0

لزوم رفع نواقص در عملکرد “هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی”

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، 2 تشکل صنفی بزرگ حوزه تجهیزات پزشکی ـ اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی کشور و مؤسسه تجهیزات و ملزومات پزشکی ایران با انتشار نامه‌ای به «آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهور، «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس شورای اسلامی و «حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای» رئیس قوه قضائیه ضمن تشریح اقدامات مثبت هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران، در حوزه‌های مختلف نظام سلامت، حمایت خود را از تداوم فعالیت‌های این مرکز اعلام کردند.

در بخشی از این نامه با اشاره به سابقه تأسیس هیئت امنای ذخیره ارزی و توفیق نظام درمانی کشور در کنترل همه‌گیری کرونا و تلاش شبانه‌روزی این مرکز در تامین نیاز‌های بیمارستانی کشور در حوزه تجهیزات پزشکی در دوران این بیماری، آمده است؛ مجموعه هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران که یادگار مرحوم آقای دکتر شیبانی یار دیرین امام خمینی (ره) است، طی 8 سال دفاع مقدس و بعد از آن خدمات بسیار ارزنده‌ای برای کمک به تجهیز و ارتقا مراکز درمانی کشور کرده است که اوج آن را در دو سال شیوع بیماری کرونا شاهد بودیم. این مجموعه (در دوران کرونا) با کار و تلاش شبانه‌روزی ضمن تأمین نیاز‌های بیمارستان‌های کشور به تجهیزات و ملزومات پزشکی، مانع از فروپاشی ساختار درمانی در بخش تجهیزات پزشکی شد.

در بخش دیگری از این نامه، به حمایت بی‌دریغ هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران، از تولیدات داخلی در حوزه تجهیزات پزشکی و صرفه‌جویی ارزی ناشی از این حمایت‌ها اشاره شده و آمده است: شاید بتوان این ادعا را مطرح کرد که این مجموعه طی 10 سال گذشته بیشترین میزان حمایت از کالا‌های دانش‌بنیان تولید داخل را در کشور انجام داده است؛ به طوری که این مرکز بار‌ها علی‌رغم برخی فشار‌ها در برابر حمایت از کالا‌های تولید داخل کارنامه درخشانی ایجاد کرده است که نمونه‌هایی از آن را در خرید از تولیدکننده داخلی در دستگاه‌های سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی، سیتی اسکن، ونتیلاتور، شتاب دهنده خطی، دستگاه همودیالیز و … که همگی از کالا‌های با فنّاوری بالا محسوب می‌شوند، شاهد بودیم.

در ادامه این نامه، به نقش هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران، در مقابله با معضل بیش اظهاری ارزش کالا‌های وارداتی در حوزه تجهیزات پزشکی اشاره شده و آمده است؛ یکی از مشکلات اصلی در نظام واردات تجهیزات پزشکی، بحث اظهار بیشتر از میزان ارزش کالا است که موجب شده طبق تخمین تشکل‌های خصوصی میزان نیاز به ارز برای واردات تجهیزات و ملزومات پزشکی چیزی بین 10 تا 30 درصد بیش از میزان واقعی باشد. هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران با برگزاری مناقصات ارزی متمرکز در کالا‌هایی که تولیدکننده داخلی ندارند طی این سال‌ها توانسته است میزان ارز دریافتی برای واردات کالا‌های سرمایه‌ای موردنیاز مراکز درمانی را گاه تا 30 درصد نسبت به میزان قیمت ثبت شده کاهش دهد؛ این همان جایی است که ذی‌نفعان دریافت ارز سوبسیددار به واسطه آن شاهد کاهش سود‌های غیرقانونی خود بودند.

در پایان این نامه تشکل‌های بزرگ تولیدکننده و صادرکننده تجهیزات پزشکی کشور، با تاکید بر رفع نواقص احتمالی در عملکرد هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران، حمایت خود را از این مجموعه اعلام کرده و تخریب و انحلال این مرکز را موجب تضعیف تولید داخل و هدررفت منابع ارزی کشور برشمردند.

هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی یکی از اصلی‌ترین گلوگاه‌های ایجاد فساد در نظام سلامت کشور بوده‌

به گزارش تسنیم، پیش از این “قرارگاه مبارزه با مفاسد اقتصادی” و جمعی از تشکل‌های دانشجویی و گروه‌های جهادی از محمدباقر قالیباف؛ رئیس مجلس خواستند تا “هیئت‌ امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران” به طور کامل منحل شده و وظایف حاکمیتی آن به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سپرده شود.

متن این بیانیه به شرح ذیل است:

مقام معظم رهبری (مدظله):

«در زمینه‌ی فساد هم به بسترهای فساد خیز توجّه بشود… یعنی بایستی با نگاه کارشناسی، زمینه‌ِی بُروز فساد را و تولید فساد را شناسایی کرد، شناخت و با همان نگاه کارشناسی، به جنگ فساد رفت و برای ریشه‌کنی فساد تلاش کرد و کار کرد.»

جناب آقای دکتر محمدباقر قالیباف؛ ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

همانطور که مستحضرید، امروزه کشور با مشکلات اقتصادی عدیده‌ای مواجه است که زندگی آحاد مردم، علی‌الخصوص قشر مستضعف جامعه را در تنگنا قرار داده است. از این ‌رو ضرورت گام برداشتن در مسیر حل این مشکلات که منجر به تقویت سرمایه اجتماعی نظام جمهوری اسلامی می‌شود، بر همگان عیان و واجب است در همین راستا اهمیت موضوع بهداشت و سلامت عمومی به عنوان یکی از مسائل مهم و حیاتی که تاثیر مستقیمی بر زندگی مردم دارد بر کسی پوشیده نیست؛ موضوعی که مطابق اصل 29 قانون اساسی، حق بهره‌مندی از خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبت‌های پزشکی برای آحاد مردم به رسمیت شناخته‌شده است.

باتوجه به اهمیت و حساسیت نظام سلامت، این حوزه شدت متاثر از مسائل و جریان‌های مالی بوده‌ است لذا ایجاد فضای اقتصادی سالم در نظام سلامت مقدمه‌ای بر تحقق بهداشت همگانی سالم خواهد بود؛ اهمیت موضوع فساد ستیزی در بیانات رهبر معظم انقلاب و بدیهی بودن مبارزه با آن بر هیچ‌کس پوشیده نیست. بحث سلامت و بهداشت جامعه نیز جزو مسائل اساسی و حیاتی هر کشوری است لذا شناسایی گلوگاه‌های فساد در این حوزه و مطالعه دقیق حول چرایی وقوع و راه‌حل‌های جلوگیری از آن، باتوجه به تحت تاثیر قرارگرفتن تمام آحاد جامعه، امری بسیار حیاتی می‌باشد. با نگاهی عمیق‌تر به اهمیت بحث فساد ستیزی در حوزه بهداشت و درمان، درمیابیم که هر مفسده‌ای در این حوزه، تأثیر مستقیم بر سلامت و اعتماد اجتماعی مردم دارد.

در همین راستا، متاسفانه با وجود تعارض منافع گوناگون، وجود مافیاهای شبکه‌ای و … در نظام سلامت کشور در طول چندین سال گذشته اقدامات خاصی در حوزه مبارزه با فساد یا انجام‌گرفته و یا تاثیر آنچنانی نداشته است. این هیئت‌امنا در زمان هشت سال دفاع مقدس جهت صرفه‌جویی در منابع ارزی پایه‌ریزی شد و با توجه به علت ایجاد آن، بعد از اتمام جنگ تحمیلی عملاً کار این مجموعه به اتمام رسیده و ادامه کار آن هیئت، بلاتکلیف ماند تا آن‌که در دوره پنجم مجلس شورای اسلامی قانونی برای هیئت‌امنای صرفه‌جویی ارزی تصویب شد. نگاهی به اختیارات و تسهیلاتی که برای این نهاد عمومی غیردولتی در نظر گرفته‌شده است؛ احتمال بالای انحصارطلبی و مشکل سازی کاملا مشهود بوده و روند فعالیتی این مجموعه، طی کردن مسیر انحصارطلبی را نشان می‌دهد.

دلیل اصلی مشکلات ایجاد شده حول موضوع «هیئت‌امنای صرفه‌جویی ارزی» به علت اختیارات بالای این مجموعه و تسهیلاتی است که به این نهاد عمومی غیر دولتی داده‌ شده. در این رابطه هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی به عنوان مجموعه‌ای خصولتی از بدو تاسیس باتوجه به هدف‌های محدود تعیین شده برای خود و عدم نظارت کافی به عنوان یکی از اصلی‌ترین گلوگاه‌های ایجاد فساد در نظام سلامت کشور بوده‌است.

معافیت‌های مالیاتی و امتیازات ویژه در مناقصات و دسترسی‌های اطلاعاتی این مجموعه، حضور دیگر رقبا را در کمک‌رسانی به ساختار سلامت و بهداشت مختل کرده است و این امر موجب روی آوردن این مجموعه امور واسطه‌گری شده است و اگر هر شخص حقیقی و حقوقی‌ای که مایل به حضور در نظام سلامت کشور باشد، باید از دروازه خاص این مجموعه گذر کرده باشد. جای پای این واسطه‌گری را می‌توان در مناقصات بیمارستان‌ها و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشاهده کرد.

از سوی دیگر، این مجموعه به راه‌اندازی “هلدینگ سلامت آوا پزشک” در جزئی‌ترین اجزای ساختار نظام سلامت ورود کرده و عملاً از دلایل پایه‌ریزی و تأسیس خود فاصله گرفته است. این هلدینگ با داشتن زیرمجموعه‌های مختلف، حضور گسترده‌ای در مسائل مرتبط و یا حتی غیر مرتبط با بحث سلامت و بهداشت دارد و این حضور گسترده به معضل واسطه‌گری این مجموعه دامن زده است. سودآور بودن همکاری با این مجموعه و بسته بودن فوق‌العاده آن، عملاً تبدیل به گلوگاهی برای تولید و توزیع رانت شده است. حضور این مجموعه، تنها به حوزه سلامت و بهداشت خلاصه نمی‌شود و به علت اختیارات ویژه این مجموعه و سودهای کلان کسب‌شده، ردپای آن را در بخش پتروشیمی و نفت به چشم می‌خورد و تعجب مسئولان و فعالین سلامت را در پی داشته است.

نظر به توضیحات فوق راهکارهای ذیل خدمت جناب‌عالی پیشنهادشده و با عنایت به روحیه فساد ستیزی حاکم بر دولت مردمی انتظار می‌رود، این موضوعات پیگیری و با مرتفع شدن چالش‌های ذکرشده، شاهد خدمت‌رسانی بهتر در نظام بهداشت و درمان کشور باشیم:

1.   این مجموعه به طور کامل منحل شده و وظایف حاکمیتی آن به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی سپرده شود و امور تصدی‌گری آن نیز در چارچوب قانون اجرای سیاست های کلان اصل 44 و نیز در فضای شفاف و رقابتی به بخش خصوصی واقعی منتقل گردد.

2. تا زمان ایجاد بستر لازم جهت انحلال این مجموعه می بایست  امور تصدی‌گری آن که آغشته به رانت و انحصار می باشد کاملا تحدید گردد.

اسامی گروه‌ها و اعضای مجمع حامیان اقتصاد سالم قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی به شرح ذیل است:

قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی
بسیج دانشجویی دانشگاه لرستان
بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان
حوزه بسیج داشنجویی داشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی
بسیج دانشجویی دانشکده پیراپزشکی یزد
بسیج دانشجویی پردیس بین الملل یزد
بسیج دانشجویی دانشکده پزشکی یزد
حوزه بسیج دانشجویی مهدی(عج) داشگاه یزد
مجمع مطالبه گران استان اردبیل
بنیاد آموزشی پژوهشی وارثون
گروه جهادی شهید دکتر مفتح
گروه جهادی جوانان گام دوم انقلاب اسلامی
بنیاد تعمیق و گسترش طرح ولایت استان اردبیل
پایگاه بسیج دانشجویی شهید زین الدین
هیئت دانشجویی فاطمه الزهرا دانشگاه آزاد اسلامی
مجمع مطالبه گران شهرستان کرمانشاه
مجمع مطالبه گران شهرستان پاوه
انجمن اسلامی دانش آموختگان طرح ولایت
مجمع مطالبه‌گران شهرستان روانسر
گروه جهادی شهید علیخانی
گروه جهادی شهید نظری
گروه جهادی شهید نوروزی
شبکه معلمان استان کرمانشاه
تشکل فرهنگی مهدی یاوران کرمانشاه
تشکل مطالبه گری شهید متوسلیان
گروه مطالبه‌گری شهید ذوالفقاری
تشکل مطالبه‌گری شهید ابراهیم هادی
تشکل مطالبه‌گری سماوات
مجمع مطالبه‌گران شهرستان پلدختر
جبهه تحول خواهان انقلابی شهرستان پلدختر
تشکل مطالبه‌ گری به سوی روشنایی
تشکل مطالبه‌ گری شهید دیالمه ‌گری
تشکل مطالبه‌ گری شهید حاج قاسم سلیمانی
تشکل مطالبه‌ گری اتحادیه تعاونی‌های تولیدی
تشکل جهادی خادمان ملت
تعاونی درخت کاران دشت روستای مشکول
تعاونی دهیاران بخش فیروز و مرکزی
هیات مذهبی شهرستان کوثر
بنیاد بین المللی خیریه آبشار عاطفه ها شهرستان کوثر
مرکز نیکوکاری حضرت ابوالفضل شهر ستان کوثر
موسسه خیریه حضرت فاطمه زهرا (س)شهرستان کوثر
-بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور شهر ستان کوثر
گروه‏های جهادی شهرستان کوثر
مجمع بسیجیان شهرستان کوثر
هیات خیریه امام حسن مجتبی علیه السلام شهرستان کوثر
هیات امنای مساجد شهرستان کوثر
تشکل مطالبه‌ گری شهید سپهوند
تشکل مطالبه‌ گری حقوق شهروندی
تشکل مطالبه‌ گری باب الحو ائج
تشکل مطالبه‌ گری احیاگران ولایت
تشکل مطالبه گری زین العابدین
تشکل مطالبه گری شهید آوینی
بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور
تشکل مریدان ولایت
تشکل مردمی وحی
تشکل مطالبه گری خورشید آل یاسین
تشکل مطالبه گری علی ابن ابی طالب
مجمع مطالبه گران شهرستان پارس آباد
مجمع مطالبه گران شهرستان بیله سوار
مجمع مطالبه گران شهرستان اصلاندوز
مجمع مطالبه گران شهرستان گرمی
مجمع مطالبه گران شهرستان مشگین
مجمع مطالبه گران شهرستان نیر
مجمع مطالبه گران شهرستان نمین
مجمع مطالبه گران شهرستان سرعین
مجمع مطالبه گران شهرستان خلخال
مجمع مطالبه گران شهرستان کوثر
مجمع مطالبه گران شهرستان انگوت
تشکل مطالبه گری بقیة الله
بسیج دانشجویی پیام نور علی آباد
بسیج دانشجویی جامع گلستان
بسیج پیام نور کرد کوی
بسیج دانشجویی پیام نور راجبان
معاونت فرهنگی دانشگاه فرهنگیان گلستان
بسیج دانشجویی موسسه آموزش عالی میلاد
بسیج دانشجویی پیام نور کلاکه
بسیج دانشجویی پیام نور گرگان
بسیج دانشجویی آزاد گرگان
بسیج دانشجویی آزاد بندرگز
بسیج دانشجویی آزاد  آزاد شهر
موسسه فرهنگی هنری فانوس راه
بسیج دانشجویی موسسه اموزش عالی شمس
بسیج دانشجویی علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
بسیج دانشجویی آزاد مینو دشت
بسیج دانشجویی علمی و کاربردی  گلستان
بسیج دانشجویی دانشگاه گنبد
بسیج دانشجویی فرهنگیان گلستان
بسیج دانشجویی فنی و حرفه ای گلستان
بسیج دانشجویی پیام نور مراو تپه
موسسه رسانه ای بصیرت امید هیرکان
گروه جهادی منتظران ظهور
بسیج شهید هادی
گروه جهادی شهید محمد علی رجایی شوشتر
گروه جهادی شهیدهمدانی مشگین شهر
گروه جهادی انصار حزب الله همدان     
 گروه جهادی به سوی روشنایی خرم اباد
گروه جهادی شهید حاج قاسم سلیمانی تهران
گروه جهادی  شهید سلیمانی پایگاه طریق القدس
گروه رسانه ای رهپویان ولایت همدان
گروه جهادی صدای مردم
گروه جهادی دایان کرمانشاه
امور شهری مجمع مطالبه گران بهبهان 
گروه جهادی ثارالله آذربایجان شرقی
قرارگاه تحول شهرکرد
مطالبه گران پارس جنوبی    
گروه جهادی  ثارالله شهرستان ملارد
گروه جهادی شهیدحاج قاسم سلیمانی شهرکرد
جهادگران سلامت سیستان و بلوچستان
گروه جهادی شهید سلیمانی نجف اباد
گروه جهادی  شهیدسردارمهدی باکری آذربایجان شرقی
گروه جهادی سما کرج
گروه جهادی کوشاتوان اندیشه
گروه جهادی شهید عباس بابایی اراک
گروه جهادی شهید دکتر دیالمه
 گروه جهادی شهید حججی  بناب
مشاورین اشتغال و کارآفرینی سبزوار
گروه جهادی یاران شیرین کرج
گروه مطالبه گری فاطمیه اصفهان
گروه مطالبه گری مُقسِطین تهران
گروه جهادی ابا عبدا… الحسین گیلان
گروه مطالبه گران همت تهران
گروه مطالبه گری یا فاطمه الزهرا خراسان شمالی
مطالبه گران اقتصادی مشهد
گروه شهید غفارنظری تهران
گروه مبارزه با مفاسد صراط سیستان و بلوچستان
گروه شهید پویانفر  دلوار بوشهر
گروه جهادی شهید حاج قاسم سلیمانی شیراز
گروه مطالبه گری رمز ظهور مشهد
گروه مطالبه گری حامیان تولید خرم آباد
گروه جهادی شهید صیاد شیرازی       
گروه جهادی مبارزه با فساد کردستان
گروه جهادی شهید ابراهیم هادی تهران
گروه مطالبه گری یاوران مهدی اصفهان
گروه نظارت مردمی لاهیجان

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *