محققان:
نتایج یک بررسی جدید نشان میدهد استفاده از ماسک چشم نه تنها در سفر، بلکه در رختخواب نیز میتواند حافظه را بهبود بخشد و هوشیاری افراد کمک کند.
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، نتایج یک بررسی جدید نشان میدهد استفاده از ماسک چشم نه تنها در سفر، بلکه در رختخواب نیز میتواند حافظه را بهبود بخشد.
بسیاری از افراد در مواقعی که با مشکل بیخوابی مواجه میشوند، اولین راهکاری که بهذهنشان خطور میکند مصرف قرص خواب و داروهای خوابآور است؛ اما استفاده از چشم بند به این جهت که شرایط تاریکی را شبیهسازی میکند، میتواند خواب راحتی را بدون نیاز به مصرف داروهای شیمیایی یا حتی گیاهی برایتان فراهم کند
دانشمندان علوم خواب دریافتند استفاده از ماسک چشم در رختخواب حتی میتواند حافظه را بهبود بخشد و باعث میشود صبح روز بعد هوشیارتر شوید.
به گفته دانشمندانی که این نظریه را آزمایش کردند، صرفاً مسدود کردن نور، چه از لامپهای خیابان، چه وسایل الکترونیکی یا نور خورشید، به جلوگیری از اختلال خواب کمک میکند.
شواهد علمی همچنین نشان داده، استفاده از چشم بند یا همان ماسک خواب بهدلیل مسدود کردن نور محیط میتواند به اشخاص کمک کند تا خواب بهتری داشته و آرامش بیشتری را تجربه کنند. بهعلاوه استفاده از ماسک چشمدر درمان دردهای میگرنی موثر است.
ویویانا گرکو، نویسنده این مطالعه، ماسک چشم را به عنوان یک «راه حل موثر و ارزان» در درمان اختلالات خواب توصیف کرد.
کارشناسان دانشگاه کاردیف در انگلیس برای بررسی اینکه آیا استفاده از ماسک چشم تفاوت ایجاد میکند یا خیر، دو آزمایش مشابه انجام دادند؛ نخستین آزمایش شامل ۸۹ شرکت کننده ۱۸ تا ۳۵ ساله بود که به مدت یک هفته هر شب هنگام خواب از ماسک چشم استفاده میکردند. در طول هفته دوم، آنها بدون استفاده از ماسک چشم به رختخواب رفتند و از داوطلبان خواسته شد که در خانه خود بخوابند و به زمان خواب معمولی خود پایبند باشند تا روند مطالعه منحرف نشود؛ درنهایت مشخص شد استفاده از ماسک چشم به میزان قابل توجهی به خواب راحتتر داوطلبان کمک کرده است.
با این حال، طبق نتایج منتشر شده در ژورنال Sleep، استفاده از ماسک چشم هنگام چرت روزانه هیچ تفاوتی در کیفیت خواب ایجاد نمیکند؛ ویویانا گرکو میگوید: «نتایج ما در مورد بهبود زمان واکنش و بهبود عملکرد حافظه صحبت میکند و دادههای به دست آمده از این پژوهش در بسیاری از کارهای روزانه مانند رانندگی ماشین یا هر زمینه آموزشی یا فرهنگی که نیاز به یادگیری دارد قابل توجه است».
کارشناسان تاکید میکنند، هرچه محیط اطراف تاریکتر باشد ملاتونین بیشتری در بدن ترشح میشود و افراد خواب باکیفیت و عمیق تری تجربه میکنند استفاده از ماسک چشم باعث میشود در طول ساعات شب کمتر از خواب بیدار شوند و تمرکز فرد بر خواب افزایش مییابد.
علاوه بر کاهش کیفیت خواب، نورهای شبانه به تعدادی از مشکلات آزاردهنده در سلامت انسان دامن میزند. یک مطالعه جدید نشان میدهد که حتی مقادیر بسیار کمی نور در اتاق خواب موجب افسردگی در سالمندان میشود. تحقیقات دیگری نشان میدهد که وجود نور در اتاق خواب ریسک ابتلا بهدیابت را هم افزایش میدهد.
محققان میگویند یافتههای آنها ممکن است به سطوح بالاتر فعالیت امواج آهسته در مغز در هنگام پوشیدن ماسک منجر شود. مطالعات نشان میدهد که این مرحله از خواب که یک پنجم زمان خواب را تشکیل میدهد اتصالات بین سلولهای مغزی را که ممکن است در بیداری غرق شوند، بازیابی میکند.
کارشناسان معتقدند این فرآیند همچنین به تسهیل یادگیری کمک میکند.
منبع : خبرگزاری آنا
نظرات کاربران