماعی، وزارت نیرو و مجلس بخواهیم ابتدا قوانین را اصلاح کنند. باید قوانین جدید تصویب و اجرا شود. در کشور ما قوانین به راحتی دور زده میشوند. به چه دلیل بیمارستانی مجوز گرفته که بعد از سوختگی متوجه غیر استاندارد بودن آن شدهاند؟ سومین راه حل استاندارسازی است. با استاندارد سازی وسایل گرمایشی، سیستم گرمایشی مدارس، اماکن عمومی، اتومبیل طوری عمل کند که حوادث سوختگی کمتر اتفاق بی افتد.
وی افزود: حمایت از بیماران سوانح سوختگی خیلی مهم است، تحقیقات نشان داده از افراد سوخته اگر حمایت شود مشکلات روانی حل میشود و به اجتماع برمیگردند. حمایت هم مالی و هم معنوی است. افراد از نظر اقتصادی حمایت شوند.
ده مرده در ادامه گفت: هزینه سوختگی امروزه از دست ما در رفته است، در بیمارستان دولتی مریض سوختگی اگر یک ماه استراحت کند ششصد میلیون هزینه دارد، در بیمارستان خصوصی نیز به شدت زیاد است و روز اول آن مبلغ را میگیرد.
مراجعه ۳۰ هزار بیمار سوخته به بیمارستانها
فاطمی در مورد آمار سوختگی در کشور بیان کرد: آمار درستی در کشورهای جهان سوم وجود ندارد زیرا تعداد زیادی از بیماران سوختگی به طب سنتی مراجعه میکنند، تعدادی در درمانگاهها به صورت سرپایی درمان میشوند، بنابراین عددی که وجود دارد عددی است که در بخش سوختگی بیمارستانها بساری شدهاند.
وی گفت: سالیانه بین ۲۲ هزار تا ۲۸ هزار نفر در بیمارستان بخش سوختگی سراسر کشور حضور دارند. در آمار کلی ما ۳۰ هزار نفر را به طور تقریبی بیان میکنیم. به طور معمول به ازای هر یکنفر بستری ۶ تا ۸ نفر سرپایی مداوا میشوند. ۳ هزار نفر از این افراد فوت میکند و مرگ و میر ما دو برابر مرگومیر در جهان است. دلیل این است که تجهیزات خوبی نداریم و بسیار تجهیزات پزشکی فرسوده و غیر قابل استفاده است. ۲۷ هزار نفر ترخیصی از بیمارستان داریم که نصف این تعداد دچار معلولیت خواهند شد. متأسفانه از نظر بروز سوختگی ۸ برابر متوسط جهانی میزان بروز ما در سوختگی است.
مردها بیشتر میسوزند
فاطمی اذعان کرد: در سراسر کشور شایعترین افراد که دچار سوختگی میشوند مرد هستند، با شعله میسوزند و بیشتر دستانشان میسوزد، سالی ۲ هزار سوختگی در سانحه برق گرفتگی داریم و ۶۵ درصد آنها قطع عضو میشوند. دسته دوم خانمها هستند که با توجه به سوختگی با مایعات داغ در آشپزی اتفاق میافتد. دسته سوم کودکان هستند که با مایعات داغ اتفاق میافتد.
ده مرده در ادامه گفت: در کاگرران ساختمانی به کرات دچار صدمات و قطع دست و پا هستیم، انفجار با گاز شهری مورد بعدی سوختگی است، سوختگی با اسید که عمدی است و خداراشکر خیلی خیلی کم شده است.
ده مرده اظهار داشت: به لحاظ سنی بیشترین سوختگیها در سنین کار و تولید است که از ۱۵ تا ۴۰ سال را شامل میشود.
سوختگی در کل اروپا به اندازه یک شهر ما نیست
وی افزود: هزینهها بسته به سال متغیر است و هر سوختگی هزینه متفاوتی دارد. سوختگی در کل اروپا به اندازه یک شهر ما نیست. مشکل ما تعداد بیماران سوختگی است.
توصیه میشود در زمینه آموزش، ایجاد شغل و اقتصاد کار کنیم تا سوختگی نیز حل شود.
فاطمی گفت: یکی از مهمترین مشکلات در مبحث سوختگی این است که در وزارت بهداشت این امر متولی ندارد. ما چیزی به عنوان متولی سوختگی در وزارت بهداشت و در ایران نداریم. سوختگی با فقر توأم است و ما بیمارستان سوختگی خصوصی نداریم. ۲۸۰ بیمارستان تأمین اجتماعی داریم اما یک تخت سوختگی در آن وجود ندارد.
وی توضیح داد: روشی که برای درمان سوختگی در بیمارستانها داریم پیش میبریم برای پنجاه سال پیش است و این فقط به دلیل کمبود تجهیزات ما است. تمام کشورهای توسعه یافته روز یا هفته آگاهی از سوختگی دارند، با اینکه دیگر سوختگی مشکل آنان نیست؛ ما روزهایی در تقویم داریم که یک ریال به درد نمیخورد اما برای سوختگی در تقویم وجود ندارد. بدانید که هر یک تومان سرمایه گذاری در پیشگیری از سوختگی، ۳۰ برابر سوددهی برای ما دارد.
تجهیزات درمان سوختگی ضعیف است
ده مرده اذعان کرد: ما در بحث سوختگی دانش فنی بسیار بالایی داریم اما در بحث تجهیزات از تمامکشورهای دنیا عقب افتاده تر هستیم. انقدر دستگاه نیست که گاهی ما تجهیزات بیمارستانی را تعمیر میکنیم و دوباره از آن استفاده میکنیم، اوضاع تجهیزات در کشور خیلی خراب است.
بیماران سوختگی مظلومند
فاطمی اظهار داشت: در زمان آقای قاضیزاده هاشمی قرار شد یکمیز مخصوص سوختگی در ساختار وزارت بهداشت تشکیل شود اما متأسفانه موفقیت آمیز نبود. یکی از خواستههای من این است که یک دفتر برای سوختگی کشور در وزارت بهداشت ایجاد شود. یکی از مظلومترین بیمارانی که در ایران وجود دارند، بیماران سوختگی هستند.
درمان وحمایت بعد از سوختگی نیز ناقص است.
آخرین وضعیت دانش آموزان شین آباد
فاطمی درباره دانش آموزان شین آباد گفت: تا مدتی درمانهای این کودکان به خوبی انجاممیشد و تعداد زیادی عمل جراحی موفق انجام شد و مشکلات حاد آنان برطرف شد.
در سوختگی دو مدل مشکل عملکردی و زیبایی وجود دارد. که عملکردی خیلی برای ما از زیبایی مهمتر است. بسیاری از آنها دانشگاه رفتند و با بعضی از آنان در ارتباط هستیم.
ده مردی راجع به وضعیت داروی سوختگی در بازار مطرح کرد: تمامی داروها در درمان سوختگی در بازار است اما داروهای پیشگیری به شدت گران قیمت است و خرید آن در توان خود وزارتخانه نیز نیست. یک دستگاهی برای درمان بیماران سوختگی به نام اتصال دهنده بافتی است، این دستگاه تهیه شده و امیدوارم زمانی که به اتمام رسید ما دوباره با چالش رو بهرو نشویم. این دستگاه که برای بیماران سوختگی اختصاص دادهایم، ارز به آن اختصاص پیدا نکرده و جالب است تجهیزات درمانی دارای ارز نیست اما تجهیزات زیبایی مانند پروتزها دارای ارز هستند.
تخت استاندارد سوختگی نداریم
ده مرده اظهار داشت: به جرأت میتوانم بگویم یک تخت استاندارد سوختگی نداریم، آی سی یو بیماران سوختگی کم داریم.
فاطمی ادامه داد: چند مشکل اصلی وجود دارد، بیماران سوختگی تصویر خودشان از بدن خودشان دچار اشکال میشوند. فرد متوجه میشود که زیبا نیست و دیگران از آنها خوششان نمیآید. طلاق در افراد سوخته متأهل شایع است مخصوصاً اگر بانوان سوخته باشند. خودکشی، افسردگی، ایزوله شدن اجتماعی در این افراد بیشتر و شایعتر است.
جامعه در مقابل افرادی که مشکل دارند بی رحم است. در مقابله با افراد از آنها سوال میشود. دومین کار زل زدن زیاد است که این دو کار این افراد را به شدت آزار خواهد داد.
مسئولان هیچ برنامهای ندارد
وی ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که اگر افراد پول داشته باشند، به راحتی مشکلاتشان حلمیشود، یکی از علتهای مهم که صدمه میخورند، وضع اقتصادی بیمارستان است و ما بیمارستان خوب نخواهیم داشت. مسئولین ما فقط جلوی پای خودشان را میبینند هیچ مسئولی برنامه ده ساله ندارد چون میداند میخواهد برداشته شود. درحوادث ترافیکی یکی از مشکلات پول بود که با صندوق حوادث ترافیکی این مشکل حل شده است. ما پیشنهاد دادیم که صندوق حوادث سوختگی درست کنیم. این پیشنهاد را به مجلس، وزارت بهداشت، وزارت نیرو گفتهایم ولی هنوز بلاتکلیف مانده است.
فاطمی بیان کرد: کشور ترکیه برای سوختگی سطح بندی درست کرده است. در ایران نیز سطح بندی وجود دارد. حدود ۳۵ مرکز سوختگی داریم که بهترین آنها تنها در تهران بیمارستان مطهری و در شیراز بیمارستان امیرالمؤمنین است. دانشگاهها تمایلی به سوختگی ندارد زیرا وزارت بهداشت میگوید بخشها خود گردان باید اداره شود. بقیه بخشها به درآمد میرسد منتها بخش سوختگی هزینه دارد. بعضی بیمارستانها بخش سوختگی در آنجا بسته شد و به یک مرکز دیگری تبدیل شد. در هیچکدام از بیمارستانهای سراسر کشور در بخش سوختگی نه تجهیزات، نه پرسنل کافی و نه تخت استاندارد داریم.
ده مرده اظهار داشت: مسئولین وعده زیاد میدهند. سوختگی بخش پرخرجی است و در توان وزارت بهداشت به تنهایی نیست، بلکه دولت باید حمایت کند. اولویت را باید سلامت گذاشت.
ده مرده گفت: ما در خیلی از شهرستانها امکاناتی نداریم و این حق مریض است که منتقل شود و خب مرگومیر نیز افزایش پیدا میکند.
نظرات کاربران