0

حاشیه امن برای زورگیران خشن مسلح؛ تعطیلی صدور احکام محاربه؟!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، “جرائم خشن” زخم کهنه‌ای است که متأسفانه طی سالیان اخیر نه‌تنها شاهد کاهش آمار آن در جامعه نبوده‌ایم بلکه این نوع از جرائم، رشد فزاینده‌ای نیز داشته است.

مجرمانی بی‌رحم و خشن، با سلاح ـ چه سرد و چه گرم ـ به مردمان و شهروندان بی‌دفاع و ضعیف و عموماً بانوان و نوجوانان حمله می‌کنند تا اموال آنها اعم از پول نقد، گوشی‌های موبایل، زیورآلات قیمتی و… را سرقت کنند.

این نوع حمله چون با ایجاد “رعب و وحشت” شدید همراه است و از سلاح مقابل شهروندان جامعه اسلامی استفاده می‌شود، در فقه ما مصداق بارز “محارب” است و حکم آن هم مهدورالدم بودن مجرم و سلب حیات محارب است.

به‌زبان ساده‌تر، مجرمِ محارب باید اعدام شود و این حکم، هم در شرع ما و هم در قانون مجازات کیفری ما پیش‌بینی شده است؛ حکمی که بازدارندگی آن بسیار زیاد است و در صورت اجرای صحیح و قاطع، مجرمان، دیگر با خیال آسوده اقدام به جنایت و ایجاد رعب و وحشت عمومی نخواهند کرد و این از جرائم که امنیت جانی و روانی جامعه را تهدید می‌کند به‌سمت رسیدن به “صفر” میل خواهد کرد!

اما متأسفانه نگاهی به آرای صادره درخصوص جرائم خشن طی سالیان اخیر از سوی دستگاه قضائی، حکایت از واقعیت تلخ دیگری دارد! پلیس، طی این سال‌ها، بارها از دستگیری مجرمانی خبر داده است که سابقه چندین بار تجاوز به‌عنف، ایجاد رعب و وحشت و استفاده از سلاح در انظار عمومی برای سرقت به‌عنف دارند که همین امر گویای بازدارنده نبودن آرای صادره برای این دسته از مجرمان است.

متأسفانه تقریباً تمام مجرمانی که چنین جرائم خشن مسلحانه را مرتکب شده‌اند، علی‌رغم اینکه جرائم آنها لاجرم با ایجاد رعب و وحشت شدید همراه بوده، برخلاف نص صریح قانون مجازات اسلامی منجر به صدور حکم “محاربه و اعدام” نشده است!

و همین امر تا امروز باعث شده است آمار چنین جرائمی در سطح کشورمان سیر نزولی نداشته باشد بلکه بنابر اعلام رسمی پلیس و دستگاه قضائی با آمار صعودی این دسته از جرائم خشن نیز مواجه بوده‌ایم! این امر در حالی است که پلیس برای شناسایی و دستگیری سریع این دسته از مجرمان، قاطعیت و عزم جدی را داشته است.

در ادامه به بررسی 2 نمونه از این دست جرائم پرداخته‌ایم؛

سارقان زورگیری و سرقت اتوبان صدر در کمتر از 24 ساعت توسط مأموران پلیس آگاهی شناسایی و بعد از 5 روز از وقوع جرم، دستگیر شدند.

ماجرا از این قرار است که صبح 21 فروردین ماه، فیلمی در فضای مجازی منتشر شد که در این فیلم 3 سارق مسلح با “قمه” در اتوبان صدر اقدام به زورگیری از یک راننده و سرقت اموال او می‌کنند و بعد از سرقت با موتورسیکلت فرار می‌کنند.

این فیلم به‌سرعت در فضای مجازی منتشر شد و کاربران زیادی خواستار شناسایی و دستگیری این سارقان خشن شدند؛ بلافاصله قوه قضائیه هم به این موضوع ورود کرد و دستور تسریع در این پرونده را صادر کرد.

مأموران پلیس آگاهی پایتخت با به‌کارگیری شیوه‌های نوین و علمی جرم توانستند این سارقان را کمتر از 24 ساعت شناسایی و طی یک عملیات نیابتی به استانی که این سارقان در آن مخفی شده بودند، بروند و بعد از 5 روز آنها را دستگیر کنند.

صبح 27 فروردین ماه این سارقان به محل جرم برده شدند تا صحنه جرم بازسازی شود؛ جدا از اعترافات این سارقان که هرکدام باید به‌تنهایی بررسی شود نکته مهم صحبت‌های آنها، “تکرار و تعدد جرم‌های مشابه مرتکب‌شده” توسط این سارقان بود!

متهم اصلی این پرونده اعتراف کرد که 5 بار دیگر هم با همین شیوه سرقت و توسط پلیس دستگیر شده است! (صرف‌نظر از مواردی که این متهم سرقت کرده و دستگیر نشده است!)

 

.

 

از زورگیر بزرگراه نیایش تا سارقان اتوبان صدر

مرداد ماه 1401 بود که فیلم کوتاهی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که به‌سرعت دست‌به‌دست شد و بازتاب فراوانی داشت. فیلم، جوانی را نشان می‌داد که در ترافیک بزرگراه، در حالی که یک چاقوی بزرگ در دست دارد سراغ یک پژو206 رفته، راننده را که زنی جوان است تهدید کرده، گوشی‌اش را به‌زور سرقت کرده و در ادامه با همدستی موتورسواری که در آن سوی بزرگراه منتظر بود، فرار کرده است.

انتشار این فیلم که احساسات عمومی جامعه را جریحه‌دار کرده بود، باعث شد عملیات ویژه پلیس برای دستگیری سارق خشن در مدت کوتاهی به نتیجه برسد و او و همدستش دستگیر شوند. پرونده سارق اصلی که مجرمی سابقه‌دار است و به‌تازگی از زندان آزاد شده بود، به‌اتهام “محاربه” به دادگاه انقلاب اسلامی فرستاده شد و او در شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران به‌ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی محاکمه شد.

سردار اشتری فرمانده سابق انتظامی اعلام کرد که قوه قضائیه به پلیس وعده داده است اشد مجازات برای سارقینی که در سرقت از سلاح سرد یا گرم استفاده می‌کنند، صادر کند و این فرمانده این وعده را عامل مهمی برای کاهش سرقت و تأدیب سارقان برشمرد.

وعده‌ای که محقق نشد!

وقتی نخستین حکم اعدام زورگیر خشن بزرگراه نیایش صادر شد، وی به این رأی اعتراض کرد که پرونده به دیوان‌عالی کشور فرستاده شد؛ قضات عالی‌رتبه به‌دلیل نقص در تحقیقات، پرونده را مجدداً به دادسرا فرستادند.

پرونده پس از رفع نقص مجدداً به شعبه 15 دادگاه انقلاب فرستاده شد که برای دومین بار نیز حکم اعدام برای جوان زورگیر صادر شد. این پرونده بار دیگر اعتراض متهم را در پی داشت و پرونده مجدداً به دیوان‌عالی کشور فرستاده شد!

احکامی که شکسته می‌شود و سارقانی که وقیح می‌شوند!

برای دومین بار قضات دیوان حکم را نقض کردند و برای سومین بار پرونده به شعبه 29 دادگاه انقلاب اسلامی ارجاع شد؛ سومین و تازه‌ترین حکم صادرشده با 2 رأی قبلی که حکم اعدام متهم بود، متفاوت است، این‌بار شعبه 29 دادگاه انقلاب اسلامی، همین زورگیر خشن را که باعث ایجاد رعب و وحشت شدید بین توده مردم در سطح شهر تهران و کشورمان شده بود، به‌خاطر سرقت‌هایش به 10 سال زندان و رد مال و به‌جرم “محاربه” صرفاً به 15 سال حبس در تبعید به یکی از شهرهای غربی کشور محکوم کرد!

متأسفانه طی سالیان اخیر شاهد افزایش تصاعدی این دسته از جرائم خشن همراه با ایجاد رعب و وحشت بین عموم مردم هستیم اما ظاهراً عزمی برای صدور احکام محاربه برای زورگیران خشن از سوی دستگاه قضائی وجود ندارد و سارقان و زورگیران خشن همچنان با توسل به اعتراض و شکستن آرای اولیه و صرفاً با تحمل چند سال حبس و بعد آزادی و تکرار جرائم مشابه، روزگار می‌گذرانند!

منبع خبر : خبرگزاری تسنیم+

برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *