0

مراکز درمانی بودجه‌ای برای تعمیر تجهیزات پزشکی ندارند!

– اخبار اجتماعی –

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، احمد مسلمی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین معضلات حوزه تجهیزات پزشکی، بدهی دولت و مراکز درمانی به شرکت‌های تجهیزات پزشکی است که این میزان بدهی اکنون به 30 هزار میلیارد تومان رسیده است. وزارت بهداشت و سازمان برنامه اعلام کرده‌اند که 17 هزار میلیارد تومان از این مبلغ سند خورده و تأیید شده است و مقرر شده حدود 9 هزار میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی ظرف چند روز آینده از طریق مراکز دانشگاهی، به صورت نشان‌دار تخصیص یابد.

وی ادامه داد: برای سال آینده، 85 هزار میلیارد تومان بودجه برای کل حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در سال 1404 در مجلس تصویب شده است، در حالی که بودجه مورد نیاز برای دارو و تجهیزات حداقل 176 هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود. برآوردها و تجارب قبلی نشان می‌دهد که این بودجه نیز در بهترین حالت تا حدود 70 درصد محقق خواهد شد و بنابراین در حالت خوش‌بینانه، تنها یک سوم نیاز واقعی به بودجه در حوزه دارو و تجهیزات در سال آینده تأمین خواهد شد. البته دولت جلساتی در این راستا برگزار کرده و امیدواریم در دو هفته آینده که فرصت برای الحاق متمم بودجه وجود دارد، میزان اعتبار در نظر گرفته شده برای حوزه تجهیزات پزشکی افزایش یابد.

مسلمی درباره میزان افزایش قیمت تجهیزات پزشکی پس از حذف ارز 4200 تومانی از این حوزه نیز بیان کرد: بر اساس آن‌چه در مجلس شورای اسلامی تصویب شده، ارز ترجیحی 4200 تومانی قرار است در سال آینده حذف شود. در حوزه کالاهایی که ارز 4200 تومانی دریافت می‌کنند، یک میلیارد دلار ارزبری داریم و پیش‌بینی می‌شود با حذف ارز ترجیحی از حوزه تجهیزات پزشکی، با افزایش 9 تا 10 برابری قیمت کالاها مواجه شویم. البته ارز ترجیحی مشکلات و فسادهایی را در صنعت تجهیزات پزشکی ایجاد می‌کند، اما اگر ارز 4200 تومانی بدون در نظر گرفتن بودجه لازم از این حوزه حذف شود، دچار مشکلات متعددی خواهیم شد.

وی در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه کدام گروه‌های کالایی ارز 4200 تومانی دریافت می‌کنند و در صورت حذف ارز 4200 تومانی مشمول افزایش چند برابری قیمت خواهند شد، تصریح کرد: این گروه از کالاها عموماً کالاهای مصرفی تخصصی هستند، از جمله گروه قلب و عروق مانند استنت قلبی، پیس‌میکر و … که نبود آن‌ها می‌تواند منجر به مرگ بیماران شود. در حوزه ارتوپدی، بخش زیادی از تجهیزات مانند پروتزهای زانو و در حوزه تجهیزات چشمی، لنزهای داخل چشمی که برای جراحی‌های آب مروارید عمدتاً کاربرد دارند، در حال حاضر از ارز ترجیحی استفاده می‌کنند که طبیعتاً با حذف ارز 4200 تومانی و بدون تعیین بودجه کافی، مشمول افزایش شدید قیمت خواهند شد.

رئیس انجمن متخصصین تجهیزات پزشکی کشور با بیان اینکه متأسفانه هیچ بودجه‌ای برای تعمیر تجهیزات پزشکی وجود ندارد، توضیح داد: اگر در مراکز درمانی ما دستگاه‌ها دچار خرابی شوند، بودجه‌ای برای تعمیر این دستگاه‌های پزشکی در نظر گرفته نشده است، در حالی که بودجه خرید این تجهیزات وجود دارد. این موضوع باعث می‌شود مراکز درمانی و روسای بیمارستان‌ها به جای تعمیر، تعویض تجهیزات پزشکی را در پیش بگیرند. این در حالی است که اکنون به ارزش 10 میلیارد دلار، دستگاه‌های تجهیزات سرمایه‌ای در کشور وجود دارد که برای نگهداشت این تجهیزات 300 میلیون دلار بودجه نیاز داریم. با این وجود، حتی یک ریال به این امر اختصاص داده نشده و این موضوع فاجعه‌بار است، زیرا مراکز درمانی را به جای تعمیر با هزینه پایین، به سوی خرید تجهیزات با هزینه‌های بالا سوق می‌دهد.

وی با بیان اینکه از نظر ریالی حدود 45 درصد و از نظر تعدادی بالای 70 درصد تجهیزات پزشکی کشور، تولید داخلی است، گفت: میزان صادرات تجهیزات پزشکی سالانه 50 میلیون دلار است. تقریباً 80 درصد دستگاه‌های مورد نیاز از نظر عددی، از طریق تولید داخل تأمین می‌شوند. برای مثال، ما تقریباً تمام دستگاه‌های آی‌سی‌یو را در داخل کشور تولید می‌کنیم.

وی ادامه داد: عمده کالاهای وارداتی شامل دستگاه‌های تصویربرداری است و این دستگاه‌ها عمدتاً هزینه‌های زیادی دارند. برای مثال، یک دستگاه رادیوتراپی معادل هزینه یک بیمارستان 30 تخت‌خوابه است.

وی خاطرنشان کرد: با تولید داخلی تجهیزات پزشکی، موفق به 1٫5 میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی شده‌ایم.

کمبود تجهیزات پزشکی در مراکز درمانی رصد می‌شود

رئیس انجمن متخصصین تجهیزات پزشکی کشور در پاسخ به سؤال دیگر تسنیم مبنی بر این که «اساسنامه کمیته ارزیابی تجهیزات پزشکی ساخت ایران که از سال گذشته تدوین و ابلاغ شده، تولیدکنندگان داخلی را ملزم به اخذ مجوز تجهیزات پزشکی ساخت داخل از کمیته ارزیابی بالینی معاونت درمان کرده که این موضوع با ایجاد بروکراسی‌هایی باعث گلایه‌مندی برخی شرکت‌ها به ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان شده است، این موضوع چه میزان بر افزایش موانع موجود بر سر راه تولید داخلی تجهیزات افزوده است و آیا این موضوع باعث ایجاد تبعیض بین تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی و واردکنندگان نمی‌شود؟» بیان کرد: متاسفانه در 10 سال اخیر حوزه تجهیزات پزشکی از نظر اثرگذاری در حوزه سلامت از سوی ساختار کلی وزارت بهداشت، تضعیف شده و نیاز است این حوزه تقویت شود.

وی افزود: گلایه‌های شرکت‌های تولیدکننده تجهیزات پزشکی، به جاست زیرا از زمان ابلاغ این آیین نامه در دولت قبلی، زیرساخت‌ لازم برای اجرای آن ایجاد نشد و صف طولانی برای تولیدکننده‌ها و شرکت‌های تولیدکننده دانش‌بنیان پشت درِ معاونت درمان ایجاد شد. اصل گلایه تولیدکنندگان این افزایش برورکراسی است و در همین راستا ما جلسه‌ای با معاونت جدید درمان برگزار کرده‌ایم و امیدواریم با سازمان غذا و دارو در راستای تسهیل ارائه مجوز به تولیدکنندگان به توافق برسند.

وی ادامه داد: در مقابل، کالاهایی که وارد می‌شوند معمولاً تاییدیه‌های بین المللی دارند و این تأییدیه‌ها به آن‌ها اجازه فروش در اروپا، امریکا و بسیاری از کشورها را می‌دهد. داشتن مجوزهای بین‌المللی به این معناست که تمام ارزیابی‌های بالینی این دستگاه‌ها در کشورهای دیگر انجام شده است اما وقتی شرکت‌های دانش‌بنیان خود اقدام به تولید این دستگاه‌ها می‌کنند باید مورد ارزیابی بالینی قرار بگیرند؛ گلایه اصلی تولیدکنندگان، صف‌های طولانی ایجاد شده در معاونت درمان برای اخذ تأییدیه‌های بالینی است.

مسلمی با هشدار نسبت به تجهیزات پزشکی قاچاق موجود در بازار نیز گفت: استفاده از کالاهای تجهیزات پزشکی قاچاق ممنوع است؛ در مراکز دولتی، این کالاها در بیمارستان‌ها و بخش دولتی بسیار به ندرت یافت می‌شوند اما در بخش خصوصی، شاهد وجود تجهیزات پزشکی قاچاقی هستیم به طوری که حدود 30 درصد تجهیزات حوزه زیبایی، قاچاق هستند.

وی با بیان اینکه سلامت در کشور ما عمدتاً با پزشکان شناخته می‌شود، اظهار کرد: یکی از گروه‌هایی که در حوزه سلامت بسیار مؤثر هستند، مهندسان پزشکی و فعالان حوزه تجهیزات پزشکی می‌باشند. انجمن متخصصین مهندسی پزشکی تصمیم گرفته است امسال برای نخستین بار مهندسان پزشکی و فعالان حوزه تجهیزات پزشکی را گرد هم بیاورد و دانشگاه‌های علوم پزشکی که توانسته‌اند الگوی مدیریتی موفقی در حوزه تجهیزات پزشکی داشته باشند را در رویدادی تحت عنوان «اولین جشنواره تقدیر از فعالین و مهندسین صنعت تجهیزات پزشکی» در 8 اسفندماه در دانشگاه علوم پزشکی ایران گرد یکدیگر جمع کند.

نوشین پورباقی؛ رئیس کمیته علمی و پژوهشی انجمن نیز در ادامه اظهار کرد: این رویداد، با هدف شناسایی و تقدیر از تولیدکنندگان، صادرکنندگان، تامین کنندگان تجهیزات پزشکی، شرکت‌های برگزیده در حوزه خدمات پس از فروش، بیمارستان و دانشگاه برگزیده در حوزه مدیریت تحهیزات پزشکی، مسئول فنی برتر تجهیزات پزشکی در مراکز درمانی، شرکت‌های تولید، وارد و توزیع کننده برتر در این زمینه، برگزار خواهد شد.

منبع : تسنیم

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *