به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مهدی پیرصالحی با بیان اینکه سازمان غذا و دارو مرجع اصلی نظارت بر ایمنی و سلامت محصولات غذایی است، اظهار کرد: هدف این سازمان حصول اطمینان از کیفیت و سلامت مواد غذایی مصرفی مردم است.
وی افزود: سازمان با برخورداری از شبکه گستردهای متشکل از 547 آزمایشگاه مجاز، شامل یک آزمایشگاه مرجع، 53 آزمایشگاه تخصصی دانشگاهی و سایر آزمایشگاههای مجاز، نقش کلیدی در پایش و کنترل ایمنی غذا ایفا میکند.
پیرصالحی ادامه داد: آزمایشگاه کنترل غذا و داروی کشور موفق به دریافت دو گواهی رسمی از سازمان جهانی بهداشت و تأییدیه اتحادیه اروپا در حوزه آزمون آفلاتوکسین شده که این موفقیت شرط لازم برای صادرات محصولاتی مانند پسته به بازارهای اروپایی است.
وی با اشاره به همکاری بینبخشی در نظام نظارت غذایی اظهار داشت: نظارتها در تعامل نزدیک با وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت بهصورت زنجیرهای از مزرعه تا سفره اجرا میشود و در این مسیر، محصولات تراریخته نیز هنگام ترخیص، از نظر ژنتیکی بررسی و برچسبگذاری میشوند.
رئیس سازمان غذا و دارو از اجرای طرحهای ملی در حوزه پایش آلایندههای غذایی خبر داد و گفت: طی سالهای 1400 تا 1403 حدود 35 هزار نمونه برای باقیمانده آفتکشها، 25 هزار نمونه برای فلزات سنگین و 21 هزار نمونه از نظر نیترات بررسی شدهاند.
پیرصالحی افزود: برنامه ارتقاء سلامت شیر و فرآوردههای لبنی با محوریت کاهش آنتیبیوتیکها و افزودنیها و همچنین همکاری با مدارس در حال اجراست. همچنین برنامه کاهش اسیدهای چرب ترانس از 12 سال پیش آغاز شده و اکنون به کمتر از 2 درصد رسیده که مطابق با استانداردهای بینالمللی است.
وی بیان کرد: غنی سازی نمک با یُد طی دو دهه اخیر انجام شده، غنی سازی آرد با آهن نیز اجرایی شده و غنیسازی آرد با ویتامین D نیز در دست انجام است.
رئیس سازمان غذا و دارو همچنین از طراحی نسخه ایرانی سامانه RASFF خبر داد و گفت: همانگونه که اتحادیه اروپا این سامانه را برای هشدار سریع غذایی دارد، ما نیز نسخه بومی آن را طراحی کردهایم. سامانه RASFF ایران که بهزودی رونمایی میشود، گام بلندی در مسیر شفافسازی و هوشمندسازی نظارتها خواهد بود و تلاش داریم امکان اتصال آن به سامانه اروپایی را فراهم کنیم.
وی در پایان از زحمات اداره کل فرآوردههای غذایی و تیم فناوری اطلاعات سازمان برای توسعه این سامانه قدردانی کرد و گفت: با راهاندازی RASFF ایران، کشور ما در جمع معدود کشورهایی قرار میگیرد که دارای سامانه هشدار سریع ملی برای ایمنی غذا و خوراک دام هستند.
بسیاری از بیماریهای رایج در جهان منشأ غذایی دارند
در ادامه این مراسم، حجتالاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، با بیان اینکه بسیاری از بیماریهای رایج در جهان منشأ غذایی دارند، اظهار کرد: ایمنی و امنیت غذا دو مؤلفه کلیدی در حفظ سلامت جوامع هستند که باید بهصورت جدی مورد توجه قرار گیرند.
وی با اشاره به اینکه تحقق نتایج مطلوب در حوزه غذا مستلزم دسترسی پایهای و عادلانه به منابع غذایی است، تصریح کرد: برای دستیابی به این هدف، باید حکمرانی امنیت غذایی در کشور تقویت شود.
خسروپناه افزود: حکمرانی امنیت غذایی، یک فرایند هوشمند از سیاستگذاری تا نظارت است که حضور و مشارکت مردم در آن نقش مهمی ایفا میکند.
وی با بیان اینکه قوانین و استانداردهای لازم در کشور وجود دارد، گفت: با این حال، در زمینه آموزش عمومی و فرهنگسازی در حوزه غذا، نیاز به فعالیت و سرمایهگذاری بیشتری احساس میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین با اشاره به اهمیت هوش مصنوعی در مدیریت حوزه غذا اظهار کرد: به اندازهای که درباره هوش مصنوعی شعار دادهایم، در عمل از آن استفاده نکردهایم؛ در حالی که بهرهبرداری از قابلیتهای این فناوری میتواند تحولآفرین باشد.
منبع : تسنیم
نظرات کاربران