به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای؛ رئیس قوه قضاییه در چهارمین روز از هفته قوه قضاییه (یکشنبه 4 تیر 1402) در حاشیه هفتمین دوره از همایش طب و قضا، از دستگاه اتوسمپلر (نمونهگیر خودکار) رونمایی کرد.
رئیس قوه قضاییه در جریان رونمایی از این محصول علمی و فناورانه، با بیان اینکه ترکیب توأمان توانمندیهای متخصصان باتجربه و متخصصان جوان و پرانرژی در اجرای پروژههای مختلف، سبب میشود که در مدت زمانی کوتاه بتوان به اهداف مورد نظر دست یافت، گفت: مزیتهای قابل توجه دستگاه نمونهگیر خودکار ایرانی نسبت به نمونههای خارجی و همچنین صرفه جوییهای قابل توجه در زمان و هزینهها، نشان میدهد که تولید این محصول به نفع مردم کشورمان خواهد بود.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای با بیان اینکه این قبیل اقدامات علمی و کاربردی یکی از نمونههای امیدآفرینی در کشور است و علاوه بر آنکه امید را در دل مردم و جوانان ما زنده میکند، برای دشمنان نیز یأسآور میباشد، تصریح کرد: برای دشمن بسیار سخت و یأسآور است که ببیند علیرغم اِعمال تحریمها، محدودیتها و فشارهای خود، جوانان مستعد و متعهد ما به چنین دستاوردهای علمی بزرگی میرسند.
دستگاه اتوسمپلر چیست؟
اتوسمپلر (نمونهگیر خودکار) دستگاهی است که به طور خودکار و بدون دخالت کاربر، نمونهها را از سینی آن برداشته و به دستگاه آنالیز GC و GC-MASS و HPLC تزریق میکنند.
نیاز به دقت بالا و تکرار پذیری در تزریق و همچنین استفاده تمام وقت از ظرفیتهای بالای دستگاههای آنالیز، ضرورت استفاده از اتوسمپلرها را دو چندان کرده است.
بومیسازی دستگاه نمونه گیر خودکار، یکی دیگر از خدماتی است مرکز تحقیقات پزشکی قانونی طی سال جاری آن را به انجام رسانده است.
این دستگاه از جمله تجهیزات مورد استفاده در آزمایشگاههای سمشناسی به شمار میرود و قابلیت نصب بر روی دستگاه GC و GC-MS و حتی HPLC را دارد و قابلیت تزریق 120 نمونه را به صورت خودکار دارد که این میزان تا 500 نمونه قابل افزایش بوده و توانایی کارکرد تا 8 روز پیاپی را دارد.
نمونهگیر خودکار ایرانی برخلاف دستگاههای مشابه خارجی خود قابلیت اضافه کردن افزونههای مختلف مانند HEADSPACE و SPME را نیز در یک سیستم دارد.
دستگاه اتوسمپلر، که در آزمایشگاههای سم شناسی کاربرد دارد و با افزایش میزان کار میتواند به کاهش زمان پاسخگویی در این بخش کمک زیادی کند و در آزمایشگاه مرکز تشخیصی و آزمایشگاهی استان تهران در حال استفاده است.
تزریق نمونه در 14 روز پیاپی توسط دستگاه اتوسمپلر
احدی مشاور مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور در خصوص ویژگیها و جزئیات عملکرد دستگاه اتوسمپلر، بیان کرد: دستگاه اتوسمپلری که در هفته قوه قضایی از آن رو نمایی شد یک دستگاه تزریق کننده اتوماتیک است.
وی افزود: زمانی که نمونههای بیولوژیک و غیربیولوژیک در صحنه جرم یا سالن تشریح گرفته میشود، این نمونهها پس از تخلیص در دستگاه اتوسمپلر قرار داده میشوند و در ادامه نمونه به صورت اتوماتیک به دستگاه آنالیز در قالبهای جی سی مس،ای پی ال سی، جی سی، ال سی مس، تزریق میشود.
مشاور مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور تصریح کرد: از آنجایی که انجام این فرآیند توسط نیروی انسانی بسیار دشوار است، کاربرد این دستگاه بر صحیح بودن تشخیص داده شده کمک کننده است و به واسطه استفاده از این دستگاه میتوانیم تعداد نمونههای قابل توجهی را در بازه زمانی به دستگاه تزریق کنیم.
احدی با بیان اینکه مدت بازه زمانی تزریق نمونه به دستگاه اتوسمپلر بستگی به هر نمونه خاص خود دارد، گفت: این دستگاه تا 14 روز پیاپی میتواند نمونه تزریق کند و در جهت اینکه اطاله دادرسی نداشتیم باشیم، بسیار کمک حال خواهد بود و در روند پاسخ دهی به پروندههای قضایی نیز شاهد افزایش راندمان کاری خواهیم بود.
مشاور مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور ادامه داد: قبل از تولید این دستگاه، نمونههای بیولوژیک و غیربیولوژیک هموژیناسیون میشدند و تخلیص و استخراج نمونهها صورت میگرفت تا ماده موثره از نمونه خارج شود و در ادامه نیز آن ماده موثره به صورت نمونهای دیگر داخل دستگاه قرار داده میشود و در طی این فرآیند برای تزریق اتوماتیک نمونه اقدام میشد.
وی افزود: دستگاه بومیسازی شده برخلاف مشابه آمریکایی 15 نمونهای، 120 نمونهای است و میتواند ماژورهای دیگری را به صورت مجتمع در این دستگاه استفاده شود، اما در مدلهای آمریکایی این دستگاه به صورت مجزا خریداری میشود.
احدی گفت: 8 سنسور موقعیتیاب نیز در حال فعالیت بر روی دستگاه هستند و در صورت وجود خطا، آن را به اپراتور اعلام خواهد کرد.
“نمونهگیر خودکار” ایرانی، 13 مزیت بیشتر از نمونه گیرهای خودکار خارجی دارد
طبق اعلام دستاندرکاران تولید دستگاه نمونهگیر خودکار، ساخت این دستگاه (به جز دوره تحقیقاتی)، شش ماه زمان برده است؛ نمونهگیر خودکار ایرانی 13 مزیت بیشتر از نمونهگیرهای خودکار خارجی دارد.
هزینه ساخت آن یک دهم نمونههای خارجی است و در تولید این محصول از توان شرکتهای دانشبنیان نیز استفاده شده است. ضمن آنکه جمهوری اسلامی ایران با ساخت دستگاه نمونهگیر خودکار، جزو 5 کشور سازنده این محصول گرفت. پیش از ایران، تنها کشورهای ژاپن، سوئیس، ایتالیا و آمریکا موفق به ساخت دستگاه اتوسمپلر شده بودند.
منبع خبر : خبرگزاری تسنیم
نظرات کاربران