به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، تصادفات سالانه باعث مصدوم شدن دهها هزار نفر در کشور میشود، یکی از سؤالاتی که ممکن است برای برخی افراد پیش بیاید، این است؛ در صورت مصدومشدن در یک سانحه رانندگی، آیا درمان فرد مصدوم در بیمارستان رایگان خواهد بود؟
پاسخ به این سؤال مثبت است اما قانون شرایطی را برای رایگانشدن درمان مصدومان تصادفات در نظر گرفته است که درادامه به آنها میپردازیم.
مراکز درمانی موظف به پذیرش مصدومان تصادفات هستند
براساس ماده 30 قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت تمامی مراکز بهداشتی و درمانی دولتی، عمومی غیردولتی، خیریه و خصوصی موظفند اقدامات لازم را برای درمان فوری و بدون قیدوشرط مصدومین حوادث و سوانح رانندگی و همچنین اعزام به مراکز تخصصی و مراجعات ضروری بعدی بهعمل آورند.
عدمپذیرش مصدومین مشمول این دستورالعمل توسط بیمارستانها یا مراکز درمانی و یا اجبار به پرداخت وجه هنگام پذیرش تخلف است و منجر به پیگیری حقوقی میشود.
تعریف تصادف طبق قانون چیست؟
براساس دستورالعمل اجرای این قانون، منظور از تصادف، انواع وقایع منجر به جرح، فوت، خسارت و یا ترکیبی از آنهاست که در نتیجه برخورد یک یا چند وسیله نقلیه با یکدیگر و یا انسان حیوان و شیء به وجود میآید.
این دستورالعمل مشمول مصدومین وسیله نقلیه موتوری که بهصورت ساکن و بدون اصابت وسیله نقلیه متحرک موتوری دیگر دچار سانحه شده است نمیشود مانند انفجار و آتشسوزی.
همچنین براساس قانون، حوادث ناشی از ماشینهای کشاورزی مانند تراکتور، ماشینهای ساختمانی و کارخانهای، ماشینآلات سنگین مانند لود،ر بلدوزر، بیل مکانیکی، لیفتراک، گریدر، کمپرسی، آبپاش، جرثقیل و… در صورتی بهعنوان سوانح و حوادث رانندگی محسوب میشوند که در حال تردد و حملونقل در جادههای مواصلاتی، بزرگراهها و سایر معابر رسمی ترافیکی برابر گزارش پلیس راهور باشند، در غیر این صورت این وسایل بهعنوان ماشینآلات یا دستگاه کار یا کارگاهی در نظر گرفته میشوند و حوادث ناشی از فعالیت این ماشینآلات سانحه و حادثه رانندگی تلقی نمیشود و مشمول این دستورالعمل نمیشوند.
منظور از مصدوم در سوانح و حوادث رانندگی چیست؟
مصدوم به فردی اطلاق میشود که بر اثر حوادث و سوانح رانندگی در جادههای شهری و غیرشهری با وسایل نقلیه متحرک موتوری به خدمات تشخیصی و درمانی مرتبط با آسیب ایجادشده نیاز پیدا میکند. حوادث و سوانح مربوط به حملونقل دریایی، هوایی و ریلی مشمول دستورالعمل فوق نیست.
سایر موارد از جمله حوادث وسایل متحرک موتوری در فضاها و اماکن ورزشی و تفریحی همانند پیست و مسابقات رالی موتور و اتومبیل شهربازی و… نیز شامل این دستورالعمل نمیشود.
اسناد موردنیاز برای تأیید سانحه رانندگی
اسناد موردنیاز بابت تأیید سانحه و حادثه رانندگی شامل یکی از موارد ذیل است:
- اصل یا کپی برابر اصل کروکی (نام و نام خانوادگی مصدوم، تاریخ سانحه و حادثه رانندگی ضروری است)
- گزارش فوریتهای پزشکی اورژانس115
- گزارش آمبولانسهای هلال احمر
هر گونه اسنادی غیر از اسناد ذکرشده حتی زمانی که ضارب فراری و یا ناشناس باشد مورد تأیید نیست.
در صورت عدم تحویل اسناد پرونده تا زمان ترخیص بیمار پرونده وی بهصورت آزاد احتساب میشود و پس از تحویل اسناد پول بیمار مسترد شده و پرونده مطابق با دستورالعمل تصادفات محاسبه میشود.
بهزبان سادهتر، درصورتی که مصدوم با آمبولانس اورژانس به بیمارستان منتقل شده باشد و یا گزارش کلانتری محل و یا کروکی پلیس راه داشته باشد، هزینه بیمار در بیمارستان رایگان خواهد بود.
اگر بههردلیلی، بیمار خودش به اورژانس بیمارستان مراجعه کرده باشد، اگر کروکی تصادف را از سوی کلانتری به بیمارستان تحویل دهد، دریافتی های بیمارستان عودت داده میشود و پرونده باز هم رایگان میشود.
اگر بههردلیلی مصدوم بیمارستان اول را ترک کند و به بیمارستان دولتی دوم وارد شود، برای رایگان شدن خدمات در بیمارستان جدید، باید کپی برابر اصلشده فرم اورژانس115 یا گزارش کلانتری و یا گزارش پلیس راه را از بیمارستان اول بگیرد و تحویل بیمارستان دوم دهد، در غیر این صورت خدمات با تعرفه آزاد خواهد بود.
منبع : تسنیم+
نظرات کاربران