به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، احمد اسماعیلزاده؛ مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت اظهار کرد: برنامه حمایت تغذیهای کودکان زیر پنج سال دارای اختلال رشد در سال 1401 تعداد 60 هزار کودک را تحت پوشش قرار داده بود و ماهانه 125 هزار تومان از طریق کمیته امداد امام خمینی(ره) به خانوارهای این کودکان اهدا میشد.
وی افزود: همچنین پایش رشد و مراقبتهای تغذیهای کودکان از طریق سیستم بهداشتی انجام میشد ولی از 6 ماهه دوم سال 1402، با حمایت مالی سازمان برنامه و بودجه کشور، بودجه بسیار قابل توجه و چشمگیری به این برنامه اختصاص یافت.
اسماعیلزاده ادامه داد: برنامه حمایت تغذیهای کودکان زیر پنج سال با هدف ارتقای وضع تغذیه کودکان مبتنی بر آزمون وسع با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از مهر ماه سال 1402 شروع شد.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، اظهار کرد: در این برنامه برای پنج دهک اول ماهانه یک میلیون تومان و دهکهای 6 و 7 ماهانه 600 هزار تومان اقلام غذایی مورد نیاز کودکان از طریق کالابرگ توزیع میشود و بودجه ماهانه این برنامه 122 میلیارد تومان بوده است.
اسماعیلزاده افزود: از تعداد 179 هزار و 519 کودک معرفی شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تعداد 133 هزار و 690 کودک (74.4 درصد) بر اساس نتایج آزمون وسع، واجد شرایط بوده و تحت پوشش برنامه قرار گرفتند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان این که در این برنامه آموزش و مشاوره تغذیه و پایش کودکان توسط وزارت بهداشت انجام شد، گفت: حدود 50 درصد کودکان از طریق کارشناسان تغذیه خدمات مشاوره تغذیه دریافت کردند. نتایچ اثربخشی برنامه به ترتیب بیانگر بهبودی 70، 66 و 57 درصدی کودکان مبتلا به لاغری شدید، کم وزنی شدید و کوتاه قدی شدید بوده است.
اسماعیلزاده با تاکید بر این که در طول برنامه 18 هزار و 611 مادر دارای کودک 6 تا 12 ماهه و99 هزار و 992 مادر دارای کودک 12 تا 59 ماهه توسط کارکنان بهداشت در زمینه تغذیه کودک آموزش دیدهاند، بیان کرد: علیرغم چالشهای موجود در شروع برنامه، اثربخشی برنامه بیانگر تاثیر بسیار مثبت، قابل توجه و معنادار حمایتهای تغذیهای بر ارتقای کلیه شاخصهای تنسنجی کودکان (وزن برای قد، وزن برای سن و قد برای سن ) بوده است.
وی عنوان کرد: این برنامه توانسته است سوء تغذیه حاد (لاغری شدید) را در 40 درصد موارد به طور کل بهبود بخشیده و در 30 درصد این موارد نیز موجب ارتقای شاخص شده به طوری که این کودکان از طبقه بندی لاغری شدید، در وضعیت لاغری قرار گرفتند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان کرد: یکی از دلایل اصلی شیوع لاغری، دسترسی ناکافی به غذا است که اجرای این برنامه توانسته است از طریق تامین نیازهای تغذیهای کودکان، موارد لاغری را به طور قابل ملاحظهای کاهش داده و بهبودی در این کودکان مشاهده شود.
اسماعیلزاده اضافه کرد: حمایت تغذیهای موجب بهبودی کامل در یکسوم کودکان مبتلا به کم وزنی شدید شده و همچنین وضعیت کم وزنی شدید یک سوم از کودکان ارتقا یافته و این کودکان در طبقهبندی کم وزنی قرار گرفتند.
وی با بیان این که افزایش دسترسی به اقلام غذایی مورد نیاز کودک در بهبودی بیش از 60 درصد کودکان مبتلا به کم وزنی شدید تاثیرگذار بوده است، یادآور شد: علاوه بر این افزایش دسترسی به مواد غذایی موجب بهبودی 42 درصد کودکان کم وزن شده است که در انتهای برنامه، نمودار وزن برای سن آنان در محدوده طبیعی قرار گرفته است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: حمایت تغذیهای منجر به بهبودی 57 درصدی موارد ابتلا به کوتاه قدی شدید (بهبودی کامل 26 درصد و روند رو به بهبودی 31 درصد) و حدود 57 درصدی موارد ابتلا به کوتاه قدی (بهبودی کامل 32.5 درصد و روند رو به بهبودی 24.4 درصد) شده است.
اسماعیلزاده خاطرنشان کرد: نقش افزایش دسترسی به مواد غذایی مورد نیاز کودک در ارتقای رشد قدی کودکان که به عنوان نماگر توسعه کشورها استفاده میشود، ضرورت اجرای مداخلات تغذیه ای برای کودکان مبتلاء به کوتاه قدی را هم تایید میکند.
وی بیان کرد: نتایج ارزیابی شاخصهای تنسنجی کودکان تحت پوشش برنامه حمایت تغذیهای (قبل و بعد از مداخله) بیانگر موفقیت چشمگیر و قابل توجه برنامه در ارتقای شاخصهای تنسنجی کودکان است.
اسماعیلزاده تصریح کرد: با توجه به این که شاخصهای تنسنجی کودکان از مهمترین شاخصهای تعیین کننده وضع تغذیه آنان به شمار می رود و همچنین یکی از برجستهترین شاخص های ملی و بینالمللی است، بدیهی است تداوم و گسترش برنامه حمایت تغذیهای کودکان به عنوان یک مداخله حمایتی اثربخش میتواند نقش بسیار مؤثری در ارتقای شاخصهای تنسنجی و وضعیت تغذیه آنان به عهده داشته باشد.
منبع خبر : خبرگزاری تسنیم
نظرات کاربران