0

مزایای سیاسی و اقتصادی سد مشترک ایران و آذربایجان

«مالک رحمتی» در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در تبریز با اشاره به افتتاح سد قیزقلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و آذربایجان اظهار داشت: طرح جامع «سد خداآفرین» و «سد قیزقلعه‌سی»، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین پروژه مرزی استان آذربایجان شرقی است که فردا 30 اردیبهشت‌ماه با افتتاح آن شاهد تأمین آب بزرگ‌ترین شبکه آبیاری و زه‌کشی در شمال غرب کشور خواهیم بود.

استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه این طرح با توان و دانش مهندسان ایرانی و با اعتبار و سرمایه‌گذاری مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان طراحی و احداث شده است، افزود: ‌امیدواریم با افتتاح آن زمینه توسعه و رشد اقتصادی منطقه و استان و اشتغال بیش از 10 هزار نفر از مردم منطقه در هر دو سوی مرز فراهم شود.

وی با اشاره به اینکه بعد از 20 سال، شاهد افتتاح و آبگیری از پروژه عظیم سد قیزقلعه‌سی و آغاز بهره‌برداری رسمی از سد بزرگ خداآفرین هستیم، تصریح کرد: سد «قیز قلعه‌سی» بخشی از طرح عظیم و ملی «سد خداآفرین» است که امکان بهره‌برداری کامل و آبگیری از این سد و همچنین بهره‌مندی 74 هزار هکتار از اراضی کشاورزی منطقه را فراهم می‌کند.

.

رحمتی ‌با بیان اینکه سد تنظیمی «قیزقلعه‌سی» با ظرفیت مخزن 65 میلیون مترمکعب، امکان بهره‌برداری کامل از سد خداآفرین را فراهم می‌کند، خاطرنشان کرد: قبل از احداث این سد، آب ذخیره‌شده در پشت سد خداآفرین، رهاسازی می‌شد و امکان تأمین آب برای زمین‌های کشاورزی منطقه وجود نداشت، اما با بهره‌برداری از سد قیزقلعه‌سی که در 12 کیلومتری پایین‌دست سد خداآفرین قرار دارد، 74 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان‌های آذربایجان شرقی و اردبیل از آب مورد نیاز بهره‌مند خواهند شد.

استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به مزایای افتتاح این پروژه بزرگ تأکید کرد: در وهله نخست، افتتاح چنین طرح‌های مشترکی در راستای تقویت رویکرد و سیاست «تعامل همه‌جانبه با همسایگان» قلمداد می‌شود و حضور رؤسای جمهور دو کشور ایران و آذربایجان برای آغاز بهره‌برداری رسمی از آن نیز مؤید این نکته است.

وی به ویژگی‌های اقتصادی این طرح ‌اشاره کرد و گفت: با افتتاح این سد، تأمین 2 میلیارد مترمکعب آب در سال و همچنین امکان آب‌اندازی کانال اصلی سد خداآفرین به طول 144 کیلومتر فراهم می‌شود که بزرگ‌ترین شبکه آبیاری و زه‌کشی شمال غرب کشور را تغذیه خواهد کرد.

رحمتی با بیان اینکه تولید انرژی برق‌آبی از محل احداث نیروگاه مشترک براساس توافقنامه همکاری ایران و آذربایجان از دیگر مزایای این طرح است و می‌تواند ظرفیت تولید برق در منطقه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد، افزود: هدف‌گذاری تولید انرژی برق‌آبی در این سد، 270 گیگاوات ساعت در سال است که این میزان تولید برق در شرایط فعلی که نیاز مبرم به انرژی در کشور احساس می‌شود، اهمیت مضاعفی دارد.

وی امکان ایجاد مجتمع‌های گردشگری و ورزشی را از دیگر مزایای بهره‌برداری از مجموعه سدهای خداآفرین و قیزقلعه‌سی برشمرد و گفت: در واقع منطقه زیبای ارسباران و حاشیه رود ارس که یکی از قطب‌های گردشگری کشورمان است، با بهره‌مندی از این ظرفیت می‌تواند نقش فعال‌تری در حوزه گردشگری ایفا کند. این ظرفیت می‌تواند در جذب گردشگران خارجی و به دنبال آن تعمیق صلح و دوستی در بین ملت‌های منطقه نیز مؤثر باشد.

استاندار آذربایجان شرقی گفت: مزایای اقتصادی سد قیزقلعه‌سی تأثیر مهمی در تحقق سیاست‌های دولت مردمی سیزدهم مبنی بر توسعه متوازن و برقراری عدالت اجتماعی خواهد داشت. این سیاست در راستای توسعه اقتصاد روستایی، ارتقای سطع معیشتی کشاورزان و روستاییان و تثبیت جمعیت در روستاهاست که مراکز تولید و اقتصاد کشور هستند.

وی خاطرنشان کرد: امید است با اهتمام جدی مسئولان امر در بخش‌های مرتبط از قبیل کشاورزی، صنایع آب و برق، گردشگری، اشتغال و… و همچنین مشارکت روستاییان عزیز و کشاورزان سخت‌کوش، افتتاح سد قیزقلعه‌سی، سرآغاز تحول چشمگیر اقتصادی در منطقه و مبدأ توفیقات بزرگ در حوزه تولید و اشتغال در سال “جهش تولید با مشارکت مردم” باشد.

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم؛

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *