احمد اسماعیل زاده مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفت گو با خبرنگار مهر، درباره روغنهای بالانسر که بهعنوان تنظیمکننده فشار خون و حاوی ویتامینهای A و D تبلیغ میشوند، توضیح داد: این روغن همان روغن کلزا است که از سازمان غذا و دارو مجوز گرفته و در حال حاضر تبلیغ میشود. روغن کلزا، صرفنظر از برند و نام تجاری، به دلیل ترکیب خود روغنی بسیار مفید برای سلامت است. این روغن چهار ویژگی برجسته دارد که آن را به یکی از روغنهای مطلوب برای مصرف تبدیل کرده است. نخست، اسیدهای چرب اشباع بسیار پایینی دارد. دوم، مقدار مناسبی از اسیدهای چرب تکباند غیراشباع که مشابه چربی موجود در روغن زیتون است، در ترکیب آن وجود دارد. سوم، نسبت مطلوبی از اسیدهای چرب امگا ۶ به امگا ۳ در آن دیده میشود و چهارم، جزو معدود روغنهای گیاهی است که حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است. این چهار ویژگی باعث شده روغن کلزا بهعنوان روغنی مطلوب برای سلامت معرفی شود.
انتقاد از صدور مجوز ادعای سلامتبخش برای یک روغن با تنها یک مطالعه
وی در خصوص ادعای سلامتبخش برای یک روغن با تنها یک مطالعه مطرح کرد: برخی کارشناسان نسبت به صدور مجوز ادعای سلامتبخش برای محصولی به نام “بالانسر” از سوی سازمان غذا و دارو انتقاد کردهاند. این محصول که با ادعای تنظیم قند و چربی بدن به بازار عرضه شده است، تنها بر اساس یک مطالعه توسط تحقیقات تغذیهای مجوز گرفته است. برای صدور چنین مجوزی، انجام چندین تحقیق مستقل و تأیید نتایج آنها ضروری است. آنها میپرسند چرا سازمان غذا و دارو بر پایه یک تحقیق، اجازه مطرح کردن این ادعا را داده است. این در حالی است که محصولات غذایی با ادعای سلامتبخش، باید استانداردهای سختگیرانهتری را طی کنند تا از صحت این ادعاها اطمینان حاصل شود.
بررسی صحت غنیسازی روغنهای مایع با ویتامینهای E و D
اسماعیل زاده درباره صحت غنیسازی روغنهای مایع با ویتامینهای E و D اظهار کرد: روغنهای مایع موجود در بازار، به دلیل وجود اسیدهای چرب با چند باند غیر اشباع، به سرعت فاسد میشوند. برای جلوگیری از این مشکل، به تمامی این روغنها ویتامین E و آنتیاکسیدان اضافه میشود. بنابراین، حتی اگر بر روی بستهبندی محصول اشارهای به ویتامین E نشده باشد، تمامی روغنهای مایع حاوی این ویتامین هستند.
وی افزود: در مورد ویتامین D، سازمان غذا و دارو به برخی تولیدکنندگان مجوز داده است تا این ویتامین را به محصولات خود اضافه کنند. در صورتی که ویتامین D به روغن افزوده شود، تولیدکننده میتواند عبارت “غنی شده با ویتامین D” را بر روی بستهبندی درج کند. این محصولات به صورت آزمایشگاهی توسط سازمان غذا و دارو بررسی میشوند تا مطمئن شوند مقدار ویتامین D درجشده روی بستهبندی با میزان واقعی مطابقت دارد. بنابراین، روغنهایی که عبارت “غنی شده با ویتامین D” را بر روی بستهبندی دارند، مورد تأیید سازمان غذا و دارو هستند و مصرفکنندگان میتوانند به صحت این ادعا اطمینان کنند.
بررسی روغنها تحت نظارت وزارت بهداشت است
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پایان گفت: بررسی کیفیت و سلامت روغنها توسط سازمان غذا و دارو انجام میشود. این سازمان که یکی از ارگانهای زیرمجموعه وزارت بهداشت است، مسئولیت نظارت بر محصولات غذایی، از جمله روغنها، را بر عهده دارد. بر همین اساس، تمامی اقدامات مربوط به ارزیابی و تأیید سلامت این محصولات تحت نظارت وزارت بهداشت صورت میگیرد.
نظرات کاربران