0

کمبود بودجه دارویار در ۱۴۰۳/ نگرانی از کاهش دسترسی مردم به دارو در سال آینده

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، عباس کبریایی‌زاده؛ عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی امروز در نشست خبری با موضوع تامین نقدینگی زنجیره تامین دارو با بیان این‌که از نظر تعداد نیروی متخصص در صنعت داروسازی رشد 16 برابری را در سال‌های پس از انقلاب داشته‌ایم، اظهار کرد: آنچه امروز در صنعت دارو داریم، داشته باارزشی است که در کشور با آن غیرمنصفانه برخورد می‌شود. امروز به شدت نگران آینده صنعت داروسازی و دسترسی مردم به خدمات دارویی در سال‌های آینده هستیم. وقتی وضع موجود را تبیین می‌کنیم می‌بینیم که تمام شاخص‌ها از جمله تامین منابع مالی، سیاست‌گذاری و … دچار مشکل است.

وی افزود: متاسفانه برنامه هفتم توسعه نیز وضعیت صنعت را بدتر خواهد کرد. نگاهی به بودجه 1403 نیز نشان می‌دهد وضعیت در این حوزه در سال آینده بهتر نخواهد شد.

کبریایی‌زاده با بیان این‌که کمبود نقدینگی چالش جدی در حوزه سلامت و صنعت دارو است، ادامه داد: برآوردها نشان داده که پرداخت از جیب مردم در حوزه دارو 50 درصد است. محاسبات سندیکاها و دانشگاه‌ها نشان می‌داد که اگر در سال جاری دولت برای طرح دارویار 135 هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر می‌گرفت امسال پرداخت از جیب مردم افزایش نمی‌یافت اما این بودجه نیز تخصیص نیافت!

وی گفت: در عین حال در سال 1402 بودجه طرح دارویار به جای 135 هزار میلیارد تومان، 69 همت در نظر گرفته شد که حتی این بودجه کم هم محقق نشد به طوری که تا الان دولت بابت اجرای دارویار 24 هزار میلیارد تومان پرداخت کرده است؛ در بهترین حالت دولت می‌تواند امسال 35 هزار میلیارد تومان از 69 هزار میلیارد تومان بودجه دارویار را پرداخت کند در حالی که می‌توانست بهتر از این عمل کند.

عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی با اشاره به این‌که بودجه دارویار برای سال آینده نیز کافی نخواهد بود، هشدار داد: در بودجه سال آینده گفتند 86 همت در نظر گرفته شده اما اگر نرخ تورم را در نظر بگیریم 180 هزار تا 200 هزار میلیارد تومان بودجه برای دارویار نیاز است؛ تجربه نشان داده از بودجه در نظر گرفته شده 100 درصد آن نیز محقق نمی‌شود و بنابراین به شدت نگران مختل شدن دسترسی مردم به دارو هستیم

در ادامه محمدرضا دری؛ دبیر انجمن داروسازان ایران اظهار کرد: تولید دارو در کشور ارزش افزوده زیادی ایجاد می‌کند و اگر دولتمردان نگاه ویژه‌ای به این مسئله نداشته باشند کشور به سویی سوق می‌باید که هزینه‌کرد بابت سلامت و داروی مردم، تا 10 برابر افزایش می‌یابد.

وی با تأکید بر این‌که باید به بازسازی و نوسازی صنایع دارویی کشور نگاه ویژه‌‌تری شود‌، افزود: امروز برخی از کارخانجات به دلیل مشکلات مالی توان تولید را از دست داده‌اند و گاهاً در داروها و کالاهایی که سالیان پیش تولید می‌کردیم واردات جایگزین تولید ملی شده است.

دری ادامه داد: در نظام پرداخت به زنجیره تامین دارو دچار عقب‎ماندگی هستیم و حتی همان بودجه ناکافی دارویار نیز، به طور کامل محقق نشده است؛ وقتی هر یک از اجزای زنجیره تأمین و توزیع دارو، در پرداختی‌های خود ناتوان باشند، این موضوع به صنعت تولید نیز منتقل می‌شود و مشکلات کمبود دارو را ایجاد می‌کند بنابراین مسئولان باید به فکر تخصیص یک بودجه خاص و فوری باشند تا نظام سلامت دچار بحران جدی‌تر نشود.

بهمن صبور؛ نایب‌رئیس انجمن داروسازان تهران نیز در ادامه این نشست خبری، با انتقاد از دخالت افراد فاقد صلاحیت در سیاستگذاری‌های صنعت دارو اظهار کرد: سیاست‌های غلط خارج از حوزه داروسازی، منشأ مشکلات کنونی نقدینگی در صنعت داروی کشور است. هیئت مقررات زدایی و شورای رقابت تصمیمات نامناسبی را برای صنعت داروسازی می‌گیرند و وزارت بهداشت نقش پررنگی در این زمینه ایفا نمی‌کند.

وی با مطرح کردن این پرسش که اگر دارو، کالای استراتژیکی از نظر دولت‌مردان به شمار می‌آید چرا در سیاستگذاری‌ها به آن به عنوان کالای استراتژیک توجه نمی‌شود؟ خاطرنشان کرد: دارو کالای عادی نیست که اینطور با آن آزمون و خطا شود. اگر یک دارو در کشور کمبود شود باید 4 تا 5 برابر نیاز کشور تامین شود تا جو روانی ناشی از کمبود نیز آرام شود.

هادی احمدی؛ مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان تهران با بیان این‌که داروخانه‌ها در هر ماه 6.5 هزار میلیارد تومان از سازمان‌های بیمه‌گر طلب دارند، یادآور شد: الان حدود چهار ماه است که سازمان‌های بیمه‌گر مطالبات داروخانه‌ها را پرداخت نکرده‌اند. عدم عملکرد سازمان‌های بیمه گر به تعهدات خود باعث برگشت خوردن چک داروخانه‌ها و مشکل آن‌ها در خرید دارو شده است به همین دلیل 1.3 هزار میلیارد تومان چک برگشتی در داروخانه‌ها وجود دارد.

صبور تصریح کرد: ‌سازمان‌های بیمه‌‌گر ترک فعل کرده‌اند در حالی که طبق قانون مکلف بوده‌اند ظرف یک‌ماه، مطالبات داروخانه‌ها را پرداخت کنند.

وحید محلاتی؛ نایب‌رئیس انجمن پخش دارو و مکمل تهران نیز با هشدار نسبت به این‌که در آستانه کمبود یک سری داروهای مهم در کشور هستیم، اظهار کرد: اگر مسئولان به موقع به موضوع کمبود دارو و نقدینگی صنعت داروسازی رسیدگی نکنند آسیب‌زا خواهد بود زیرا شرکت‌های کوچک‌ توان تامین حجم زیادی از داروهای مورد نیاز کشور را ندارند و شرکت‌های بزرگ نیز با کمبود نقدینگی مواجه هستند.

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *