به گزارش خبرنگار مهر، گل گاوزبان یکی از گیاهان دارویی بسیار مهم و مفید است که خواص درمانی بینظیری دارد؛ گل گاوزبان به دو نوع ایرانی و اروپایی تقسیم میشود و در طب ایرانی طبع گل گاوزبان گرم و تر است.
گل گاوزبان اروپایی گیاهی علفی و یک ساله و گل گاوزبان ایرانی یک گیاه خودرو است. گلهای گل گاوزبان اروپایی دایرهای و کوچک به رنگ لاجوردی است اما گلهای گل گاوزبان ایرانی به شکل گل انار و به رنگهای لاجوردی و بنفش است.
گل گاوزبان خواص درمانی فراوانی دارد. این گیاه دارویی برای سلامت بدن ما بسیار مفید و مهمترین خواص درمانی این گیاه دارویی، کمک به آرامش اعصاب است.
خواص گل گاوزبان
گل گاوزبان با توجه به داشتن خواص ضد التهابی میتواند به درمان جوش و آکنه کمک کند.
مصرف دمنوش گل گاوزبان همچنین به کاهش قند خون در افراد دیابتی کمک میکند.
ویتامین C و فلانوئیدها با مقادیر بالایی در گل گاوزبان موجود است که موجب تقویت سیستم ایمنی میشوند. از طرف دیگر ضد درد و ضد التهاب بودن از دیگر خواص گلگاوزبان است که به درمان گلو درد و سرماخوردگی کمک میکند.
دمنوش گل گاوزبان موجب تقویت اعصاب و روان است و به درمان اختلال حواس کمک میکند. این داروی گیاهی نشاط آور است و این خاصیت شادی آور بودن گل گاوزبان میتواند به درمان افسردگی و استرس و اضطراب کمک کند.
همچنین یکی دیگر از خواص گل گاوزبان که برای درمان سرماخوردگی و گلو درد مفید است خاصیت خلطآوری گل گاوزبان است که این گیاه دارویی با این خاصیت تو میتواند به درمان آسم و برونشیت کمک کند. طب سنتی بر این باور است که جای گل گاوزبان میتواند موجب کاهش تب بالا بشود.
خواص گل گاو زبان در بارداری و شیردهی
قبل از هر چیزی باید بدانید که هر گونه داروی گیاهی در دوران بارداری و شیردهی باید زیر نظر پزشک استفاده شود. گل گاو زبان دارای مواد مغذی مانند ویتامین C، ویتامین A، ویتامین E، بتاکاروتنوئیدها، کلسیم، پتاسیم و اسیدهای چرب اساسی است. این مواد مغذی در حمایت از رشد و توسعه سالم جنین و سلامت مادر در دوران بارداری مفید هستند.
خواص ضدالتهابی گل گاو زبان میتواند در کاهش التهابهای مرتبط با بارداری مانند التهابهای رحمی و بافتهای محیطی آن مفید باشد. مصرف دمنوش گل گاو زبان در کاهش استرس و تنش مادر در دوران بارداری مفید است و میتواند به تسکین حالات روحی و افزایش آرامش مادران در دوران بارداری کمک کند.
در مورد مصرف گل گاو زبان در شیردهی باید بدانید که گل گاو زبان میتواند تولید شیر را در زنان شیرده افزایش داده و برای شیردهی مادر مفید باشد.
گل گاو زبان و فشار خون
از دیگر خواص گل گاوزبان درمان فشار خون بالا است.
گل گاوزبان حاوی آنتی اکسیدانها است و از طریق آنها موجب بهبود گردش خون میشود و این گیاه دارویی فشار خون بالا را درمان میکند.
خواص گل گاو زبان برای کودکان
گل گاو زبان به عنوان یک گیاه آرامبخش و ضد التهابی میتواند در درمان برخی از عفونتها و بیماریهای کودکان مفید باشد. استفاده از گل گاو زبان به عنوان یک راه حل طبیعی و ایمن میتواند به کاهش علائم سرماخوردگی، تسکین سر درد و تقویت سیستم ایمنی کودکان کمک کند.
چای یا دمنوش گل گاو زبان
برای تهیه چای گل گاو زبان، میتوانید یک قاشق چای گل گاو زبان خشک را در یک فنجان آب جوش قرار داده و به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه آن را دم کنید. سپس، چای را صاف کرده و میل کنید. برای افزایش طعم و ارزش آنتیاکسیدانی، میتوانید عسل یا آب لیمو ترش به چای اضافه کنید.
مضرات گل گاوزبان
مصرف گل گاوزبان به زنان باردار و شیرده و افرادی که بیماری کبدی دارند توصیه نمیشود. زیاده روی در مصرف گل گاوزبان میتواند برای کبد سالم هم مضر باشد. از دیگر مضرات گل گاوزبان این است که میتواند احتمال خطر خونریزی در طول جراحی یا پس از آن را افرایش دهد، له همین علت به بیمارانی که عمل جراحی دارند توصیه میشود که از ۲ هفته پیش از عمل جراحی مصرف گلگاو زبان را قطع کنند. همچنین افرادی که مبتلا به اختلال خونریزی هستند باید از مصرف گل گاوزبان خودداری کنند و یا حداقل در مصرف این داروی گیاهی احتیاط کنند.
گل گاوزبان ممکن است با برخی از داروهای شیمیایی از جمله داروهای ضد انعقاد و ضد پلاکت، داروهای بیهوشی، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی و داروهای افزاینده تجزیه سایر داروها در کبد چرب اشاره کرد.
گل گاوزبان به علت داشتن آلکالوئید برای نوزادان و کودکان ممنوع است. افراط در مصرف گل گاوزبان میتواند موجب اختلالاتی در معده و دستگاه گوارش شود. معده درد و درد در افراد درگیر با سنگ کیسه صفرا میتواند از عوارض زیادهروی در مصرف گل گاوزبان باشد.
گل گاوزبان در کنار خواص درمانی فراوانی که دارد مانند هر گیاه دارویی دیگر ممکن است موجب مشکلاتی نیز بشود، بنا بر این استفاده بیش از حد از این گیاه میتواند عوارضی جدی برای بدن ایجاد کند. برای استفاده از گل گاو زبان بهتر است ابتدا با یک متخصص طب سنتی یا پزشک عمومی مشورت کنید.
نظرات کاربران